Väitös: Epäasiallista verkkokeskustelua kitkevät teknologiat vaativat huolellista suunnittelua

Jaa

Miljoonat ihmiset jakavat päivittäin mielipiteitään, tietojaan ja tunteitaan internetin keskustelualustoilla. Filosofian maisteri Joel Kiskola esittää väitöstutkimuksessaan näkökulmia, jotka auttavat suunnittelijoita kehittämään parempia teknisiä ratkaisuja epäasiallisen verkkokeskustelun kitkemiseen ja rakentavan keskustelun edistämiseen.

Väitöstutkija Joel Kiskola
Väitöstutkija Joel Kiskola Kuva: Joel Kiskola

–Sekä ihmisten epäasiallinen käytös että sen kitkemiseen tähtäävät toimenpiteet voivat estää rakentavaa verkkokeskustelua. Se, miten epäasialliseen keskusteluun puututaan, tulee suunnitella huolellisesti, Joel Kiskola sanoo.

Väitöskirjassaan Kiskola tutki, millaista tietoa suunnittelijat tarvitsevat voidakseen suunnitella käyttäjille näkyviä, epäasialliseen verkkouutiskommentointiin puuttuvia teknisiä ratkaisuja. Hän lähestyi aihetta kriittisen suunnittelun näkökulmasta. Kyseessä on menetelmä, jossa herätetään keskustelua suunnittelun eettisyydestä ja sitä ohjaavista arvoista. 

–Uusilla teknologisilla ratkaisuilla voi olla suuri vaikutus ihmisten oikeuksiin, velvollisuuksiin tai vastuisiin niin myönteisesti kuin kielteisestikin. Teknologioiden suunnittelijat muokkaavat tapaamme elää, työskennellä ja vuorovaikuttaa toistemme kanssa. Yhä enemmän tiedostetaan, että suunnittelutyössä tämän vaikutuksen ymmärtäminen on tärkeää, Kiskola toteaa.

Kiskola kysyi lisäksi kymmeneltä suomalaiselta journalistilta ja liki seitsemältäsadalta verkkouutisten kommentoijalta reaktioita ja ajatuksia hänen tekemiinsä ehdotuksiin epäasialliseen verkkokeskusteluun puuttuvista teknologioista. Tätä kautta selvisi, millaista epäasialliseen verkkokeskusteluun puuttuvaa teknologiaa he pitävät laadukkaana. 

–Vastausten perusteella laadukkaana pidetään esimerkiksi sellaista teknistä ratkaisua, joka ohjaa verkkokeskustelujen lukijaa välttämään epäasiallisia kommentteja tai olemaan kommentoimatta tavalla, joka voisi myöhemmin kaduttaa. 

Väitöstutkimuksen tulokset tarjoavat runsaasti kriittisiä näkökulmia epäasialliseen uutiskommentointiin ja ylipäänsä verkkokeskusteluun puuttuvien teknisten ratkaisujen suunnitteluun.

Väitöstilaisuus perjantaina 8. joulukuuta

Maisteri Joel Kiskolan ihmisen ja teknologian vuorovaikutuksen alaan kuuluva väitöskirja Designing Critical and Practical User Interface Interventions in Uncivil Online Discussion tarkastetaan Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa perjantaina 8.12.2023 kello 12 alkaen Pinni B rakennuksen salissa B1096 (Kanslerinrinne 1, Tampere).

Vastaväittäjänä toimii professori Jeffrey Bardzell (Pennsylvania State University). Kustoksena toimii professori Thomas Olsson Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Joel Kiskola
040 866 8129
joel.kiskola@tuni.fi

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Tutkimuksesta tukea toisen kotona suoritettavan työn turvallisuuteen sote-alalla29.2.2024 15:30:37 EET | Tiedote

Tampereen yliopiston SafeKoti-tutkimushankkeen tulokset tuovat esiin positiivisesti työn turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Tuloksissa korostuvat asiakkaasta saatava tieto, tiedonkulku eri hoitavien tahojen kesken, työtehtävien selkeys, vertaistuki ja suora kontakti esihenkilöön sekä työnjako, jossa huomioidaan muun muassa siirtymiin varattava aika ja allokoidaan riittävä aika asiakasta kohden. Suurimpia kokonaisuuksia olivat työn organisointiin ja kotiin työympäristönä liittyvät asiat.

Väitös: Hammasperäiset bakteerit voivat vaikuttaa aivoinfarktin syntyyn29.2.2024 08:15:00 EET | Tiedote

Aivoinfarkti sekä muut sydän- ja verisuonitaudit ovat maailman johtavia kuolinsyitä. Perinteisten riskitekijöiden lisäksi infektiosairauksilla näyttäisi olevan oma osuutensa näiden sairauksien taustalla, joskin tarkka mekanismi on jäänyt epäselväksi. Väitöskirjatutkimuksessaan lääketieteen lisensiaatti Olli Patrakka selvitti hammasperäisten bakteerien osuutta aivoinfarktin synnyssä.

Väitös: Muokattavat noroviruksen kaltaiset partikkelit voivat auttaa kehittämään tulevaisuuden rokotteita esimerkiksi syöpää vastaan28.2.2024 08:20:00 EET | Tiedote

Koronaviruspandemia osoitti, kuinka mullistavia vaikutuksia virustaudeilla ja toisaalta niitä vastaan kehitettävillä uusilla rokoteteknologioilla voi olla koko ihmiskunnalle. Väitöskirjatutkimuksessaan FM Vili Lampinen kehitti noroviruksen kaltaiseen partikkeliin perustuvan työkalun, joka voi toimia pohjana uusien rokotekandidaattien kehittämiselle seuraavassa vastaavassa pandemiassa. Se voi myös tuoda rokotteet ratkaisuksi olemassa oleviin ongelmiin, kuten syöpään.

Antti Luoto: Tehokas tietotekninen arkkitehtuuri tukee 360-asteen videokatsojista kerättävien lokien hyödyntämistä27.2.2024 11:34:46 EET | Tiedote

360-asteen videoiden yleistymisen myötä on alan teollisuudessa ja tutkimuksessa kasvanut kiinnostus siihen, miten ihmiset näitä videoita katsoessaan toimivat. Katsojien toiminnasta kerätyn lokitiedon ja sen analysoinnin avulla voidaan esimerkiksi kehittää parempia 360-asteen videoita hyödyntäviä sovelluksia sekä keventää videoiden aiheuttamaa tietoverkkojen kuormitusta. Väitöskirjassaan diplomi-insinööri Antti Luoto tutkii, mitä tarkoittaa 360-asteen videoiden katsojien lokittaminen, miksi sitä tehdään ja miten sitä voidaan tehdä tehokkaasti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye