Tutkijat selvittävät bakteerien viestinnän välisiä suhteita – hyötyä muun muassa lääkkeille vastustuskykyisten bakteerien hoidossa

Jaa

Bakteerien keskinäisen viestinnän häiritseminen paitsi vähensi tulehdusta, se myös teki bakteereista alttiimpia antibiooteille.

Havainnekuva bakteerien viestinnästä molekyylien avulla.
Bakteerit käyttävät pieniä molekyylejä kommunikoidakseen keskenään ja ohjaillakseen infektiota. Tämän viestinnän häiritseminen paitsi vähentää tulehdusta, myös tekee bakteereista alttiimpia antibiooteille. Kuva: Ekaterina Osmekhina / Aalto-yliopisto.

Aalto-yliopiston tutkijat ovat onnistuneet koneoppimista ja laboratoriokokeita yhdistämällä perehtymään bakteerien viestinnässään käyttämiin eri kieliin. Bakteerien kommunikoinnin – ja myös sen, milloin ne eivät pysty kommunikoimaan – ymmärtämisestä on hyötyä lääkkeille vastustuskykyisten bakteerien hoidossa sekä uusien biotietokoneiden kehittämisessä.

Tutkimus pohjaa aiempaan hankkeeseen , jossa tutkijat osoittivat, että bakteerien keskinäisen viestinnän häiritseminen on tehokas tapa torjua moniresistenttejä bakteereja. Bakteerit käyttävät pieniä molekyylejä kommunikoidakseen keskenään ja ohjaillakseen infektiota. Tutkimusryhmä onnistui osoittamaan, että bakteerien keskinäisen viestinnän häiritseminen vaikuttamalla näihin molekyyleihin paitsi vähensi tulehdusta, teki myös bakteereista alttiimpia antibiooteille.

Tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin tarkemmin niitä tapoja, joilla bakteerit kommunikoivat. Tutkijat yhdistivät analyysissään koneoppimista ja laboratoriossa tehtyjä kokeita tutkiakseen kaikkia noin 170:tä tunnettua bakteerien kommunikointitapaa. Analyysin avulla saatiin käsitys kommunikointitapojen yhtäläisyyksistä ja eroista. Tätä ymmärrystä voidaan jatkossa käyttää sekä haitallisten bakteerien häiritsemiseen että hyödyllisten "bakteerilogiikkapiirien" rakentamiseen.

Tutkimuksen ensimmäinen vaihe oli koneoppimisanalyysi: kommunikointitavat jaoteltiin ryhmiin niiden molekyylien rakenteen perusteella. Tuloksena syntyi ryhmiä, jotka koostuivat toisiaan muistuttavista kommunikointitavoista – ja erosivat muiden ryhmien kommunikointitavoista. Tämä on verrattavissa ihmiskieliin: englanti, ranska ja hollanti kuuluvat yhteen kieliryhmään, kun taas esimerkiksi arabia ja heprea kuuluvat toiseen. Seuraavaksi tutkimusryhmä osoitti kokeellisesti, että bakteerit ymmärtävät jonkin verran näitä toisiinsa liittyviä kommunikointitapoja.

"Teimme bakteereille ikään kuin ’kielikokeen’, ja havaitsimme, että bakteerit, jotka käyttävät samankaltaisia kommunikointitapoja voivat ymmärtää toisiaan, aivan kuten hollantilainen voi ymmärtää saksaa. Testasimme myös hyvin erilaisia kommunikointitapoja käyttävien bakteerien välistä viestintää ja havaitsimme, että ne eivät ymmärrä toisiaan lainkaan – aivan kuten suomea, hollantia ja arabiaa puhuvien ihmisten välinen keskustelu ei etenisi kovinkaan pitkälle", sanoo tutkimusta johtanut tohtorikoulutettava Christopher Jonkergouw.

Tutkijat osoittivat, että näiden työkalujen avulla voidaan tarkasti arvioida bakteerien kommunikointitapojen välisiä yhteyksiä, ja myös ennustaa, ymmärtävätkö ne toisiaan. Nämä havainnot ovat erittäin arvokkaita, kun ryhmä jatkokehittää uutta hoitomenetelmää. Kommunikointitavoilla on myös vaikutuksia bioteknologiaan: niitä voidaan käyttää eri bakteeriyhteisöjen ryhmien välisten tehtävien ohjaamiseen – tai jopa bakteerien mikroprosessoreissa.

Tutkimus on äskettäin julkaistu Angewandte Chemie -lehden kansainvälisessä versiossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Christopher Jonkergouw
Väitöskirjatutkija, Aalto-yliopisto
christopher.jonkergouw@aalto.fi
+358504337117

Kuvat

Havainnekuva bakteerien viestinnästä molekyylien avulla.
Bakteerit käyttävät pieniä molekyylejä kommunikoidakseen keskenään ja ohjaillakseen infektiota. Tämän viestinnän häiritseminen paitsi vähentää tulehdusta, myös tekee bakteereista alttiimpia antibiooteille. Kuva: Ekaterina Osmekhina / Aalto-yliopisto.
Lataa
Havainnekuva, jossa neljä eri väristä bakteerien mikroprosessoria.
Kommunikointitavoilla on myös vaikutuksia bioteknologiaan: niitä voidaan käyttää esimerkiksi bakteerien mikroprosessoreissa. Kuva: Ekaterina Osmekhina / Aalto-yliopisto.
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye