Väitös: Epäasiallista verkkokeskustelua kitkevät teknologiat vaativat huolellista suunnittelua

Jaa

Miljoonat ihmiset jakavat päivittäin mielipiteitään, tietojaan ja tunteitaan internetin keskustelualustoilla. Filosofian maisteri Joel Kiskola esittää väitöstutkimuksessaan näkökulmia, jotka auttavat suunnittelijoita kehittämään parempia teknisiä ratkaisuja epäasiallisen verkkokeskustelun kitkemiseen ja rakentavan keskustelun edistämiseen.

Väitöstutkija Joel Kiskola
Väitöstutkija Joel Kiskola Kuva: Joel Kiskola

–Sekä ihmisten epäasiallinen käytös että sen kitkemiseen tähtäävät toimenpiteet voivat estää rakentavaa verkkokeskustelua. Se, miten epäasialliseen keskusteluun puututaan, tulee suunnitella huolellisesti, Joel Kiskola sanoo.

Väitöskirjassaan Kiskola tutki, millaista tietoa suunnittelijat tarvitsevat voidakseen suunnitella käyttäjille näkyviä, epäasialliseen verkkouutiskommentointiin puuttuvia teknisiä ratkaisuja. Hän lähestyi aihetta kriittisen suunnittelun näkökulmasta. Kyseessä on menetelmä, jossa herätetään keskustelua suunnittelun eettisyydestä ja sitä ohjaavista arvoista. 

–Uusilla teknologisilla ratkaisuilla voi olla suuri vaikutus ihmisten oikeuksiin, velvollisuuksiin tai vastuisiin niin myönteisesti kuin kielteisestikin. Teknologioiden suunnittelijat muokkaavat tapaamme elää, työskennellä ja vuorovaikuttaa toistemme kanssa. Yhä enemmän tiedostetaan, että suunnittelutyössä tämän vaikutuksen ymmärtäminen on tärkeää, Kiskola toteaa.

Kiskola kysyi lisäksi kymmeneltä suomalaiselta journalistilta ja liki seitsemältäsadalta verkkouutisten kommentoijalta reaktioita ja ajatuksia hänen tekemiinsä ehdotuksiin epäasialliseen verkkokeskusteluun puuttuvista teknologioista. Tätä kautta selvisi, millaista epäasialliseen verkkokeskusteluun puuttuvaa teknologiaa he pitävät laadukkaana. 

–Vastausten perusteella laadukkaana pidetään esimerkiksi sellaista teknistä ratkaisua, joka ohjaa verkkokeskustelujen lukijaa välttämään epäasiallisia kommentteja tai olemaan kommentoimatta tavalla, joka voisi myöhemmin kaduttaa. 

Väitöstutkimuksen tulokset tarjoavat runsaasti kriittisiä näkökulmia epäasialliseen uutiskommentointiin ja ylipäänsä verkkokeskusteluun puuttuvien teknisten ratkaisujen suunnitteluun.

Väitöstilaisuus perjantaina 8. joulukuuta

Maisteri Joel Kiskolan ihmisen ja teknologian vuorovaikutuksen alaan kuuluva väitöskirja Designing Critical and Practical User Interface Interventions in Uncivil Online Discussion tarkastetaan Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa perjantaina 8.12.2023 kello 12 alkaen Pinni B rakennuksen salissa B1096 (Kanslerinrinne 1, Tampere).

Vastaväittäjänä toimii professori Jeffrey Bardzell (Pennsylvania State University). Kustoksena toimii professori Thomas Olsson Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Joel Kiskola
040 866 8129
joel.kiskola@tuni.fi

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Ympäristön mikrobiomin köyhtyminen voi altistaa immuunivälitteisille sairauksille – Vain pieni tippa verta saattaa paljastaa sairastumisen riskin8.5.2025 09:50:00 EEST | Tiedote

Ympäristöllä on merkittävä vaikutus terveyteemme – sanotaan, että jopa suurempi kuin perimällä. Mutta mitkä tekijät tarkalleen ottaen vaikuttavat sairastumisen riskiin? Entä voidaanko yhdestä pienestä veripisarasta selvittää, mille kaikille olemme elämämme aikana altistuneet? Näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia uraauurtavassa HEDIMED-projektissa.

Väitös: Jos työtulojen progressiivisen verotuksen halutaan toteutuvan kunnolla, on lainsäädäntöä korjattava5.5.2025 10:14:24 EEST | Tiedote

Suomen tuloverojärjestelmässä tulon verokohteluun vaikuttaa olennaisesti se, kuka on tulon saaja. Kauppatieteiden maisteri Anette Ala-Lahti tutki väitöskirjassaan tulon kohdistamisperiaatteita, jotka ratkaisevat esimerkiksi, verotetaanko tulosta osakeyhtiötä vai luonnollista henkilöä. Tutkimuksessa havaitaan muun muassa, ettei työtulon kohdistamisperiaatteiden ja työtulon verokohtelun yhteyttä ole riittävästi huomioitu nykyisessä lainsäädännössä.

Väitös: Potilaan puhe on haastavaa lääkärille, joka käyttää suomea toisena kielenä5.5.2025 08:48:57 EEST | Tiedote

Suomessa työskentelee kasvava joukko lääkäreitä, joille suomi ei ole äidinkieli. Millaisia kielellisiä haasteita he kohtaavat työssään? Muun muassa tähän kysymykseen paneutuu FM Taina Pitkänen väitöstutkimuksessaan, joka kartoittaa lääkärin ja potilaan välisiä ymmärtämisongelmia ja tekee niiden perusteella päätelmiä potilastyöhön riittävästä kielitaidosta. Tutkimus nostaa esiin puheen ymmärtämisen yhteyden yhtäältä potilasturvallisuuteen ja toisaalta lääkärin ammatti-identiteettiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye