Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savossa valmistaudutaan kotoutumislain kokonaisuudistukseen - kuntien vastuu kasvaa

Jaa

Kotoutumislain kokonaisuudistus (KOTO24) tulee voimaan 1.1.2025, jonka myötä kuntien kokonaisvastuu kotoutumisen edistämisestä vahvistuu.

kuvituskuva iStock

Pohjois-Savon ELY-keskus järjesti yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa KOTO24 toimeenpanoa koskevan aluekeskustelun 21.11.2023 Kuopiossa. Tilaisuuden tavoitteena oli tukea kuntien ja hyvinvointialueen valmistautumista vuoden 2025 alusta voimaan tulevan kotoutumislain mukaisten tehtävien järjestämiseen ja niitä koskevan rahoituksen suunnitteluun. Tilaisuudessa kuultiin uudistuksen toimeenpanosta ja kuntien valmistelutilanteesta. 

Kotoutumislain kokonaisuudistus nopeuttaa maahanmuuttaneiden kotoutumista ja työllistymistä

Lakiuudistuksella pyritään vahvistamaan maahanmuuttaneiden kotoutumista, työllisyyttä, kielitaitoa ja osallisuutta yhteiskuntaan sekä edistämään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta eri väestöryhmien kesken. Erityisesti naisten kototutumiseen kiinnitetään huomiota, koska heidän pääsynsä palveluihin vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin ja tulevaisuuteen.

"Kotona lapsia hoitavien vanhempien ja muiden työelämän ulkopuolella olevien tavoittaminen on tärkeää, jotta heille voidaan tarjota palveluita kielitaidon ja muun osaamisen vahvistamiseen ja edistää suomalaisen yhteiskunnan tuntemusta", taustoitti työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Nea Brandt uudistuksen tavoitteita.

Kuntien tehtävät ja rahoitus muuttuvat

Kuntien kokonaisvastuu kotoutumisen edistämisestä vahvistuu uudistuksen myötä. Vuoden 2025 alusta kuntien tulee tarjota kaikille maahanmuuttaneille esimerkiksi matalan kynnyksen ohjaus- ja neuvontapalveluita sekä monikielistä yhteiskuntaorientaatiota, eli perustietoa suomalaisen yhteiskunnan toiminnasta. Kotoutumislain kokonaisuudistus on kytköksissä TE-palveluiden uudistukseen. Kunnat vastaavat jatkossa sekä kotoutujien työllistymisen edistämisestä että kotoutumiskoulutuksen järjestämisestä.

Kokonaisuudistus selkeyttää rahoitusjärjestelmää, jossa valtio maksaa kunnille ja hyvinvointialueille korvauksia kotoutumisen edistämisestä. Kuntien rahoitusta lisätään uusien tehtävien myötä.

Kotoutumislain uudistus kannustaa tiiviimpään monialaiseen yhteistyöhön Pohjois-Savossa

Lakiuudistus selkeyttää eri toimijoiden vastuita kotoutumisen edistämisessä ja pyrkii vahvistamaan monialaista yhteistyötä.

Varkauden kaupungin maahanmuuttokoordinaattori Sonja Tuovinen kiitteli KOTO24 aluetilaisuudessa uudistuksen tuomia mahdollisuuksia palveluiden järjestämiseksi alueelliset tarpeet huomioiden.

"Uudistus kannustaa kuntia käymään keskustelua yhteistyöstä kumppanikuntien kanssa, mikä yhdenvertaistaa asiakkaiden kotoutumispolkuja. Uudistus myös mahdollistaa monialaisen yhteistyön rakentamista uudelleen. Hyvinvointialue, kuntien kotoutumispalvelut ja työvoimaviranomainen tulevat järjestäytymään hyödyntäen aiempaa vahvaa osaamistaan, mutta myös uudistuneiden palvelujen muovautuvuutta. Onnistuneella monialaisella yhteistyöllä pystytään parhaiten varmistamaan rajallisten taloudellisten resurssien riittävyys. Uskomme uudistuksen myös motivoivan kuntia toimimaan aktiivisesti kotoutumisen edistämiseksi."

Valta tuo vastuuta ja Tuovinen toivookin kuntien saavan riittävästi ohjausta ja neuvontaa kotoutumislain kokonaisuudistukseen valmistautumisessa ja muutosvaiheen läpiviennissä.

Pohjois-Savon ELY-keskus on toimijoiden tukena ja kumppanina uudistuksen toteutuksessa, ja edistää avointa ja aktiivista yhteistyötä eri tahojen välillä. Kotoutumislain kokonaisuudistusta voi seurata muun muassa työ- ja elinkeinoministeriön ja kotoutumisen osaamiskeskuksen viestintäkanavissa sekä ammattilaisille suunnattujen kotoutuminen.fi-verkkopalvelusta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirsi-Maria Nieminen, maahanmuuttoasiantuntija, Pohjois-Savon ELY-keskus
kirsi-maria.nieminen@ely-keskus.fi, puh. 029 502 6140

Salla Heimonen, maahanmuuttoasiantuntija, Pohjois-Savon ELY-keskus
salla.heimonen@ely-keskus.fi, puh. 029 502 6500

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 29.2.202429.2.2024 11:33:08 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,00. Taso on tasoissa ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon kanssa ja näyttää kääntyneen nousevaksi. Toistaiseksi säännöstelypadoista ei juoksuteta, mutta juoksutuksen aloittamistarvetta harkitaan viikoittain. Iisalmen reitillä juoksutukset ovat pieniä ja vedenpinnat silti kesäkorkeuksissa. Viimeisen viikon nollakelit eivät ole vielä saaneet vesiä liikkeelle. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin vedenpinta on ajankohdan keskimääräistä ylempänä, mutta Vuotjärven vedenpinta lähellä ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvoa. Juojärvi on 5 cm ajankohdan keskimääräistä ylemmällä tasolla. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 42 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,53. Saimaalla lisäjuoksutus on edelleen käynnissä ja vedenpinta on kääntynyt laskuun. Haukiveden pinta on laskenut 5 cm helmikuun aikana ja ennuste odottaa samantyylisen tilanteen jatkuvan maaliskuussa. Säännöstelem

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye