Loska innostaa tutkijoita: itseajava auto voi tunnistaa pian tien liukkaat kohdat

Jaa

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n itseohjautuva auto kulkee liikenteessä ja kerää tulevalla talvikaudella tietoa haastavista liikenneolosuhteista. Sen avulla tutkijat kouluttavat tekoälyä tunnistamaan esimerkiksi ajoradalla edessä olevat liukkaat kohdat ja muut ajoa hankaloittavat tekijät, jotta autonomiset autot voivat kulkea tulevaisuudessa talvisissakin sääolosuhteissa.

Robottiauto
Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen itseohjautuva auto

Tähän asti useimmat automatisoidut ajoneuvot on ensisijaisesti opetettu ja testattu sääolosuhteissa, joissa näkyvyys ja olosuhteet ovat hyvät. Autonomisten autojen on kuitenkin pärjättävä luotettavasti ja tarkasti joka säällä, ennen kuin ne voidaan ottaa käyttöön laajemmin.  

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n tutkijat ovat tarttuneet haasteeseen kansainvälisen konsortion muodostamassa Roadview-projektissa, jossa edistetään autonomisten autojen kulkua haastavissa sääolosuhteissa. 

Tutkijoiden apuna on tutkimuskäyttöön Paikkatietokeskuksessa kehitetty robottiauto. Projektissa tutkijat kehittävät autonomisille ajoneuvoille konenäköä, joka pystyy tunnistamaan ympäröivää ympäristöä ja liikennettä sekä toimimaan niiden mukaisesti. Näin auton ohjaus ja nopeus mukautuisi tien pinnan liukkauden mukaan.  

- Paikkatietokeskuksella on vuosien kokemus autonomisen autoilun kehittämisestä. Meillä on taitavien tutkijoiden tiimi ja itseohjautuva tutkimusauto käytettävissämme. Lisäksi meillä riittää talvella huonoja ajokelejä, joten sekin on eduksi tutkimukselle, toteaa tutkija Heikki Hyyti Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.  

- Olemme erittäin innoissamme projektista. Teemme yhteistyötä Euroopan johtavien autonomisen autoilun toimijoiden kanssa ja edistämme yhdessä alan tutkimusta ja tuotekehitystä. 

Erikoisauto täynnä teknologiaa 

Itseohjautuva tutkimusauto on kehitetty Paikkatietokeskuksessa. Se on varustettu useilla värikameroilla ja 3D-laserkeilaimilla. Autossa on myös kolme tutkaa, GNSS-satelliittipaikannusjärjestelmä, lämpökameroita ja optinen liukkaussensori.  

- Näillä sensoreilla saadaan kerättyä dataa, joka kertoo erilaisten sää- ja ajo-olosuhteiden vaikutuksesta tiehen ja esimerkiksi, miten ympäristön näkyvät ominaisuudet vaikuttavat tienpinnan liukkauteen, kertoo tutkija Julius Pesonen Paikkatietokeskuksesta. 

Liukkauden tunnistus perustuu konenäkömalliin. Se tuottaa kamerakuvasta suoraan liukkausarvioita, jotka perustuvat vesi-, lumi- ja jääkerrosten paksuuksiin. 

Kun musta jää ja loska valtaa tiet, Paikkatietokeskuksen erikoisauto pääsee tositoimiin keräämään tärkeää tietoa tulevaisuuden automaattista liikennettä varten.  

Lisätiedot  

Tutkija Heikki Hyyti +358 4 0771 8099, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi 

Tutkija Julius Pesonen +358 50 375 0352, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi 

Tutkija Jyri Maanpää +358 50 412 1537, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi 

Itseohjautuva tutkimusauto videolla: https://www.youtube.com/watch?v=Hr3K3Jkyyj4 

Diplomityö tien liukkauden tunnistuksesta: http://urn.fi/URN:NBN:fi:aalto-202310156442 

 
Euroopan Unionin rahoittama (Rahoituspäätös no 101069576). Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat ainoastaan tämän tekstin laatijoiden näkemyksiä eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai Euroopan ilmasto-, infrastruktuuri- ja ympäristöasioiden toimeenpanoviraston (CINEA) kantaa. Euroopan unioni ja CINEA eivät ole vastuussa niistä. 

Eu-logo

Kuvat

Robottiauto
Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen itseohjautuva auto
Lataa
Robottiauto
Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen itseohjautuva auto
Lataa
Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen itseohjautuva auto
Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen itseohjautuva auto
Lataa

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Blogg: Det lönar sig att skjuta upp digitaliseringen av aktiebrev för att minska överbelastningen i kundservicen25.1.2024 15:02:26 EET | Blogi

Det förekommer omfattande fördröjningar i registreringarna av ägande av bostäder vid Lantmäteriverket, eftersom kunder har strömmat in för att digitalisera sina aktiebrev och de extra rekryteringarna vid Lantmäteriverket ännu inte har underlättat situationen. Läs direktör Janne Murtoniemis blogg om vad vi gjort för att få bukt på överbelastningen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye