Amos Rex

Kieran Long valittu Amos Rexin uudeksi museonjohtajaksi

Jaa

Amos Rexin museonjohtajaksi on valittu Kieran Long, joka siirtyy tehtävään Tukholmasta, jossa hän on toiminut johtajana Ruotsin valtion arkkitehtuuri- ja designkeskus ArkDesissä. Long aloittaa tehtävässään helmikuun alussa 2024. Amos Rexin konseptivaiheesta aina museon viidenteen toimintavuoteen menestyksekkäästi luotsannut museonjohtaja Kai Kartio jatkaa Amos Rexissä senior advisor -roolissa.

Kieran Long Amos Rexin kummuilla.
Kieran Long Amos Rexin kummuilla. Cata Portin Amos Rex

Vuonna 2018 ryminällä avautunut Amos Rex on vakiinnuttanut asemansa yllättävänä taidemuseona ja Helsingin maamerkkinä. Ensimmäisenä toimintavuotenaan Amos Rex keräsi yli puoli miljoonaa museovierasta. Avajaisnäyttely teamLabin lisäksi Amos Rex on esitellyt näyttelyissään muun muassa Studio Driftin, Bill Violan ja Hans Op de Beeckin näyttelyt, sekä kaksi 15–23-vuotiaiden taiteilijoiden Generation-ryhmänäyttelyä.

Museonjohtaja Kai Kartion eläköitymisen lähestyessä Amos Rexin hallitus haki kansainvälisellä haulla hänelle seuraajaa. Hallituksen puheenjohtajana toimii Amos Rexin omistavan Konstsamfundetin toimitusjohtaja Stefan Björkman. Amos Rexin hallitukseen kuuluvat varapuheenjohtajaksi vastikään nimitetty Elisabeth Millqvist, sekä hallituksen jäsenet Cilla Lönnqvist, Leif Jakobsson ja Laura Aalto

Konstsamfundetin toimitusjohtaja ja Amos Rexin hallituksen puheenjohtaja Stefan Björkman avaa haun painotuksia:  

"Haluamme tuoda jotain uutta Helsingin taidekentälle, ja siksi päätimme etsiä ehdokkaita myös Suomen ulkopuolelta. Kieran Long oli se, joka parhaiten vastasi etsimäämme. Haluamme jatkaa Amos Rexin menestyksen kasvattamista museon uskomattoman ensimmäisen viiden vuoden jälkeen. Kieranilla on vankkaa osaamista taidealalla ja hänellä on innostavia näkemyksiä siitä, miten voimme entistä paremmin hyödyntää Amos Rexin ja koko Lasipalatsikorttelin ainutlaatuista sijaintia Helsingin ydinkeskustassa." 

Amos Rexin museonjohtajaksi valittu Kieran Long on ensimmäinen kansainvälinen museojohtajan palkkaus Suomessa. Brittiläinen Long siirtyy tehtävään Ruotsista, jossa hän on toiminut yli-intendenttinä Valtion arkkitehtuuri- ja designkeskus ArkDesissä. Aiemmin Long on johtanut Lontoon Victoria & Albert -museon design, arkkitehtuuri ja digitaalisuus -osastoa ja vuonna 2012 Venetsian arkkitehtuuribiennaalin kuratointitiimiä. Hän on pitkän uransa aikana työskennellyt myös opettajana, juontajana, kirjailijana ja kommentaattorina.

Rekrytoinnissa mukana ollut Konstsamfundetin hallituksen puheenjohtaja Gunvor Kronman kuvailee:

“Kieran Long on raikas valinta suomalaisessa taide-elämässä. Olemme olleet rohkeita ja astuneet kansallisten, ja jopa pohjoismaisten rajojen ulkopuolelle; Long on sekä brittiläinen että Ruotsin kansalainen. Hän on kasvanut eri kulttuuriperinteessä, ja uskon, että se voi tuoda merkittävästi lisäarvoa Helsingin taidekentälle kollegiaalisessa yhteistyössä.” 

Amos Rexin hallituksen varapuheenjohtaja Elisabeth Millqvist, Moderna museet Malmön johtaja, kommentoi Kieran Longin valintaa:

"Amos Rex on aina uskaltanut kokeilla ja mennä odotettua pidemmälle – tämä näkyy sekä museon arkkitehtuurissa että näyttelyohjelmassa. Nimityksessä on sama painopiste: nykyään taiteilijat työskentelevät rajoja rikkoen ja Kieran Longin näkemyksellisyys tulee olemaan museolle eduksi."

Kieran Long itse näkee Amos Rexissä suurta potentiaalia, jota hän kuvailee näin:

"Amos Rex on yksi Euroopan menestyneimmistä ja jännittävimmistä uusista nykytaideinstituutioista, ja on suuri kunnia tulla valituksi jatkamaan sitä erinomaista työtä, jota Kai on tehnyt tiiminsä kanssa vuodesta 2018 lähtien. On innostavaa saada tilaisuus aktivoida julkista tilaa Helsingin sydämessä juuri nyt, kun kaupunki kasvaa ja muuttuu. Koko urani ajan olen keskittynyt museoihin julkisina tiloina, ja Helsingin keskustassa sijaitsevalla Amos Rexillä on valtava potentiaali olla yksi Helsingin tärkeimmistä. Haluan ihmisten kokevan Amos Rexin poikkeuksellisena, yhteisöllisenä taidekokemuksena, vaikka he eivät ehkä edes ostaisi museolippua." 

Lehdistökuvat: https://media.amosrex.fi/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kieran Long Amos Rexin kummuilla.
Kieran Long Amos Rexin kummuilla.
Lataa
Kieran Long Amos Rexin kummuilla.
Kieran Long Amos Rexin kummuilla.
Lataa
Kieran Long Amos Rexin kummuilla.
Kieran Long Amos Rexin kummuilla.
Lataa

Amos Rex

Amos Rex on taidemuseo, jossa menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus kohtaavat. Lasipalatsin funktionalistisen maamerkin yhteyteen rakennetut kaarevakattoiset maanalaiset näyttelytilat sijaitsevat Lasipalatsin aukiolla kohoavien omaleimaisten kumpujen alla. Amos Rex esittelee tilallisesti rakentuvia, elämyksellisiä ja usein teknologisesti kokeellisia näyttelyitä nykytaiteilijoilta ja heidän modernistisilta edeltäjiltään. Amos Rexin omistaja on Föreningen Konstsamfundet.

Amos Rex
Mannerheimintie 22–24
00100 Helsinki 

museum@amosrex.fi
amosrex.fi
@amoskonst #amosrex

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amos Rex

Mystiska mossjättar tar över Glaspalatstorget – Amos Rex utställning inbjuder oss att ifrågasätta och drömma på barns orädda sätt14.3.2024 10:40:08 EET | Tiedote

En grön mossjätte utrustad med skidor och stavar har anlänt till Amos Rex kullar, redo att utforska okänd terräng. Vandraren upplever att världen utforskas genom att resa, men också med hjälp av känslosinnet – speciellt via händernas beröring. Det är kanske därför jätten rör vid sin öppna handflata med ena handens två fingrar och formar tecknet som betyder att gå eller att vandra.

Salaperäiset sammaljätit valtaavat Lasipalatsin aukion – Amos Rexin näyttely kutsuu meitä kyseenalaistamaan ja uneksimaan lasten pelottomaan tapaan14.3.2024 10:40:08 EET | Tiedote

Vihreä sammaljätti varustettuna suksilla ja sauvoilla on kulkenut Amos Rexin kumpujen keskelle, kenties valmiina kartoittamaan tuntemattomia alueita. Vaeltajan mielestä yksi tapa oppia tuntemaan maailmaa on matkustaminen, toinen on aistien avulla – erityisesti kosketuksen kautta. Ehkä siksi jätti kertoo omasta tehtävästään koskettamalla avointa kämmentä toisen käden kahdella sormella. Viittoma toteutuu liikuttamalla sormia kämmenen yli, mikä tarkoittaa viittomakielellä kävellä tai vaeltaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye