MLL-kysely: 83 % kokee, että mielenterveyshuolet vaikuttavat päätökseen haluaako vanhemmaksi

Jaa

Syntyvyyden laskuun Suomessa on etsitty syitä yhtäällä perhepolitiikasta; etuuksien ja palvelujen saatavuudesta ja laadusta sekä toisaalla talousnäkymien epävarmuudesta ja yhteiskuntia ravisuttelevista kriiseistä. MLL:n Haluanko vanhemmaksi -palvelun kyselyssä mielenterveyteen liittyvät huolet nousivat merkittävästi esille vanhemmuutta pohdittaessa.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Haluanko Vanhemmaksi –sivuston kyselyssä syksyllä 2023 sivuston kävijöiltä kysyttiin Vaikuttavatko mielenterveyshuolet päätöksentekoosi vanhemmuudesta? Vastauksia kyselyyn tuli 1368 kappaletta, joista useampi kuin viisi kuudesta vastanneesta (83 %) koki, että mielenterveyshuolet vaikuttavat päätökseen haluaako vanhemmaksi.  

Olenko riittävän hyvä vanhempi? 

Iso osa palvelun käyttäjistä pohtii vanhemmaksi ryhtymistä lapsen edun kautta. Osaa huolettaa se, miten omat terveydelliset haasteet saattaisivat vaikuttaa lapseen tai se, millainen vanhempi itse pystyisi olemaan. Joidenkin taustalla painavat huolet mielenterveydestä. Yhteydenottajat pohtivat oman taipumuksen periytyvyyttä sekä sitä, onko oikeutta haaveilla lapsesta, jos riskinä olisi, että lapsi joutuisi kärsimään samoista asioista. 

- Haluanko vanhemmaksi -palvelun anonyymissä nettikirjepalvelussa mielenterveyteen liittyvät huolet ovat kuuluneet mm. siinä, että pelätään omien taipumusten periytyvän, voimavarojen loppuvan tai muiden tuomitsevan lapsitoiveet. Osalla vanhemmuutta pohtivista on taustallaan vaikeita kokemuksia, toteaa suunnittelija Heini Björk.  

Omassa lapsuuden perheessä on voinut tapahtua traagisia asioita, mutta myös kroonisen koulukiusaamisen uhriksi joutuminen voi vaikuttaa aikuisiän päätöksiin. Osa pohtiikin, uskaltaako tehdä lapsen, jos riskinä on, että kokemukset, joista selviämiseen itsellä on mennyt suuri osa aikuisiästä, toistuisivat omalla lapsella. 

Toisilla ei ole montaakaan myönteistä muistikuvaa omasta lapsuudesta. Pohdinnoissa kuuluu huoli ja pelko siitä, miten osata ja kyetä antaa rakkautta ja huolenpitoa, jota ei ole itse osakseen saanut. 

Onko tukea ja sosiaalista tukiverkkoa saatavilla?  

Lähes puolet kyselyyn vastanneista (42 %) koki mielenterveyshuolien vaikuttavan siihen, että pelkää ettei selviydy lapsiarjesta. Osa oli kokenut työuupumuksen, masennuksen tai kärsi unettomuudesta ja pohti perhearjen kuormittavuutta. Pelättiin myös yksinjäämistä ja pohdittiin tuen ja tukiverkon puuttumista uudella paikkakunnalla. Samat huolenaiheet nousevat toistuvasti esille myös Haluanko vanhemmaksi -palvelun nettikirjeissä ja keskustelupalstalla. 

THL:n uusimpien tilastojen mukaan viime vuonna Suomessa syntyi lähes 45 200 lasta, mikä on yhdeksän prosenttia vähemmän kuin toissa vuonna. 

- Kun mietitään keinoja syntyvyyden laskun pysäyttämiseen, tulisi huomioida myös ihmisten omien lapsuuskokemusten merkitys. Omia vaikeita kokemuksia ei haluta toistaa ja tähän tarvitaan apua. Terapiapalvelujen saavutettavuus ja laatu olisi taattava, mutta vielä tärkeämpää on, että ongelmiin puututaan niitä ennaltaehkäisten eikä jälkikäteen korjaten. Sen vuoksi panostaminen lasten ja nuorten hyvinvointiin on tärkeää tässä ja nyt, toteaa MLL:n Auttavien puhelinten ja digitaalisten palvelujen päällikkö Tatjana Pajamäki. 

Lapsettomien aikuisten tulevaisuuspohdintaa kuullakseen ja tukeakseen MLL perusti vuonna 2021 Haluanko vanhemmaksi -sivuston, jonka tavoitteena on tarjota lapsettomille aikuisille neutraalia tietoa, vertaistukea sekä ammattilaisen keskusteluapua tulevaisuuden suunnitteluun. Sivusto on ollut suosittu ja sen sisältöjä on luettu tähän mennessä yli 90 000 kertaa. 

Viikolla 47, 19. - 26..11.2023, vietetään Mielenterveysviikkoa. Kyselyn tuloksilla halutaan muistuttaa, että vanhemmuuden pohdinta on monisyinen asia, jossa myös nuorten aikuisten mielenterveyshuolet tulee huomioida

Lisää aiheesta 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. MLL:n tavoitteena on lapsiystävällinen Suomi. MLL tarjoaa eri elämäntilanteissa vertaistukea, monipuolista toimintaa sekä osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Suomen suurimpaan lastensuojelujärjestöön kuuluu 73 000 jäsentä, 536 paikallisyhdistystä, 10 piirijärjestöä ja keskusjärjestö. www.mll.fi - http://www.mll.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto

På morsdagen belönas 39 förtjänstfulla mammor med utmärkelsetecken26.4.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Republikens president har beslutat att överlåta medalj av I klass med guldkors av Finlands Vita Ros' orden åt 39 mammor. Med det värdefulla utmärkelsetecknet uppmärksammas årligen mammor som har utmärkt sig som föredömliga fostrare av barn och unga samt främjat familjelivet och föräldraskapet. Utmärkelsetecknen överlåts vid en riksomfattande morsdagsfest som Mannerheims Barnskyddsförbund ordnar i samarbete med social- och hälsovårdsministeriet i statsrådets festvåning söndag 12.5.2024.

Äitienpäivänä palkitaan 39 ansioitunutta äitiä kunniamerkein26.4.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Tasavallan presidentti on päättänyt antaa 39 äidille Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin kultaristein. Arvokkaalla kunniamerkillä huomioidaan vuosittain äitejä, jotka ovat ansioituneet lasten ja nuorten esimerkillisinä kasvattajina sekä perhe-elämän ja vanhemmuuden edistäjinä. Merkit luovutetaan valtakunnallisessa äitienpäiväjuhlassa, jonka Mannerheimin Lastensuojeluliitto järjestää yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa valtioneuvoston juhlahuoneistossa su 12.5.2024.

Barn- och ungdomstelefonen - en trygg plats att öva på olika färdigheter på barnets egna villkor21.3.2024 08:28:25 EET | Tiedote

Mannerheims Barnskyddsförbund erbjuder Barn- och ungdomstelefonen som en trygg och konfidentiell tjänst där barn och unga kan utveckla sociala färdigheter och lösa problem på sina egna villkor, med utrymme för både fantasi och humor. Under år 2023 besvarade Barn- och ungdomstelefonen på 1744 kontakter varav 1421 var telefonsamtal och 323 nätbrev. Kontakterna till nätbrevstjänsten ökade med 29 %.

MLL:n vuosiraportti - Lapset ja nuoret kärsivät aikuisten henkisestä väkivallasta21.3.2024 06:30:00 EET | Tiedote

Vuonna 2023 Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimessa, chatissa ja nettikirjepalvelussa sekä Barn- och Ungdomstelefonissa vastattiin yli 20 000 eri-ikäisen lapsen ja nuoren yhteydenottoon. Lähes 20 %:ssa yhteydenottoja puhuttiin mielenterveyden huolista, joiden taustalla vaikuttivat monesti vaikeudet perhesuhteissa sekä kaltoinkohtelun kokemukset. Pelkkä nuorten oireiden hoitoon keskittyvä tuki ei riitä, vaan tukea tarvitsee usein koko perhe.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye