Pohjois-Savon ELY-keskus

Miten varaudumme lisääntyviin ilmastoriskeihin?

Jaa

13. kertaa järjestetyssä Pohjois-Savon Ilmastofoorumissa ravisteltiin tulevaisuutta esimerkkitapauksin. 

Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeen projektipäällikkö Saara Karkulahti korosti, että olemme ilmastonmuutokseen sopeutumisessa jo pitkällä verrattuna moneen muuhun alueeseen.
Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeen projektipäällikkö Saara Karkulahti korosti, että olemme ilmastonmuutokseen sopeutumisessa jo pitkällä verrattuna moneen muuhun alueeseen. Johanna Järventaus Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon ilmastofoorumissa 16.11. kuultiin herätteleviä tulevaisuuden näkymiä Euroopan ilmastosopimuslähettiläältä Pekka Reinikaiselta. Reinikaisen mukaan ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen yhteisvaikutukset ovat suuria ja muutokset yhteiskuntaan laajoja.

- Jos ennustukset lisääntyvästä kuivuudesta, tulvista, käyttökelpoisen veden puutteesta ja lämpötilan noususta toteutuvat, emmekä onnistu varautumaan ja sopeutumaan ajoissa, käsillä on hallitsematon humanitäärinen hätä ja massapakolaisuus. Ilmasto-ongelmat syntyvät pohjoisella pallonpuoliskolla, mutta haavoittuvuus ja seuraukset kohdistuvat eteläiselle pallonpuoliskolle. Meidän täytyy ymmärtää oma vastuumme, joka ulottuu joka tapauksessa koko maapallon elinolosuhteisiin, Reinikainen muistutti korostaen, kuinka jokaisen pienilläkin valinnoilla on merkitystä.

Ilmastofoorumin avasi maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah'n videotervehdys. Tervehdyksessään ministeri Essayah muistutti kuinka lämpötilan kohoaminen ja sään ääri-ilmiöt näkyvät jo nyt elinympäristössämme ja lisäävät riskejä muun muassa maa- ja metsätaloudelle.

- Oikea-aikainen vaikutuksiin varautuminen ja sopeutuminen on vääjäämätöntä ja entistä tärkeämpää, ja vastuu tästä kuuluu kaikille. Elämme ennätyksellisen lämmintä vuotta, jälleen kerran. Kesä 2023 oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian lämpimin, Euroopassa viidenneksi lämpimin, ministeri Essayah huomioi.

Miten varaudumme lisääntyviin ilmastoriskeihin?

Päivän aikana esiteltiin neljä konkreettista esimerkkiä ilmastoriskeihin varautumisesta. Projektipäällikkö Jaakko Lappalainen Navitas Kehitys Oy:ltä kertoi, kuinka Varkauden Ämmäkosken ohitusuoman rakentamisen tavoitteena oli edistää luonnon monimuotoisuutta ja siten myös ilmastonmuutokseen sopeutumista. Kuluneen syksyn aikana vedenalaista elämää seuraavassa WWF:n livelähetyksessä on nähty uhanalaisia taimenia, vaikka nousu-uoma rakennettiin vasta vuosi sitten.

Sateisuuden on arvioitu lisääntyvät ilmastonmuutoksen myötä Suomessa erityisesti talvisin. Ponsse Oyj:n vastuullisuusjohtaja Katja Paananen kertoi konkreettisen esimerkin ilmastoriskin realisoitumisesta viime keväältä, jolloin voimakkaat sateet aiheuttivat vahinkoa Vieremän tehtaan tiloihin. Hulevesien ohjaus oli riittämätöntä ja vesi pääsi tulvimaan piha-alueilta tuotantotilojen lattioille.

Keskustelu kävi vilkkaana ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksista ja Tahkon alueen metsien kirjanpainajatuhoista

Ilmastofoorumin yhteydessä järjestettiin neljä työpajaa, joissa keskusteltiin turvallisuusympäristöstä, kuntien sopeutumistyöstä, ihmisten hyvinvoinnista ja Tahkon kirjanpainajakartoituksen tuloksista. Työpajojen tavoite oli lisätä ymmärrystä ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja tarvittavista toimenpiteistä haitallisten vaikutusten vähentämiseksi.

- Hyvinvointiin keskittyvässä työpajassa keskustelimme siitä, kuinka terveydenhuollossa voidaan varautua ilmastonmuutokseen ja millaisia vaikutuksia varautumattomuudella on. Tärkeää on tunnistaa ne keinot, joilla on eniten vaikuttavuutta, väitöskirjatutkija ja yrittäjä Iira Tiitta tiivisti.

- Kuulimme aamupäivällä hurjia esimerkkejä maailmalta ja Suomesta millaista tuhoa voi syntyä, jos tuholaislajit pääsevät leviämään metsissämme. On esitetty myös väitteitä, että Tahkolla kirjanpainajat olisivat levinneet luonnonsuojelualueilta, mutta tästä ei ole löydetty tutkimuksissa näyttöä. Työpajassa keskusteliin Tahkolla tehdyn kirjanpainajakartoituksen tuloksista. Tarkoitus on, että yhdessä toimijoiden kanssa käynnistetään hanke, johon haetaan rahoitusta ja käynnistetään metsätalouden suunnittelu ja kartoitetaan ongelman laajuutta, työpajaan osallistunut Pohjois-Savon ELY-keskuksen ympäristöylitarkastaja Antti Lammi sanoi.

Pohjois-Savon ilmastofoorumin tavoitteena on vahvistaa ymmärrystä ilmastotyön laajuudesta ja tarpeesta sekä lisätä yhteistyötä ja konkretiaa. Pohjois-Savon ilmastofoorumia on järjestetty vuodesta 2020 lähtien verkossa ja kasvokkain. Marraskuun tilaisuus oli 13. Pohjois-Savon ilmastofoorumi ja keräsi noin 150 osallistujaa.

Tapahtuman järjestivät Pohjois-Savon ELY-keskuksen Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke, Savonia-ammattikorkeakoulun Ilmastokriisi-hanke sekä Suunnitelmallisen ilmastotyön juurruttaminen Pohjois-Savoon (SISU-hanke), jonka toteuttajina ovat Kuopion kaupunki, SavoGrow Oy, Navitas Kehitys Oy ja Iisalmen kaupunki.

Luontokato, sateisuus, helle, myrskyt - Mitä meille tapahtuu? 

Ilmastonmuutoksen myötä käynnissä on ympäristöjemme laaja-alainen muutos, joka edellyttää olosuhteiden muutosten huomiointia ja tarkastelua kaikessa toiminnassamme. Muutoksia ovat esimerkiksi sään muutokset, mutta myös pidempiaikaiset ilmasto-olosuhteiden muutokset, jotka vaikuttavat luontoon, ihmisiin ja yhteiskuntaan.  

Kesällä 2023 valmistui Pohjois-Savon ELY-keskuksen Ramboll Finland Oy:ltä tilaama ilmastonmuutoksen riskianalyysi Pohjois-Savon kunnille. Työssä tunnistettiin ilmastonmuutoksen aiheuttamat riskit alueella sekä kuntien ominaispiirteitä, jotka vaikuttavat ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Kullekin Pohjois-Savon kunnalle laadittiin riskikortti, jonka on tarkoitus tukea kunnan kehitystyötä ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja varautumisessa.

Ilmastofoorumissa tarkasteltiin sopeutumista ja riskejä ilmiöiden näkökulmasta.

Pohjois-Savon ilmastoriskianalyysin loppuraportti

Kuntien riskikortit

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeen projektipäällikkö Saara Karkulahti korosti, että olemme ilmastonmuutokseen sopeutumisessa jo pitkällä verrattuna moneen muuhun alueeseen.
Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeen projektipäällikkö Saara Karkulahti korosti, että olemme ilmastonmuutokseen sopeutumisessa jo pitkällä verrattuna moneen muuhun alueeseen.
Johanna Järventaus Pohjois-Savon ELY-keskus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 26.6.202526.6.2025 12:16:54 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,00. Taso on 33 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja kevään tulvahuipusta laskua on 36 cm. Virallisten vesiväylien kulkusyvyydet ovat normaalit, sillä Kallaveden väylät on mitoitettu 25 cm tämänhetkistä alemman vedenpinnan mukaan. Viime päivien sateet eivät vielä näy pinnan nousuna, mutta vedenpinta on sentään pysynyt ennallaan kolme vuorokautta. Tilastollisesti tarkastellen vedenpinta on varsin alhainen, sillä tämänpäiväistä alempi pinnankorkeus 26.6. on havaittu viimeksi vuonna 1978, joka on ollut koko säännöstelyhistorian vähävetisin vuosi, mutta koko vuoden havainnot huomioituna minimi lukemat eivät ole vuodelta 1978. Lisäjuoksutuksia ei ole ollut käynnissä ja luonnonkoskien virtaamaa säätäviä rakenteita ei ole. Iisalmen reitillä säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä virtaamat ovat olleet pieniä. Näissä järvissä kaikki lähtevä virtaama menee patoluukkujen kautta, joten pinnan taso ei pääse samalla t

Joroisten Maaveden, Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien tyytyväisyys vesistöihin ja vedenkorkeuksiin25.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Osana Joroisvirran reitin padotus- ja juoksutusselvitystä Pohjois-Savon ELY-keskus teetti helmi-maaliskuussa 2025 kyselytutkimuksen asukkaiden mielipiteistä. Kahden erillisen kyselyn perusteella selvitettiin Maaveden altaan (Maavesi, Salmenjärvi ja Monni) sekä Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien ja ranta-asukkaiden yleistä tyytyväisyyttä vesistöihin ja niiden vedenkorkeuksiin sekä kartoitettiin mahdollisia haittoja, jotka haittaavat vesistöjen käyttöä. Molemmista kyselyistä oli kaksi erillistä versiota: yleisesti jaettu versio sekä otannalla toteutettu versio, joka lähettiin yhdelle omistajalle noin puolessa rantakiinteistöistä. Vesitalousasiantuntija Aarni-Matti Mäntyselkä kertoo, että yleisesti Maaveden kyselyyn vastanneet olivat hieman tyytyväisempiä vesistöihin, kuin Sysmäjärven ja Paron kyselyihin vastanneet. -Maaveden altaan kyselyyn vastanneista noin kymmenes (12 %) oli erittäin tyytyväisiä ja yli puolet (59 %) melko tyytyväisiä käyttämänsä järven nykyiseen tilaan kokonai

Uusi liikennejärjestelmäsuunnitelma Mikkelin seudulle linjaa kehittämistä vuoteen 2040 asti24.6.2025 09:22:04 EEST | Tiedote

Laajassa vuoropuhelussa valmisteltu Mikkelin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma tarjoaa kokonaisvaltaisen näkymän alueen henkilö- ja tavaraliikenteen kehittämiseen pitkälle tulevaisuuteen. Suunnitelma tähtää liikenteen saavutettavuuden, turvallisuuden, kestävyyden ja tasa-arvoisuuden parantamiseen. Suunnitelma kattaa Mikkelin, Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mäntyharjun ja Puumalan kunnat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye