Kirjapaja

Arto Teronen ja Jouko Vuolle: Kiveen hakattujen nimien takana on elämän suloisia ja katkeria makuja

Jaa

Hautakivi on kylmä ja hiljainen. Kun ihminen kuolee, hänen nimensä hakataan kiveen, mutta nimen takana on elettyä elämää: lämpöä, piinkovia pyrkimyksiä, kipeitä kyyneleitä ja onnen hetkiä. Urheilijan koko elämä ansaitsee tulla nähdyksi, eivät vain tärkeimmät mitalit. Näin tehdään Arto Terosen ja Jouko Vuolteen Kiveen hakatut -kirjasarjassa, jonka yhdeksäs osa Urheilijoiden voittoja ja tappioita (Kirjapaja) on juuri ilmestynyt. Edesmenneiden urheilijoiden läheisiä haastatelleet pitkän linjan urheilutoimittajat piirtävät kohteistaan kokonaista ja inhimillistä kuvaa. ”Olemme saaneet kieltämättä erikoisella tavalla olla mukana lähes kahdensadan ihmisen elämässä ja kuolemassa”, he toteavat kirjan esipuheessa työstään kirjasarjan parissa. Uudessa kirjassa tutustutaan kahdenkymmenen edesmenneen urheilijan elämään.

Kirja antaa paljon sekä vannoutuneelle penkkiurheilijalle, elämäntarinoiden ystävälle että historian harrastajalle.
Kirja antaa paljon sekä vannoutuneelle penkkiurheilijalle, elämäntarinoiden ystävälle että historian harrastajalle.

Uusi kirja alkaa väkevällä kuvauksella kiekkokansan hyvin muistamasta Lalli Partisesta, ”Punaisesta kolmosesta”, joka ei urallaan jättänyt yleisöä tai varsinkaan vastustajia kylmäksi. Kirjaa lukemalla selviää muun muassa, kuinka tämä taistelija sai erikoisen etunimensä. Tunteita herätti myös suuri urheiluvaikuttajana kirjaan päässyt Ilkka Kanerva, jota kirjoittajat muuten vertaavat erääseen 1700-luvulla eläneeseen Giacomo Casanovaan – samalla väärinkäsityksiä molemmista herroista oikoen. Esiteltyjen urheilijoiden joukossa on runsaasti tuttuja, mutta myös tavalliselta penkkiurheilijalta unohtumaan päässeitä nimiä. Kuka muistaa Paavo Aaltosen, Lontoon vuoden 1948 olympialaisten voimistelun kolminkertaisen kultamitalistin, saati tuntee hänen elämäntarinaansa?

Jokaisesta urheilijasta esitellään pienissä faktalaatikoissa keskeiset saavutukset sekä syntymä- ja kuolinajat. Sekä faktojen että niiden takana olevien elämäntarinoiden kautta lukija saa ison annoksen urheilullista yleissivistystä ja samalla kiehtovan katsauksen 1900-luvun arjen historiaan. Urheilijoiden elämäntarinoista ei etsitä kiiltokuvia, vaan lukijalle esitellään niin ihmiselämän rosoja kuin julkisuudelta piilossa ollutta kauneuttakin. Kun näkökulma on urheilijoiden omissa tarinoissa, historiaa tulee katseltua hyvin inhimillisenä ja ruohonjuuritasoisena. Kilpa-ampuja Väinö Markkanen hämmästeli itsekin, kuinka orvosta huutolaispojasta tuli lopulta Tokion vuoden 1964 olympialaisten vapaapistoolin kultamitalisti. Kukaan suurista nimistä ei ollut syntynyt kultamitali kaulassa – eikä menestys tuonut kaikille onnea myöhemminkään, sillä elämä tarjosi sekä voittoja että tappioita.

Edesmenneiden omaisten ja ystävien haastattelujen ja muistelmien ansiosta kiveen hakatut nimet heräävät eloon ja tekevät kirjasta viihdyttävän. Siksi kirja antaakin paljon sekä vannoutuneelle penkkiurheilijalle, elämäntarinoiden ystävälle että historian harrastajalle.

Arto Teronen ja Jouko Vuolle ovat kokeneita urheilutoimittajia, jotka ovat tehneet suosittua Kiveen hakatut -radiosarjaa ja kahdeksan aiempaa Kiveen hakatut -kirjaa sekä monia muita teoksia. Viimeisimmät teokset Urheilun alkuja ja loppuja (2022) sekä Kalevi ”Kallu” Tuominen (2022).

Arto Teronen ja Jouko Vuolle, Urheilijoiden voittoja ja tappioita. Kiveen hakatut. Kirjapaja 2023. 295 s. Kansi Mika Tuominen. ISBN 978-952-354-824-4. Kl 79.1./99.1.

Lisätietoja ja haastattelut: Jouko Vuolle| | p. 0400 505 306 | jouko.vuolle@yle.fi

Arvostelukappaletilaukset: Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva Uzi Varon.
Kuva Uzi Varon.
Lataa
Kuva Uzi Varon.
Kuva Uzi Varon.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

”Tyttö ansaitsee tulla näkyväksi juuri sellaisena, kuin hän on”18.1.2024 08:17:00 EET | Tiedote

Nykyajan tytöt sisäistävät samat normit kuin heidän esiäitinsä sata vuotta sitten, vaikka tyttöjen elinympäristö on muuttunut valtavasti. Näin kiteyttää lastenpsykiatri ja psykoterapeutti Riikka Riihonen kirjassaan Täysillä tyttö – Miten tukea itsetuntoa ja muita asioita, joita tytön vanhemman on hyvä tietää. Riihonen toteaa, että nyt on korkea aika kyseenalaistaa ja päivittää tyttöjen kasvatukseen ja tyttöyteen liittyviä uskomuksia.

Reijo Laatikainen: Tutkitun tiedon avulla kohti terveempiä ruokailutottumuksia9.11.2023 08:19:00 EET | Tiedote

”Tämän kirjan tarkoitus ei ole luoda hypeä yhdestäkään ruuasta”, kirjoittaa ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen uudessa teoksessaan Terveellistä! 25 tärkeää ruoka-ainetta ja miksi niitä kannattaa syödä. Hyvinvoinnin ja ravitsemuksen kentällä avuntarjoajia on laidasta laitaan ja erilaisia ”superruokia” esitellään usein ratkaisuina ongelmiin. Tässä kirjassa seisotaan tukevasti maan kamaralla ja Laatikainen kirjoittaakin antavansa vain sellaisia suosituksia, jotka perustuvat tutkittuun tietoon ja joita voi helposti ostaa lähikaupasta.

”Olen tässä suruni kanssa ja sinun kanssasi, veljeni” – kirja itsemurhan tehneen läheiselle19.10.2023 07:48:00 EEST | Tiedote

Itsemurha on tragedia, josta ei ole olemassa kevyttä versiota. Se on järkyttävä tapahtuma paitsi itsemurhaan päätyvälle, myös läheisille hänen ympärillään. Siksi aihe tarvitsee harkittuja sanoja ja monenlaista vertaistukea. Tähän tarpeeseen vastaa Riitta Ahvenjärven, Eeva Peuran ja Tarja Tervahaudan kirjoittama ja kokoama tuore kirja Lohtua yli pimeän – itsemurhan tehneen läheiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye