Diakonissalaitos

Empatia lisää ymmärrystä ja vähentää eriarvoisuutta

Jaa

“Onko empatia etuoikeus? Ketä kohtaan on vaikea tuntea empatiaa? Miltä empaattinen yhteiskunta tuntuisi?”, kysyy tänään Helsingin metroasemilla ja katukuvassa julkistettava empatiataiteilija Enni-Kukka Tuomalan videoteosten sarja.

Poika seisoo metroasemalla ja katsoo ruutua, jossa lukee "Onko meillä tilaa empatialle?".
Petri Summanen Diakonissalaitos

Diakonissalaitoksen, Rinnekodit Silta -asumisyksikön ja Enni-Kukka Tuomalan vuoden mittaisessa taideprojektissa on tutkittu empatian kokemusta ja kokemista. Empatiakampanja x Kurkimäki -nimellä kulkevan hankkeen tarkoitus on ollut lisätä yhteisöllisyyttä ja yhdenvertaisuutta taiteen avulla. Se huipentuu videoteoksista koostuvaan ulostuloon sekä Siltaan jäävän Empatiamanifesti (2024) -teoksen julkistamiseen tällä viikolla.

"Tässä hetkessä tuntuu elintärkeältä kannustaa laajempaa keskustelua empatian radikaalista voimasta ja sen kiireellisestä tarpeesta. Aloitimme Empatiakampanjan huhtikuussa 2023 eduskuntavaalien jälkeisenä päivänä. Sen jälkeen poliittinen keskustelu on polarisoitunut entisestään, ja apua tarvitsevien asema heikentynyt. Empatiavaje kasvaa. Nämä videoteokset herättävät meitä asian äärelle ja kutsuvat reflektoimaan empatian roolia ja merkitystä omassa elämässä, ympäristössä ja yhteiskunnassa”, sanoo Enni-Kukka Tuomala.

Tuomalan uusi 14 taideteoksen sarja (Kysymykset I–XIV, 2024) esitetään mainostauluilla Helsingin metrossa ja metroasemilla 10.-13.4.2024. Videoteokset esitetään myös Musiikkitalon julkisivussa Kansalaistorilla torstaina 11.4. eduskunnan kyselytunnin aikana ajankohtaisena ja kiireellisenä viestinä niin päättäjille kuin kansalaisille. Empatiakampanjan aikana luodun materiaalin pohjalta syntynyt Empatiamanifesti (2024) -teos julkistetaan Rinnekodit Sillan pihajuhlassa perjantaina 12.4. klo 15–18. Yleisö on lämpimästi tervetullut mukaan.

Empatia purkaa sote-alan hierarkioita

Empatiakampanjan aikana 60 asukkaan Sillassa on kehitetty uusia empatiatyökaluja erilaisten yhteisöjen käyttöön Enni-Kukka Tuomalan johdolla. Asukkaiden ja työntekijöiden lisäksi luovassa tekemisessä, tapahtumissa, keskusteluissa ja empatiaharjoituksissa on ollut mukana Sillan lähialueen naapureita ja yrittäjiä. Kurkimäen Empatiakampanja jatkaa Tuomalan 2019 Lontoossa alkanutta pitkäaikaista Campaign for Empathy projektia.

“Lähdimme etsimään kaikenlaisia ihmisiä yhdistäviä asioita ja jokaisen vahvuuksia Enni-Kukan empatiaharjoitusten ja luovan tekemisen kautta. Olemme onnistuneet lisäämään ihmisten välistä ymmärrystä ja rakentamaan yhteisöllisyyttä Sillassa ja sen lähinaapurustossa”, sanoo Sillan naapurustotyön koordinaattori Harri Ollinen.

“Erityisen hyvin ovat toimineet yhteiset konkreettiset harjoitukset kuten ympäristön havainnointi, tunteet ja keho -harjoitukset sekä ohjatut parikeskustelut empatiasta.”

Sillassa Enni-Kukka Tuomalan empatiaharjoituksia on kokeiltu myös vertaisuuteen ja ryhmäytymiseen liittyvissä työskentelyissä. “Työntekijöiden ja asukkaiden yhteisillä empatia- ja tunneharjoituksilla on merkitystä myös sote-alalle ominaisten tarkkojen roolien häivyttämisessä ja alaa leimaavan hierarkian purkamisessa”, Ollinen sanoo.

Kampanjalla on ollut myös laajempaa merkitystä alueella: naapureiden yhteydenotot Siltaan ovat rakentavia, ja naapuruston eri toimijat kuten viereinen senioritalo ovat tulleet tutuiksi. Ollinen pohtii, voisivatko sote-palvelut olla enemmän kuin palveluntuottajia: turvallisia naapureita, jotka ovat osana uudenlaisten yhteisöjen muodostumista.

“Tarvitsemme paikkoja, joissa paitsi hoidetaan ja hoivataan, myös etsitään käytännön keinoja yksilöiden ja yhteisöjen tunnetaitojen, yhdenvertaisuuden, toimijuuden ja osallisuuden vahvistamiseksi. Empatiaharjoitukset ovat oivallinen tapa avata merkityksellisiä keskusteluja ja ymmärtää toisten näkökulmia,” sanoo Ollinen.

Empatiataiteilija Enni-Kukka Tuomalan teosten julkistaminen viikolla 15:

  • Kysymykset I–XIV (2024) mainostauluilla Helsingin metrossa ja metroasemilla 10.-13.4.2024 sekä Musiikkitalon julkisivussa Kansalaistorilla torstaina 11.4. klo 15.30-16.00
  • Empatiamanifesti (2024) -teos Rinnekodit Silta -asumisyksikön pihapiirissä (Kurkimäentie 19, Helsinki) 12.4.2024 klo 15–18 pidettävässä pihajuhlassa. Tervetuloa!

Lisätietoa
  
https://www.hdl.fi/empatiakampanja

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Laura Hakoköngäs, yksikönjohtaja, Diakonissalaitos
050 370 5451, laura.hakokongas@hdl.fi

Enni-Kukka Tuomala, empatiataiteilija
www.ennikukka.com

Median yhteydenotot myös:
viestintäpäällikkö Jenni Sarolahti, Diakonissalaitos
050 372 0828, jenni.sarolahti@hdl.fi

Kuvat

Linkit

Diakonissalaitos tekee työtä ihmisarvoisen elämän puolesta

Diakonissalaitoksen säätiön yleishyödyllisen toiminnan avulla tuetaan kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevia. Säätiön omistama yhteiskunnallinen yritys Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Lisäksi Diakonissalaitos on mukana koulutustoiminnassa. Yhdessä säätiökonsernin eri toimialat rakentavat oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa.  Diakonissalaitos on vastuullinen työpaikka 3 400 ammattilaiselle, jotka tekevät työtä sydän mukana. Kaiken toiminnan keskiössä on ihminen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye