Metsäteollisuus ry

Aimo annos realismia paransi Euroopan parlamentin kantaa Pakkaus- ja pakkausjäteasetuksessa

Jaa

Euroopan parlamentti hyväksyi kiistellyn Pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen parlamentin täysistunnossa äänin 426–125. Metsäteollisuuden huolia kuultiin.

Metsäteollisuus ry on tyytyväinen Euroopan parlamentin äänestyksen lopputulemaan Pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen edistämisestä.

- On erityisen tärkeää, että ehdotettuihin uudelleenkäyttötavoitteisiin ja pakkaustyyppien kieltoihin sisällytettiin joustoja ja poistoja. Kertakäyttöiset, kierrätettävät ruoka- ja juomapakkaukset sekä hedelmien ja vihannesten pakkaukset poistettiin kokonaan kieltolistalta, summaa Metsäteollisuus ry:n kiertotalous- ja ympäristöpäällikkö Aaron Vuola.

Metsäteollisuudelle keskeisiin uudelleenkäyttötavoitteisiin liittyen parlamentti äänesti kierrätykseen ja pakkausten keräykseen pohjautuvien poikkeusten puolesta. Parlamentti myös salli yleisen poikkeuksen tapauksissa, joissa pakkauksen päämateriaali kierrätetään 85-prosenttisesti. Take away -sektorin uudelleenkäyttötavoitteet poistettiin kokonaan. Kunnianhimoiset uudelleenkäyttötavoitteet kuljetuspakkauksiin jäivät kuitenkin voimaan.

- Uudelleenkäyttötavoitteista huolimatta kierrätykseen perustuvaa poikkeusta on metsäteollisuuden tulkinnan mukaan mahdollista soveltaa myös kuljetuspakkauksille. Vaatimuksena on, että materiaali saavuttaa 85 prosentin kierrätysasteen.

Parlamentin äänestyksen lopputulemassa positiivista on myös se, että siinä huomioidaan biopohjainen muovi kierrätetyn muovin sisältövelvoitteita tarkasteltaessa. Tälle ehdotetaan selkeitä suuntaviivoja jo lähitulevaisuudessa.

Vuola on tyytyväinen myös parlamentin ehdottamaan uuteen yhdistelmäpakkausten määritelmään:

- On tärkeää, että komposiittipakkauksen määritelmään ei lasketa kuuluvaksi pakkausten pinnoitteita ja päällysteitä eli barriereita. Lisäksi on hyvä, että hyvälaatuinen kierrätys ei tarkoita ainoastaan suljettuun kiertoon perustuvaa kierrätystä, mikä ei sovellu metsäteollisuudessa kierrätettäville materiaaleille, joiden käyttökohteet vaihtelevat erilaisista pakkauksista eristemateriaaleihin.

Vuola näkee, että parlamentin kannan pohjalta on hyvä jatkaa neuvotteluja ensi vuonna neuvoston ja komission kanssa trilogeissa eli kolmikantaneuvotteluissa.

- Metsäteollisuudelle on tärkeää, että lopullisessa kannassa kierrätys ja uudelleenkäyttö nähdään tasavertaisena keinona pakkausjätteen vähentämisessä ja että pakkausjätteen erilliskeräystä parannetaan. Tämänpäiväinen äänestys antoi selkeän viestin siitä, että olemme päässeet lähemmäs tätä tavoitetta. Siksi on hienoa, että yhä useampi jäsenmaa, Suomi etunenässä, on aktivoitunut neuvoston kierättettävyystavoitteiden kanssa neuvoston lopullista kantaa muodostaessa.

EU:n ympäristöneuvoston kanta muodostetaan 18.12.2023.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Työnantajien selvitys: Perusosaamista sekä panostuksia vientiteollisuuden kriittisiin osaajatarpeisiin on vahvistettava nopeasti26.1.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Suomen korkeakoulut pystyvät vastaamaan hyvin vientiteollisuuden osaamistarpeisiin, mutta perusosaamisen taso, kyvykkyys vihreässä siirtymässä ja murrosteknologioissa sekä osaajien saatavuus huolestuttavat tuoreessa selvityksessä yritysjohtajia ja korkeakoulujen johtoa. Vientialojen kriittisten osaamistarpeiden tuleekin näkyä hallituksen koulutuspanostuksissa nopeasti.

Vientiliitot: Poliittiset lakot synkentävät heikentyneitä vientinäkymiä entisestään – Suurin kärsijä on suomalainen työntekijä25.1.2024 12:59:49 EET | Tiedote

Ammattiliittojen ilmoittamat laajat poliittiset lakot synkentävät entisestään Suomen heikentyneitä vientinäkymiä. Uusien tilausten ja tarjouspyyntöjen määrät ovat laskeneet selvästi, ja yritykset ovat joutuneet jo nyt lomauttamaan työntekijöitään. Jos yritysten vaikeaa tilannetta vahvistetaan lakkoilemalla, siitä kärsii eniten suomalainen työntekijä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye