Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaalla tyytyväisyys maanteiden kesäkuntoon laski

Jaa

Pirkanmaan tienkäyttäjät olivat entistä tyytymättömämpiä päällysteiden kesäkuntoon, mutta sorateihin edellisvuotta tyytyväisempiä. Kokonaistyytyväisyys pysyi jokseenkin samana. Asia selviää vastikään julkaistusta yksityishenkilöiden ja ammattiautoilijoiden tyytyväisyystutkimuksesta.

Kuvituskuva tietöistä

Yksityishenkilöt antoivat maanteiden tilasta ja kunnosta Pirkanmaalla kokonaisavosanaksi 2,93. Edellisvuonna se oli 2,97. Ammattiautoilijoiden antama kokonaisarvosana oli 2,46, kun se vuonna 2022 oli 2,51. Asteikkona oli 1-5.

Pääteiden päällysteiden kuntoon tyytymättömien yksityishenkilöiden määrä kasvoi 33 prosentista 36 prosenttiin. Raskaan liikenteen vastaajista 51 prosenttia oli tyytymättömiä pääteiden päällysteiden kuntoon, kun edellisvuonna heitä oli 47 prosenttia.

- Vaikka erot ovat tilastollisesti pieniä, suunta on huolestuttava. Etenkin ammattiautoilijoiden osalta tulos kertoo karua kieltä tieverkkomme ongelmien ulottumisesta jo päätieverkollekin, kertoo Pirkanmaan ELY-keskuksen ylijohtaja Juha Sammallahti.

Urien lisäksi ongelmallisiksi koettiin reiät ja halkeamat sekä tehtyjen paikkausten laatu. Tienkäyttäjien arvosanat tukevat mittaustuloksia ja asiantuntijoiden havaintoja: Tänä vuonna päällystysmäärät jäivät niin vähäisiksi, ettei edes päätieverkolla vaurioiden lisääntymiseltä vältytty.

Pääteiden ulkopuolella vain teiden paikkauksia

Pirkanmaan pääteiden ulkopuolella pystyttiin viime kesänä tekemään pääasiassa vain paikkauksia, mikä näkyy kyselyn tuloksissa. Ammattiautoilijoista nyt jopa 80 prosenttia oli tyytymättömiä päällysteiden kuntoon pääteiden ulkopuolella. Edellisvuonna tyytymättömiä oli 69 prosenttia. Yksityishenkilöistä tyytymättömiä oli tänä vuonna 56 prosenttia ja edellisvuonna 53 prosenttia.

Tyytyväisyys sorateiden ja kevyenliikenteen väylien kuntoon koheni hieman

Sorateiden kunnossa oli pientä paranemista edellisvuoteen verrattuna. Yksityisautoilijat antoivat sorateille keväällä keskiarvon 2,45 ja kesällä 2,91. Vuonna 2022 luvut olivat keväällä 2,31 ja kesällä 2,79. Raskaan liikenteen kuljettajat arvioivat sorateiden olevan keväällä 1,90 ja kesällä 2,49 pisteen arvoisia. Vuonna 2022 luvut heidän osaltaan olivat keväällä 1,94 ja kesällä 2,35. Erot eivät ole tilastollisesti merkitseviä.

Jalankulku- ja pyöräilyväylien kuntoon oltiin hieman tyytyväisempiä kuin viime vuonna. Jalankulkijat antoivat arvosanaksi 3,30 ja pyöräilijät 3,36. Edellisenä vuonna arvosanat olivat 3,08 ja 3,28. Jalankulkijoiden arvosanan muutos oli tilastollisesti merkitsevä, pyöräilijöiden ei. Työmaiden liikennejärjestelyt saivat huonommat arviot, varsinkin väliaikaisten reittien ja kiertoteiden osalta. ELY-keskuksen työmaita oli kuitenkin Pirkanmaan maanteillä vähemmän kuin yleensä.

- Tiestön kunnon heikkeneminen näkyy koko maassa, ei vain Pirkanmaalla. Tutkimus vahvistaa, että hallitusohjelmassa esitetylle korjausvelan purkuun osoitettavalle lisärahoitukselle on todella tarvetta. Tämä olisi tärkeää sekä yksityisille tiellä liikkujille että ammattiautoilijoille, toteaa Sammallahti.

Tienkäyttäjätyytyväisyystutkimus tehdään kahdesti vuodessa ja tulokset julkaistaan Väyläviraston sivulla: https://vayla.fi/tietoa-meista/julkaisut/asiakastutkimukset

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylijohtaja Juha Sammallahti, puhelin 0295 036 210
Toiminnanohjauspäällikkö Janne Lintilä, puhelin 0295 036 263
Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Helmi-ohjelma: Vuonna 2023 Pirkanmaalla tehtiin lukuisia toimenpiteitä luonnon hyväksi26.2.2024 14:03:18 EET | Tiedote

Pirkanmaalla edistettiin luonnon monimuotoisuutta monin keinoin Helmi-elinympäristöohjelman avulla vuonna 2023. Pirkanmaan ELY-keskus muun muassa perusti uusia soidensuojelualueita, hoiti perinne- ja metsäisiä elinympäristöjä, kunnosti lintuvesien ympäristöjä, pienvesien tilaa ja ennallisti lettoja. Tänä vuonna työ jatkuu ja sitä vauhdittavat EU-rahoitteinen Priodiversity LIFE sekä edelleen jatkuva LIFE Revives -hanke.

Työttömien määrä Pirkanmaalla oli tammikuussa 6115 henkilöä suurempi kuin vuotta aiemmin20.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Pirkanmaalla työttömien työnhakijoiden määrä tammikuussa laski hiukan edellisestä kuukaudesta, mutta oli huomattavasti korkeampi kuin vuotta aiemmin. Työttömien määrä Pirkanmaalla oli tammikuussa 27 908 henkilöä. Työttömyys laski joulukuusta 465 henkilöllä. Lomautettujen määrä oli 3327 henkilöä, kasvua oli vuodentakaiseen tilanteeseen verrattuna 1715 henkilöä, eli 106 prosenttia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye