Hämeen ELY-keskusHämeen ELY-keskusHämeen ELY-keskus

Hausjärven Ansionjärvellä tehtiin syksyllä mittava lintuvesikunnostus

Jaa

Hausjärven Ansionjärven lintuvesikunnostusten ruoppaukset valmistuivat. Ruoppaamalla alueelle avattiin vesi- ja rantalinnustolle monipuolisempaa elin- ja pesimäympäristöä. Työ valmistui juuri ennen järven jäätymistä lokakuun lopulla. Hanke rahoitettiin Hämeen ELY-keskuksen HELMI-ohjelmasta.

Ansionjärvi kuvattuna ilmasta käsin dronella.
Hausjäven Ansionjärvi William Velmala

Ansionjärven ruoppauksissa avattiin vedelle uusia reittejä

Kaivetut allikot, uomat, kosteikkoaltaat ja pesimäsaarekkeet muodostavat Ansionjärvelle uusia pesimäpaikkoja ja lintujen poikasten ruokailualueita. Monimuotoisempi ranta-alue hyödyttää myös muita alueen eläinlajeja. Ruoppaustoimet sijoittuivat lähinnä järven luoteisiin ja pohjoisiin rantoihin, erityisesti Aarinkaislahdelle, joka on linnustoarvoiltaan Ansionjärven tärkein ja monimuotoisin alue. 

Ruoppaukset toteutettiin valtaosin erikokoisten uomien avaamisena, jotka muodostivat uutta veden ja luhdan välistä rantaviivaa sekä reittejä, joissa vesi pääsee kulkemaan aiemmin täysin sulkeutuneeseen kasvustoon. Työn aikaisia ruoppaamisen vesistövaikutuksia seurattiin vesinäyttein. Hankkeen vaikuttavuutta lintujen esiintymiseen päästään arvioimaan ensimmäisen kerran kesällä 2024.

Hankkeessa toimi kolme eri urakoitsijaa: Rantalatimber Oy, Suomen Rantahuolto Oy sekä Konepalvelu Jarmo Latvala. Kokonaisuudessaan työkohteista kaivettiin ja siirrettiin maa-alueelle yhteensä yli 15 000 kuutiometriä sedimenttiä. Kaivettu sedimentti läjitettiin lähialueen pelloille. Ruoppaustyö kesti elokuun lopusta lokakuun loppuun. 

Kunnostustyöllä luodaan uusia vesialueita umpeutuneille luhta-alueille

Kunnostustyön tavoitteena on vähentää matalan järven lahtialueiden umpeenkasvua ja luoda uusia vesialueita jo umpeutuneille luhta-alueille. Työn tavoitteena on myös muodostaa pienpedoilta paremmin suojassa olevia pesimäpaikkoja vesilinnuille; kalojen, hyönteisten ja sammakkoeläinten elinolosuhteita parantamalla edistetään ja ylläpidetään alueen muun vesiluonnon monimuotoisuutta.

Hausjärven Ansionjärven Natura2000-alueelle laaditun hoito- ja käyttösuunnitelman ja kunnostussuunnitelman mukaisia lintuvesien hoitotöitä toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2020. Työtä jatkettiin syksyllä 2023 Hämeen ELY-keskuksen HELMI-elinympäristöohjelman (heikentyneiden elinympäristöjen kunnostus ja hoito) lintuvesikunnostusvaroin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Hannu Sillanpää, ympäristösuunnittelija, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 254
Mikko Koho, lintuvesikoordinaattori, Uudenmaan ELY-keskus, puh. 0295 021 263
Riitta Ryömä, johtava asiantuntija, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 134

Lisätiedot, työmaavalvonta:
Suvi Mäkelä, Vanajavesikeskus, puh. 050 4493303

Tiedotus:
Minna Huovinen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 076

Kuvat

Ansionjärvi kuvattuna ilmasta käsin dronella.
Hausjäven Ansionjärvi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye