Diakonissalaitos

Diakonissalaitoksen Jonotetaan yhdessä -joulukeräys kutsuu tukemaan mielenterveyspalveluissa jonottavia nuoria

Jaa

Monen nuoren mieli on järkkynyt, ja hoitojonot mielenterveyspalveluihin ovat pitkät – pahimmillaan jopa kaksi vuotta.  Diakonissalaitoksen Vamos tarjoaa rinnalla kulkevaa intensiivistä tukea vuosittain yli 2000 nuorelle ympäri maata, ja mielenterveyden haasteet koskettavat jollain tapaa suurta osaa toiminnassa mukana olevista nuorista. Tänä vuonna Diakonissalaitos haastaa Jonotetaan yhdessä -joulukeräyksellään suomalaisia tukemaan mielenterveyspalveluissa jonottavia nuoria.

Diakonissalaitos haastaa Jonotetaan yhdessä -joulukeräyksellään suomalaisia tukemaan mielenterveyspalveluissa jonottavia nuoria.
Diakonissalaitos haastaa Jonotetaan yhdessä -joulukeräyksellään suomalaisia tukemaan mielenterveyspalveluissa jonottavia nuoria. Lauri Eriksson Diakonissalaitos

Diakonissalaitoksen Vamos on tarjonnut jo viidentoista vuoden ajan tukea 16–29-vuotiaille nuorille, joilla on tavalla tai toisella vaikea elämäntilanne. Nuoruus ei sinänsä ole 15 vuodessa muuttunut, mutta mielenterveyden haasteet ja avun saamisen vaikeus ovat lisääntyneet. Myös korona-aika vaikeutti valmiiksi haastavassa asemassa olevien nuorten tilannetta entisestään.

”Nuorten mielen horjumiseen on monia syitä, joista kokemuksemme mukaan kaksi yleisintä ovat yksinäisyys ja kiusaaminen”, kertoo Diakonissalaitoksen Vamoksen palvelualuejohtaja Leena Mannonen.

Yksinäisyyden kokemus jatkuu apua hakiessa.

”Monen meille tulevan nuoren kokemus on, että kun apua todella tarvitsee, sitä ei saa, vaan pompotellaan paikasta toiseen”, Mannonen jatkaa.

Joskus nuori ei pääse omin voimin edes jonoon asti eikä esimerkiksi hänen lähipiiristään löydy luotettavaa aikuista, joka voisi auttaa ajan varaamisessa. Vamoksessa tilanne näyttäytyy niin, että nuoret ottavat yhteyttä tilanteessa, jossa he ovat olleet jo pitkään, usein vuosia, kotona. Palveluita olisi pitänyt lähteä hakemaan jo paljon aikaisemmin, mutta voimavarat eivät ole riittäneet siihen.

Yksi puhelu tai nettilomakkeen täyttäminen riittää, jotta vaikeassa elämäntilanteessa oleva nuori saa Vamoksesta apua. Vamoksessa nuori saa oman valmentajan, joka auttaa häntä muun muassa löytämään oikeat terveydenhuollon palvelut sekä varaamaan ajan niihin. Valmentaja myös tukee nuorta palveluihin kiinnittymisessä: kulkee rinnalla jonotusaikana, muistuttaa varatuista ajoista ja lähtee pyydettäessä mukaan vastaanotolle.  

Tärkeintä on, että kaikki tuki ja apu lähtee nuoren omasta tilanteesta ja tarpeesta.

Annika sai oman Vamos-valmentajan rinnalleen mielenterveyspoliklinikan jonotusaikana

Annika oli ehtinyt olla vuoden verran mielenterveyspalvelujen jonossa, kun hän kuuli ensi kertaa Vamoksesta ja täytti yhteydenottolomakkeen. Pian yhteydenottonsa jälkeen Annika sai oman Vamos-valmentajan, joka kulkee hänen rinnallaan mielenterveyspoliklinikan jonotusaikana. Nyt 29-vuotias Annika on Vamos-valmennuksen ansiosta aloittanut opinnot, vaikka ei vielä puoli vuotta sitten pystynyt edes lähtemään ulos kotoa. 

”Olin ollut siinä vaiheessa jo kuukausia jumittuneena kotiin. En vain pystynyt lähtemään mihinkään, eikä minulla ollut voimia ihmisten kohtaamiseen. Olen perusluonteeltani ekstrovertti ja kaipaan paljon ihmiskontakteja, joten kotiin jumiutuminen tuntui ahdistavalta ja pahensi oloani”, Annika kertoo.

”Minun ei tarvinnut puhua kymmenen eri ihmisen kanssa, vaan tästä ensimmäisestä soittajasta tuli oma Vamos-valmentajani”, hän sanoo.

Jonotetaan yhdessä -kampanja nuorten hyväksi

Nuorten mielenterveyden haasteet ovat valtavat ja apua on toisinaan vaikeaa saada. Terapia ei myöskään yksin auta, jos arki ei toimi. Vamos auttaa nuoria 11 paikkakunnalla Helsingistä Rovaniemelle, ja tuki on tutkitusti vaikuttavaa.

Diakonissalaitoksen joulukeräys kohdistuu tänä vuonna mielenterveyspalveluissa jonottaville ja muuten mielenterveyshaasteiden kanssa painiville nuorille. Lahjoituksella kuka tahansa voi varmistaa, että hädän hetkellä nuori saa tuekseen henkilökohtaisen rinnalla kulkevan valmentajan ja nuorten vertaisryhmän Vamos-nuortenpalvelussa.​

Ei jätetä nuorta yksin. Jonotetaan yhdessä.

Lahjoita ja auta: hdl.fi/joulukerays

​Lue Annikan tarina kokonaisuudessaan: Annika sai Vamos-valmentajan tuekseen jonottaessaan mielenterveyspalveluihin ja pääsi aloittamaan unelmiensa opinnot

Lahjoitustavat: 


Rahankeräyslupa: RA/2021/556. Lupa on myönnetty 29.4.2021 ja se on voimassa toistaiseksi koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta. 

Yhteyshenkilöt

Jenni SarolahtiViestintäpäällikkö

Diakonissalaitoksen yleishyödyllinen toiminta (mm. nuoret, etsivä katutyö, paperittomat, kidutettujen kuntoutus, Itä-Euroopan liikkuva väestö, kansalaistoiminta)

Puh:+358 50 372 0828jenni.sarolahti@hdl.fi

Kuvat

Lataa
Lataa
Diakonissalaitos haastaa Jonotetaan yhdessä -joulukeräyksellään suomalaisia tukemaan mielenterveyspalveluissa jonottavia nuoria.
Diakonissalaitos haastaa Jonotetaan yhdessä -joulukeräyksellään suomalaisia tukemaan mielenterveyspalveluissa jonottavia nuoria.
Lataa

Diakonissalaitos tekee rohkeasti työtä ihmisarvoisen elämän puolesta

Diakonissalaitoksen säätiön yleishyödyllisen toiminnan avulla tuetaan kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevia. Säätiön omistama yhteiskunnallinen yritys Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Lisäksi Diakonissalaitos on mukana koulutustoiminnassa. Yhdessä säätiökonsernin eri toimialat rakentavat oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa.  Diakonissalaitos on vastuullinen työpaikka 3 200 ammattilaiselle, jotka tekevät työtä sydän mukana. Kaiken toiminnan keskiössä on ihminen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Muistutuskutsu: Mediainfo 25.4.2024 klo 9: Maahanmuuttopolitiikka tiukentuu – mitä hallituksen esitykset tarkoittavat?24.4.2024 10:25:46 EEST | Kutsu

Hallitus kiristää merkittävästi turvapaikkapolitiikkaa ja maahantulijoiden asemaa. Esityksiä on käsittelyssä juuri nyt paljon, aikataulu on tiukka ja muutosten vaikutuksia on arvioitu ohuelti. Diakonissalaitos on kiristyksistä äärimmäisen huolissaan, ja siksi olemme pyrkineet tekemään esityksistä kokonaisanalyysin ja parhaimmillaan 5 vuoden päähän yltävät taloudelliset laskelmat. Kutsumme mediaa kuulemaan analyysin tuloksista tarkemmin torstaina 25.4. klo 9-10.

Mediainfo 25.4.2024 klo 9: Maahanmuuttopolitiikka tiukentuu – mitä hallituksen esitykset tarkoittavat?19.4.2024 12:57:53 EEST | Kutsu

Hallitus kiristää merkittävästi turvapaikkapolitiikkaa ja maahantulijoiden asemaa. Esityksiä on käsittelyssä juuri nyt paljon, aikataulu on tiukka ja muutosten vaikutuksia on arvioitu ohuelti. Diakonissalaitos on kiristyksistä äärimmäisen huolissaan, ja siksi olemme pyrkineet tekemään esityksistä kokonaisanalyysin ja parhaimmillaan 5 vuoden päähän yltävät taloudelliset laskelmat. Kutsumme mediaa kuulemaan analyysin tuloksista tarkemmin torstaina 25.4. klo 9-10.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye