Digital mentalvårdsklinik stöder traditionella mentalvårdstjänster
Sedan september tillhandahåller den nya digitala mentalvårdskliniken mentalvårdstjänster i fem kommuner inom Egentliga Finlands välfärdsområde (Varha). Distanstjänsterna vid kliniken ersätter inte befintliga mentalvårdstjänster, utan stöder dem.

Verksamheten inleddes i september i Åbo, Pargas, Nådendal och Loimaa. I det första skedet erbjuds tjänsten på de orter som har ett gemensamt patientdatasystem. Därtill erbjuds den till invånare i Kimitoöns kommun, där man redan sedan ifjol har skaffat distanstjänster från en privat serviceproducent. Den digitala mentalvårdskliniken kan betjäna sina kunder på svenska, finska och engelska.
Inom Varha är verksamhetsmodellen ny. Verksamheten kommer att utvecklas efter hand när man får erfarenheter och upptäcker vad som eventuellt behöver förbättras. Utvecklingen genomförs i nära anslutning till kundarbetet.
– Det har varit viktigt att få igång verksamheten. Vi vet att det finns köer inom missbruks- och mentalvården och genom att erbjuda distanstjänster kan vi påskynda tillgången till vård och samtidigt minska köerna till närtjänsterna. För vissa kunder lämpar sig närtjänster bättre, medan andra kunder gärna använder distanstjänster. Distansmottagningen förbättrar också tillgången till vård för dem som bor avsides. Det är inte fråga om att övergå från närtjänster till distanstjänster, utan om att komplettera och stödja befintliga tjänster, säger Camilla Rautanen, chef för missbruks- och mentalvårdstjänster.
Den digitala mentalvårdskliniken är avsedd för personer som fyllt 18 år och som är i behov av stöd i mentalvårdsfrågor eller för sin psykiska hälsa eller missbruk, eller som behöver samtalsstöd i en svår livssituation. Det kan vara fråga om oro över psykiskt mående, depression, ångest, en traumatisk kris eller någon annan långvarig utmaning med psykisk ohälsa. Den digitala mentalvårdskliniken skriver inte ut recept eller sjukintyg.
För att få vård vid den digitala mentalvårdskliniken ska kunden först kontakta sin egen hälsostation, som gör en bedömning av vårdbehovet och hänvisar till vårdplatsen. Det är också möjligt att kontakta den digitala mentalvårdskliniken direkt via ett elektroniskt kontaktformulär (Digital mentalvårdsklinik | Varha). Formuläret kan skickas när som helst: om det skickas under kontorstid ringer en sjukskötare upp samma dag, och om det skickas utanför kontorstid ringer sjukskötaren upp följande vardag. Sjukskötaren gör en bedömning av vårdbehovet och den psykosociala vården ges i första hand via distansmottagning. Kunden har rätt önska vård som närtjänst om digital vård inte känns som ett lämpligt alternativ. Kontakformuläret kommer att förbättras när de tekniska lösningarna ger möjlighet till det.
Distansmottagningen vid den digitala mentalvårdskliniken innebär videosamtal eller telefonsamtal. Dessutom används digitala verktyg, såsom terapinavigatorn.
Den digitala mentalvårdskliniken förnyar arbetssätten inom vårdarbetet
För personalen erbjuder den digitala mentalvårdskliniken ett nytt sätt att arbeta, eftersom den till exempel gör det möjligt för vårdarna att arbeta på distans, i och med att mottagningen kan genomföras som bland annat videomottagning eller telefontjänst. Möjligheten till distansarbete har visat sig vara något som i allt högre grad lockar vårdpersonal. Det kom mångfalt fler ansökningar till den digitala mentalvårdskliniken än det fanns lediga platser.
Det huvudsakliga syftet med den digitala mentalvårdskliniken är att göra vården smidigare. Klinikens sjukskötare samarbetar vid behov mångprofessionellt med läkare och psykologer. Kliniken har samma samarbetspartner som de traditionella närtjänsterna.
Emilia Sandell var den första sjukskötaren som började på den digitala mentalvårdskliniken.
– Verksamheten har precis kommit igång och vi utreder och överväger nu hur vi kan ge bästa möjliga vård och handledning till kunderna. Vi håller också på att bygga upp en samarbetsmodell med närtjänsterna. Det kommer att bli möjligt för kunder som kontaktar närtjänsterna att få vård på vår digitala mentalvårdsklinik. På så sätt kan kunden välja den tjänst som känns lämpligast. Den nya arbetsmodellen ger större flexibilitet – både för kunden och personalen. Till digiklinikens styrkor hör mitt eget team och att vi har en möjlighet att påverka i vilken riktning de digitala tjänsterna utvecklas, säger Sandell när hon beskriver klinikens första månader.
För närvarande rekryteras psykologer för att verksamheten och serviceutbudet ska kunna utvidgas. En läkare eller psykiater ska också anställas i vinter. I början av nästa år kommer även gruppverksamhet att införas. Framöver ska gruppverksamheten ha både förebyggande och rehabiliterande verksamhet.
Under vintern strävar man efter att utvidga verksamheten till nya områden.
– Senast när Varhas gemensamma patientdatasystem införs kommer vi att kunna erbjuda digitala mentalvårdstjänster i hela Egentliga Finland, säger Camilla Rautanen.
Nyckelord
Kontakter
Camilla RautanenChef för missbrukar- och mentalvårdstjänsterVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Tel:0405955600camilla.rautanen@varha.fiLänkar
Egentliga Finlands välfärdsområde
”Vi tryggar, vi botar, vi räddar – välfärd tillsammans, varje dag.”
Egentliga Finlands välfärdsområde ordnar invånarnas social- och hälsovårdstjänster samt räddningstjänster. Vår webbplats är varha.fi
Andra språk
Följ Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Varhan aluevaltuuston 20.5.2025 kokouksen esityslista on julkaistu16.5.2025 13:13:20 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuusto kokoontuu tiistaina 20.5.2025 klo 18.00 kokoushotelli Linnasmäessä.
Varha testar en mer omfattande önsketaxitjänst från juni 202515.5.2025 12:10:45 EEST | Pressmeddelande
I mars–april genomförde Varha en enkät om önsketaxin bland de kunder som får stöd för rörligheten, det vill säga omfattas av färdtjänster och resor för uträttande av ärenden enligt lagen om funktionshinderservice och socialvårdslagen. 715 svar inkom och 92 procent av respondenterna önskade att tjänsten utvidgas. På basis av svaren kommer ett pilotförsök att inledas i juni 2025, och då kommer rätten till önsketaxi att utvidgas så att den gäller dygnet runt. Syftet är bland annat att utreda förändringar i användningen av tjänsten under försöket.
Varha pilotoi laajempaa toivetaksipalvelua kesäkuusta 2025 alkaen15.5.2025 12:10:45 EEST | Tiedote
Varha kysyi maalis–huhtikuussa vammaispalvelu- ja sosiaalihuoltolain mukaisten vapaa-ajan- ja asiointimatkojen eli liikkumisen tuen palvelujen piiriin kuuluvilta asiakkailta näkemyksiä toivetaksista. Vastauksia saatiin 715, joista 92 prosentissa toivottiin palvelun laajentamista. Vastausten perusteella kesäkuussa 2025 käynnistetään pilotti, jolloin toivetaksioikeus laajenee ympärivuorokautiseksi. Tavoitteena on selvittää muun muassa pilotin aikaisia palvelun käytön muutoksia.
Invånarna i Varha-området nöjdare än genomsnittet med tillgången till läkare15.5.2025 09:53:18 EEST | Pressmeddelande
I Egentliga Finland är man nöjdare med tillgången till läkartjänster än i övriga delar av landet. Även kundupplevelsen och förtroendet för hälso- och sjukvården är något högre i vårt område än genomsnittet i landet. Uppgifterna framgår av THL:s undersökning Hälsosamma Finland som publicerades den 15 maj 2025.
Varhan alueen asukkaat keskimääräistä tyytyväisempiä lääkärille pääsyyn15.5.2025 09:53:18 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomessa ollaan muuta maata tyytyväisempiä lääkäripalveluihin pääsyyn. Myös asiakaskokemus ja luottamus terveyspalvelujen toimintaan on alueellamme jonkin verran korkeammalla kuin maassa keskimäärin. Tiedot käyvät ilmi THL:n 15.5.2025 julkaisemasta Terve Suomi -tutkimuksesta.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum