Maanviljelijät toimittivat 774 000 kiloa muovia 4H:n säkkikeräyspisteisiin

Jaa

Reilu Teko -keräys on Suomen mittakaavassa merkittävä kiertotalousteko. Reilu Teossa maanviljelijöiden tuomat tyhjät lannoite- ja siemensuursäkit saadaan uudelleen hyötykäyttöön. Ilman Reilu Teko -keräystä säkit voivat päätyä jätteeksi. Reilu Teko -keräystä toteuttavat 4H-järjestöt ja Yara Suomi sekä useat yhteistyökumppanit.

Maanviljelijät toimittivat Reilu Teko -keräyksessä 774 000 kiloa muovia 4H:n ylläpitämiin keräyspisteisiin kesän 2023 aikana. Määrä on keräyshistorian toiseksi suurin.
Maanviljelijät toimittivat Reilu Teko -keräyksessä 774 000 kiloa muovia 4H:n ylläpitämiin keräyspisteisiin kesän 2023 aikana. Määrä on keräyshistorian toiseksi suurin. Kuva: Ilkka Loikkanen

Reilu Teko -keräystä on toteutettu jo vuodesta 1975, ja tämän vuoden keräyksen tulos on keräyshistorian toiseksi suurin. Keräyspisteille työllistyy paikallisia 4H-nuoria. Nuorten tehtävänä on pitää keräyspiste siistinä, kirjata toimitettujen säkkien määrät sekä auttaa viljelijöitä säkkien niputuksessa. Tämän vuoden Reilu Teossa työllistyi yhteensä 104 nuorta.  

Keräyksen pääyhteistyökumppani Yara Suomi järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä kierrätykseen. Reilu Teko -toiminnasta 4H:lle tulevat varainhankinnan tuotot käytetään nuorten palkkoihin ja paikallisen nuorisotyön tukemiseen.  

"Vuoden 2023 Reilu Teko -keräyksessä pääsimme keräysmäärällä 774 000 kg hyvin lähelle aiempaa kaikkein aikojen ennätystä, joka on 779 000 kg. Suuri kiitos tästä kuuluu viljelijöille sekä reippaille ja ahkerille 4H-nuorille! Reilu Teko -säkkikeräys on merkittävä ympäristöteko ja myös nuorten työllistäminen on Yaralle tärkeää. Osana luontopositiivisen ruoantuotannon edistämistä Yara Suomi siirtyy vuoden 2024 aikana lannoitetuotannossaan asteittain 30 % kierrätetystä muovista valmistettujen lannoitesäkkien käyttöön", sanoo Yara Suomen kaupallinen johtaja Roland Westerberg

Eri muovilajit parempaan hyötykäyttöön 

Kun sisäsäkit ja ulkosäkit erotellaan toisistaan, saadaan eri muovilajit parempaan hyötykäyttöön kierrätyksessä. Vuonna 2023 jatkettiin pilottikokeilua, jonka tarkoituksena oli edistää ja kehittää muovilajien erottelua Reilu Teko -keräyspisteillä. Kokeilu toteutettiin tänä vuonna kolmen 4H-yhdistyksen alueella.  

Pilotissa selvisi, että on tärkeää tuoda säkit keräyspisteille ohjeiden mukaisesti toimitettuna. Tämä tarkoittaa sitä, että säkit on niputettu tiloilla kiinni nostolenkistä yhteen ennen kuljetusta. Ohjeiden mukaan toimitettu säkkimateriaali nopeutti huomattavasti 4H-nuorten työtehtävää ja muovilajien erottelua keräyspisteellä.  

4H-yhdistyksiä palkittiin 

Yara muistaa joka vuosi 4H-yhdistyksiä Reilu Teko -keräyksen yhteydessä. Palkintokategorioina ovat Vuoden nousija, Vuoden tulokas sekä Vuoden työllistäjä.  

Keräyksen Vuoden nousija on Masku-Rusko-Vahdon 4H-yhdistys, joka nosti keräysmääräänsää merkittävästi edellisvuoteen verrattuna. Vuoden työllistäjä on Meri-Vakan 4H-yhdistys, joka työllisti nuoria jokaisella keräyspisteellään kolmen kunnan alueella. Uutena tulokkaana Reilu Teossa palkittiin Toivakka-Joutsan 4H-yhdistys, joka liittyi jälleen mukaan keräykseen kahden vuoden tauon jälkeen.  

Keräykseen osallistui 118 yhdistystä, joista 104 oli suomenkielisiä 4H-yhdistyksiä ja 14 oli ruotsinkielisen Finlands svenska 4H:n alueella. 

Reilu Teko -keräyksen suojelijana toimii kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. Keräyksessä ovat mukana Suomen 4H-liiton ja Yaran lisäksi Finlands svenska 4H, paikalliset 4H-yhdistykset sekä Hankkija, Lantmännen Agro, A-Rehu, Peltosiemen, Tilasiemen ja Lassila & Tikanoja. Reilu Teko -säkkikeräystä ovat tukemassa myös Maaseudun Tulevaisuus ja Landsbygdens Folk. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna-Kaisa Valaja, järjestöpäällikkö
Suomen 4H-liitto
anna-kaisa.valaja@4h.fi
p. +358 44 783 0310

Leena Luomajärvi
Digimarkkinointipäällikkö
Yara Suomi
leena.luomajarvi@yara.com
p. +358 50 347 2848

Kuvat

Reilu Teko -keräyksen pääyhteistyökumppani Yara järjestää lannoite- ja suursiemensäkkien kuljetuksen 4H:n keräyspisteistä hyötykäyttöön.
Reilu Teko -keräyksen pääyhteistyökumppani Yara järjestää lannoite- ja suursiemensäkkien kuljetuksen 4H:n keräyspisteistä hyötykäyttöön.
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen 4H-liitto

Vuoden 4H-yrittäjä Mandi Koskela, 14, loi tankotanssiharrastuksestaan menestyvää liiketoimintaa26.3.2024 07:58:00 EET | Tiedote

Valtakunnallisessa Vuoden 4H-yritys -kilpailussa palkitaan vuosittain menestyviä nuoria 4H-yrittäjiä. Tankotanssiharrastuksestaan monipuolista liiketoimintaa tehnyt ranualainen Mandi Koskela nousi tuomariston suosikiksi nuorempien sarjassa 4H-yrityksellään MandiKo. Vanhempien sarjan voittajaksi nousi ylöjärveläinen 4H-yritys Nuppula. 19-vuotias Elsa Tabell otti riskin laajentaessaan yritystoimintaansa perustamalla Nuppula pop-upin vanhaan rintamamiestaloon. Kilpailussa jaettiin lisäksi toinen ja kolmas sija molemmissa sarjoissa.

Harrastustoiminnassa ansioituneita nuoria palkitaan 4H-stipendeillä19.3.2024 08:03:00 EET | Tiedote

4H-säätiö myöntää vuosittain stipendejä ansioituneille nuorille sekä aktiivisesti 4H:n toiminnassa mukana oleville henkilöille. Nuorten 4H-stipendeissä palkitsemisperusteena on pitkäaikainen, monipuolinen, tuloksellinen ja edelleen jatkuva 4H-harrastus. 4H-säätiön myöntämät 14 valtakunnallista stipendiä jaetaan Valtioneuvoston juhlahuoneistossa Helsingissä tiistaina 2.4. kello 14.30. Media on tervetullut tilaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye