Pääkaupunkiseudun ulkoilmasta mitataan 10 eri ilmansaastetta
Ilmanlaatu on kansainvälisesti tarkasteltuna hyvä Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa, mutta myös pääkaupunkiseudulla ilma on ajoittain huono eri ilmansaasteiden vuoksi. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY seuraa pääkaupunkiseudun ilmanlaatua erilaisin mittauksin.

Liikenteellä, katupölyllä ja puunpoltolla suurimmat vaikutukset hengitysilmaan
Pääkaupunkiseudun ulkoilmaa heikentävät useimmiten liikenteen pakokaasut, katupöly ja puunpolton päästöt. Autokannan uudistuminen vaikuttaa siihen, että pakokaasupäästöt vähenevät ja sitä kautta niiden vaikutus ilmanlaatuun myös pienenee. Katupöly ja puunpolton päästöt säilyvät ilmansuojelun haasteina myös tulevaisuudessa.
- Mittaamme ilmanlaatua 11 mittausasemalla eri puolilla pääkaupunkiseutua. Asemat on sijoitettu erilaisiin ympäristöihin, jotta saamme ilmanlaadusta kattavasti tietoa esimerkiksi vilkasliikenteisissä paikoissa tai pientaloalueilla, joissa poltetaan paljon puuta, kertoo HSY:n toimitusjohtaja Tommi Fred.
Lisäksi ilmanlaatua seurataan pienikokoisten mittalaitteiden avulla, jotka on helpompi sijoittaa eri alueille kuin suurikokoiset ilmanlaadun mittausasemat. Näillä pienillä mittalaitteilla saadaan tietoa esimerkiksi katupölytilanteesta pääväylien varrella, rakennustyömaiden pölyistä, puunpoltosta sekä auto-, lento- ja laivaliikenteen ilmanlaatuvaikutuksista lähiympäristöön.
Mitattavia ilmansaasteita ovat muun muassa terveydelle haitalliset pienhiukkaset, katupöly ja musta hiili
- Mittaamme ilmasta erityisesti sellaisia ilmansaasteita, jotka ovat oleellisia kaupunkilaisten terveysnäkökulmasta. Näitä ovat esimerkiksi pienhiukkaset, katupöly, typenoksidit, musta hiili ja syöpävaaralliseksi todettu bentso(a)pyreeni. Mittaamme alkavalla seurantakaudella yhteensä 10 erilaista ilmansaastetta tai ilmanlaatusuuretta, HSY:n ilmansuojelupäällikkö Hanna Manninen kertoo.
Pääkaupunkiseudun ilmanlaadun seurannan kattavuutta tarkastellaan viiden vuoden välein. Ensi vuonna voimaan tulevassa Pääkaupunkiseudun ilmanlaadun seurantaohjelmassa 2024–2028 on huomioitu Maailman terveysjärjestön WHO:n uudet kiristyneet ohjearvot ja mittaussuositukset sekä Euroopan komission ehdotus ilmanlaatudirektiivin uudistamiseksi.
Ilmanlaatua seurataan, jotta voidaan arvioida ilmanlaadun kehitystä sekä tasoa suhteessa raja-, ohje-, kynnys- ja tavoitearvoihin sekä kriittisiin tasoihin. Tulosten perusteella arvioidaan myös eri päästölähteiden ilmanlaatuvaikutuksia.
- Terveyshaittoja aiheutuu eniten hiukkasmaisista ilmansaasteista, joita leijailee ilmassa koko ajan. Hiukkasten mittaaminen onkin kehittynyt paljon vuosien myötä ja saamme yhä tarkempaa tietoa pienten hiukkasten määrästä ja ominaisuuksista, Manninen sanoo.
Ilmanlaadun seurantaa ja reaaliaikaista ilmanlaatutietoa tuotetaan kaupunkien ilmansuojelusuunnitelmien ja -toimenpiteiden tueksi. Tärkein ilmanlaadun seurantamenetelmä on varsinaiset mittaukset, mutta ilmanlaadun tilaa ja sen kehittymistä selvitetään myös ilmansaasteiden päästökartoituksilla ja leviämismallien avulla. Ajantasainen ilmanlaatutilanne on katsottavissa osoitteessa www.hsy.fi/ilmanlaatu.
Pääkaupunkiseudun ilmasta mitattavat ilmansaasteet ja suureet vuonna 2024
- Kaasumaiset epäpuhtaudet
- rikkidioksidi (SO2)
- typenoksidit (NOx)
- otsoni (O3)
- haihtuvat orgaaniset yhdisteet (VOC)
- Hiukkasmaiset epäpuhtaudet
- pienhiukkaset, joiden läpimitta on alle 2,5 mikrometriä (PM2,5)
- hengitettävät hiukkaset, joiden läpimitta on alle 10 mikrometriä (PM10)
- hiukkasten lukumääräpitoisuus (PNC) ja hiukkasten kokojakauma (PNSD)
- hiukkasten keuhkodeposoituva pinta-ala (LDSA)
- Hiukkasten kemiallinen koostumus
- polysykliset aromaattiset hiilivedyt (PAH-yhdisteet), joista esimerkiksi bentso(a)pyreeni on syöpää aiheuttava
- musta hiili (BC)
- Lisätietoa eri ilmansaasteiden terveysvaikutuksista
Lisätietoja:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Manninen HannaIlmansuojeluyksikön päällikkö
Puh:050 401 7826hanna.manninen@hsy.fiFred TommiToimitusjohtaja
Puh:050 348 4841tommi.fred@hsy.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
HSY – Puhtaasti parempaa arkea
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
WC-pytyt valtaavat Kansalaistorin – HSY:n Haitalliset aineet -projekti huipentuu tapahtumaan 7.5.20257.5.2025 08:27:07 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY järjestää 7.5.2025 klo 11–19 Kansalaistorilla Pytyllä on asiaa -tapahtuman. Tempauksessa kymmenistä WC-pytyistä rakennettu Itämeren portit -teos herättelee keskustelua arjen kemikaalikuormasta. Tapahtuman tavoitteena on lisätä asukkaiden ymmärrystä haitallisista aineista ja innostaa tekemään ympäristön kannalta parempia valintoja omassa arjessaan.
HSY aloittaa kiinteistöjen kompostitarkastukset kesällä 20255.5.2025 08:36:46 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut aloittaa kiinteistöjen kompostitarkastukset toukokuussa 2025. Tarkastusten avulla HSY valvoo biojätteen lajitteluvelvoitteen toteutumista ja neuvoo asukkaita kompostoinnissa.
HSY vähensi kasvihuonepäästöjään yli neljänneksen edellisvuodesta24.4.2025 14:41:39 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY vähensi toiminnasta aiheutuvia päästöjään vuonna 2024 yli neljänneksen edellisvuoteen verrattuna. Voimakkaasti pienentynyt päästökertymä oli yhteensä 79 000 tonnia hiilidioksidisiksi muutettuna.
Kevät innostaa siivoamaan – HSY lisää Sortti-asemien lauantain aukioloja22.4.2025 08:37:26 EEST | Tiedote
Kevät on täällä, ja asukkaiden siivousinto kasvaa. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY helpottaa kevätsiivouksia ja lisää Sortti-asemien lauantain aukioloja huhti–toukokuussa. Kivikon Sortti-asema palvelee 26.4. alkaen pysyvästi myös lauantaisin.
HSY:n kierrätyslähettiläät vieneet lajitteluviestiä yli 23 000 kotiin17.4.2025 09:15:06 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) kierrätyslähettiläskampanja syntyi halusta löytää uudenlaisia tapoja parantaa asukkaiden jätteiden lajittelua ja vähentää sekajätteen määrää. Yhdessä pääkaupunkiseudun vuokrakotiyhtiöiden kanssa järjestettyjen kampanjoiden avulla kierrätyslähettiläät ovat vieneet lajitteluviestiä jo yli 23 000 kotiin kannustavin tuloksin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme