Amos Rex

Amos Rexin vuoden 2024 näyttelyt käsittelevät empatiaa, traumaa ja ilmastodataa

Jaa

Vuonna 2024 Amos Rexin näyttelyt antavat tilaa tunteille. Museon ensimmäisessä laajemmin kokoelmia esittelevässä näyttelyssä valta on kunkin omilla kokemuksilla ja tuntemuksilla. Josefina Nelimarkan näyttely kuvaa ihmisen yhteyttä ympäristöön ja pilviin tarkastellen näkymättömiä ilmakehän tapahtumia. Syksyllä esillä on Larissa Sansourin näyttely, jonka installaatiot ja videoteokset käsittelevät surua, muistia ja periytyvää traumaa.

Keiken, 2024. Näyttely Musta tuntuu, toistaiseksi Amos Rexissä 27.3.–8.9.2024.
Keiken, 2024. Näyttely Musta tuntuu, toistaiseksi Amos Rexissä 27.3.–8.9.2024. Kuva: Keiken

Maaliskuussa 2024 Amos Rexissä avautuvassa Musta tuntuu, toistaiseksi -kokoelmanäyttelyssä omakohtaiset kokemukset ja tuntemukset ottavat vallan. Näyttely esittelee teoksia 1960-luvulta aina tähän päivään saakka; valikoidut yli sata teosta johdattelevat kävijät eristäytyneisyydestä empatiaan ja hurmoksesta nostalgiaan. Mukana on myös uusi kokoelmahankinta Hans Op de Beeckiltä, jonka yksityisnäyttelyyn jonotettiin keväällä 2023. Näyttelyn kuraattoreina toimivat Katariina Timonen, Kai Kartio, Kaj Martin ja Krista Mamia

Osana kokoelmanäyttelyä nähdään kansainvälisen, Berliinissä ja Lontoossa toimivan taiteilijakollektiivi Keikenin tilausteos. Kävijän kokemus on teoksen keskiössä: installaatio koostuu tunto- ja kuuloaistia hyödyntävistä silikonikohduista, joiden avulla vahvistetaan yhteyttä muunlajisiin. Teos on ensimmäinen Amos Rexin teknologiaa innovatiivisesti hyödyntävien ja kriittisesti tarkastelevien teosten sarjassa.  

Samaan aikaan nähtävä Josefina Nelimarkan The Cloud of Un/knowing -näyttely nostaa katseemme ylös korkealle. Helsingissä ja Lontoossa työskentelevä Nelimarkka tutkii uusissa teoksissaan veden erilaisia olomuotoja. Näyttelyssä nähdään hetkessä muuntuvia teoksia ja ilmastodatalla ohjattua teknologiaa. Reaaliaikaiset mittaukset paikallissäästä ja arktisilta alueilta muuttuvat kauniiksi ja hienovaraiseksi kokonaisuudeksi, jossa valot, äänet ja digitaaliset vesipisarat ovat jatkuvassa liikkeessä. Näyttelyn kuraattori on Anastasia Isakova.  

Syksyllä nähdään palestiinalais-tanskalaisen, ja Lontoossa asuvan, Larissa Sansourin tiivistunnelmainen näyttely, jossa menneisyys ja mahdolliset tulevaisuudet kohtaavat. Taiteilijan videoteoksissa ja installaatioissa ajankohtaiset aiheet kietoutuvat kuviteltuihin maailmoihin futurismin, arkistokuvan ja oopperankin kuvaston kautta. Näyttelyn erilaista ymmärrystä ja myötätuntoa herättävät teokset ovat suurimmalta osin syntyneet tiiviissä yhteistyössä tanskalaisen kirjailijan ja ohjaajan Søren Lindin kanssa. Näyttelyn kuraattori on Terhi Tuomi

Amos Rexin näyttelyt vuonna 2024 

Musta tuntuu, toistaiseksi: 27.3.–8.9.2024 
Josefina Nelimarkka: The Cloud of Un/knowing 27.3.–8.9.2024 
Larissa Sansour, 9.10.2024–2.3.2025 

Kokoelmat 2024 

Sigurd Frosterus-kokoelman näyttely, pysyvästi esillä.

Amos Andersonin kokoelmat ovat esillä Amos Andersons hem -kotimuseossa Yrjönkadulla ja Söderlångvikin museossa Kemiönsaarella, joka on avoinna toukokuusta syyskuuhun 2024. 

Lehdistökuvat 

https://media.amosrex.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Still kuva Larissa Sansourin ja Søren Lindin videoteoksesta.
Larissa Sansour & Søren Lind: As If No Misfortune Had Occurred in the Night, film, 2022. Näyttely Amos Rexissä 9.10.2024–2.3.2025.
Lataa
Josefina Nelimarkka: The Cloud of Unknowing, 2023. Näyttely Amos Rexissä 27.3.–8.9.2024.
Josefina Nelimarkka: The Cloud of Unknowing, 2023. Näyttely Amos Rexissä 27.3.–8.9.2024.
Lataa
Öljymaalaus
Henni Alftan: Darling, 2014. Näyttelyssä Musta tuntuu, toistaiseksi, Amos Rexissä 27.3.–8.9.2024.
Lataa
Keiken, 2024. Näyttelyssä Musta tuntuu, toistaiseksi, Amos Rexissä 27.3.–8.9.2024.
Keiken, 2024. Näyttelyssä Musta tuntuu, toistaiseksi, Amos Rexissä 27.3.–8.9.2024.
Lataa

Amos Rex

Amos Rex

Amos Rex on taidemuseo, jossa menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus kohtaavat. Lasipalatsin funktionalistisen maamerkin yhteyteen rakennetut kaarevakattoiset maanalaiset näyttelytilat sijaitsevat Lasipalatsin aukiolla kohoavien omaleimaisten kumpujen alla. Amos Rex esittelee tilallisesti rakentuvia, elämyksellisiä ja usein teknologisesti kokeellisia näyttelyitä nykytaiteilijoilta ja heidän modernistisilta edeltäjiltään. Amos Rexin omistaja on Föreningen Konstsamfundet.

Amos Rex 
Mannerheimintie 22–24 
00100 Helsinki 

museum@amosrex.fi
amosrex.fi
@amoskonst #amosrex

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amos Rex

Mystiska mossjättar tar över Glaspalatstorget – Amos Rex utställning inbjuder oss att ifrågasätta och drömma på barns orädda sätt14.3.2024 10:40:08 EET | Tiedote

En grön mossjätte utrustad med skidor och stavar har anlänt till Amos Rex kullar, redo att utforska okänd terräng. Vandraren upplever att världen utforskas genom att resa, men också med hjälp av känslosinnet – speciellt via händernas beröring. Det är kanske därför jätten rör vid sin öppna handflata med ena handens två fingrar och formar tecknet som betyder att gå eller att vandra.

Salaperäiset sammaljätit valtaavat Lasipalatsin aukion – Amos Rexin näyttely kutsuu meitä kyseenalaistamaan ja uneksimaan lasten pelottomaan tapaan14.3.2024 10:40:08 EET | Tiedote

Vihreä sammaljätti varustettuna suksilla ja sauvoilla on kulkenut Amos Rexin kumpujen keskelle, kenties valmiina kartoittamaan tuntemattomia alueita. Vaeltajan mielestä yksi tapa oppia tuntemaan maailmaa on matkustaminen, toinen on aistien avulla – erityisesti kosketuksen kautta. Ehkä siksi jätti kertoo omasta tehtävästään koskettamalla avointa kämmentä toisen käden kahdella sormella. Viittoma toteutuu liikuttamalla sormia kämmenen yli, mikä tarkoittaa viittomakielellä kävellä tai vaeltaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye