Metsätiedon keruuta koskeva asetusehdotus menee liian pitkälle

Jaa

Euroopan komissio julkaisi tänään asetusehdotuksen metsätiedon keruusta. Metsäteollisuus ry pitää tiedonkeruujärjestelmän kehittämistä tärkeänä, mutta monitorointia ei tule kohdentaa liian yksityiskohtaiselle tasolle. Asetuksen jatkovalmistelussa on varmistettava valtakunnan metsien inventoinnin sekä muiden kansallisten tiedonkeruujärjestelmien rooli.

EU:n jäsenvaltioiden raportoimat metsätiedot eivät ole kaikilta osin olleet yhteismitallisia, esimerkiksi niiden keruuaikataulut vaihtelevat. Tämän tiedon harmonisoiminen edistäisi EU-tasoista metsien seurantaa, mutta nyt julkaistussa metsien monitorointiasetuksessa komissio esittää kuitenkin metsiin liittyvän tiedon raportointia hyvin yksityiskohtaisella tasolla.

- Ehdotus on huolestuttava ja herättää kysymyksen asetuksen todellisesta tarkoituksesta. Mihin tarkoitukseen komissio tarvitsee näin yksityiskohtaista tietoa jäsenvaltioiden metsistä, kysyy Metsäteollisuus ry:n kansainvälisten ja EU-metsäasioiden päällikkö Maija Rantamäki.

- Suomella on menestyksekäs perinne valtakunnan metsien inventoinnista ja nyt tätä kansallisen tiedonkeruun roolia kyseenalaistetaan EU:n toimesta, hän jatkaa.

Asetusehdotuksessa asetetaan säännöt tiedonkeruulle, jonka katsotaan tukevan jäsenmaiden metsien käytön suunnittelua muun muassa edistettäessä metsien sopeutumiskykyä metsätuhoja vastaan. Lisäksi ehdotuksessa kannustetaan jäsenmaita tekemään vapaaehtoisia, pitkän aikavälin metsäsuunnitelmia ja esitellään ehdotus suunnitelmien sisällöksi. Asetusehdotukseen sisältyy myös totutusti ehdotus komission mittavasta toimivallasta antaa täytäntöönpano- ja delegoituja säädöksiä.

- Metsien sopeutumiskyvyn edistäminen on äärimmäisen tärkeää, mutta niihin liittyvät toimet tulee aina päättää kansallisella tasolla ja kansalliset olosuhteet huomioiden. Komission alempiasteista säädösvaltaa ei myöskään tule kasvattaa, painottaa Rantamäki.

Metsäteollisuus ry:n mielestä jatkoneuvotteluissa on varmistettava kansallisen metsätiedon keruu valtakunnan metsien inventointia hyödyntäen. Asetuksen tulee myös pysyä selkeästi metsien monitoroinnissa.  Komission ehdotus vapaaehtoisten pitkän aikavälin metsäsuunnitelmien ohjaamisesta EU-tasolta on niin ikään kyseenalaistettava.

Seuraavaksi asetus menee parlamentin ja neuvoston käsittelyyn. On todennäköistä, että asetuksen käsittelyä ei saada valmiiksi ennen ensi kesän europarlamenttivaaleja.

Lisätietoja: Maija Rantamäki, +358 40 828 012, maija.rantamaki@forestindustries.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Työnantajien selvitys: Perusosaamista sekä panostuksia vientiteollisuuden kriittisiin osaajatarpeisiin on vahvistettava nopeasti26.1.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Suomen korkeakoulut pystyvät vastaamaan hyvin vientiteollisuuden osaamistarpeisiin, mutta perusosaamisen taso, kyvykkyys vihreässä siirtymässä ja murrosteknologioissa sekä osaajien saatavuus huolestuttavat tuoreessa selvityksessä yritysjohtajia ja korkeakoulujen johtoa. Vientialojen kriittisten osaamistarpeiden tuleekin näkyä hallituksen koulutuspanostuksissa nopeasti.

Vientiliitot: Poliittiset lakot synkentävät heikentyneitä vientinäkymiä entisestään – Suurin kärsijä on suomalainen työntekijä25.1.2024 12:59:49 EET | Tiedote

Ammattiliittojen ilmoittamat laajat poliittiset lakot synkentävät entisestään Suomen heikentyneitä vientinäkymiä. Uusien tilausten ja tarjouspyyntöjen määrät ovat laskeneet selvästi, ja yritykset ovat joutuneet jo nyt lomauttamaan työntekijöitään. Jos yritysten vaikeaa tilannetta vahvistetaan lakkoilemalla, siitä kärsii eniten suomalainen työntekijä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye