Hyvinvointialueet lisäsivät byrokratiaa: Sosiaalityöntekijöiltä viedään päätösvalta asiakkaan ostopalveluihin
Osa hyvinvointialueista on siirtänyt asiakkaiden ostopalveluita koskevaa päätösvaltaa sosiaalityöntekijöiltä asiakasohjausryhmille. Valvira kehottaa tekemään epäkohtailmoituksen, jos menettelyn lainmukaisuus epäilyttää.
Viimeisin Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry:n tietoon tullut tapaus on Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelta (Pohde), jossa lapsiperhesosiaalityössä ja lastensuojelussa työskentelevien sosiaalityöntekijöiden päätösvaltaa asiakkaan palvelujen hankintaan on typistetty.
Delegointisääntö sanelee, kuinka toimivaltaa siirretään organisaatiossa. Se määrittelee niin sosionomien kuin sosiaalityöntekijöidenkin tehtäviin kuuluvat päätökset ja velvoitteet. Joidenkin hyvinvointialueiden delegointisääntö sanoo nyt, että sosiaalityöntekijä ei välttämättä voi itse hankkia palveluita, joita arvioi asiakkaan tarvitsevan.
Sen sijaan päätös hankittavista palveluista siirtyy vastuuyksikköpäällikkötasolle. Ostopalveluista, kuten perhetyöstä, perhekuntoutuksesta tai tukiperheestä päätetään silloin asiakasohjausryhmässä, joka arvioi sosiaalityöntekijän ehdotuksen – asiakasta tapaamatta.
Talentian erityisasiantuntija Alpo Heikkinen muistuttaa, että sosiaalityöntekijällä on aina virkavastuu myöntää tarpeen mukaisia tukitoimia asiakkaalle. Näin määrää sosiaalihuoltolaki ja lastensuojelulaki. Kun päätös hankinnasta siirtyy asiakasohjausryhmälle, virkavastuussa olevan sosiaalityöntekijän rooli muuttuu päätöksentekijästä ostopalvelupäätöksen esittelijäksi. Päätöksen hyväksyjänä ja allekirjoittajana tulee olla todellinen päätöksentekijä.
– Menetelmä on tietomme mukaan myös viivästyttänyt lasten, nuorten ja perheiden tuen saantia lapsiperhesosiaalityössä ja heikentänyt siten palvelun laatua, Heikkinen kertoo.
Epäkohtailmoituksen paikka
Talentia tiedusteli Valvirasta, mikä on valvovan viranomaisen rooli delegointisääntöjen ohjeistamisessa.
– Hyvinvointialueella on velvollisuus huolehtia sosiaalihuollon päätöksenteon lainmukaisuudesta, Valvirasta vastataan.
Epäillyt lainvastaiset ja asiakasturvallisuutta vaarantavat menettelyt tulee Valviran mukaan ensikädessä käsitellä hyvinvointialueen omavalvonnalla. Tämä tarkoittaa käytännössä epäkohtailmoitusta työnantajalle. Mikäli hyvinvointialueen omavalvonta ei tartu epäkohtaan, asiasta tulee tehdä ilmoitus aluehallintovirastolle, jonka toimialueella hyvinvointialue sijaitsee.
– Vakavissa tilanteissa on perusteltua tehdä ilmoitus suoraan aluehallintovirastoon, Valvirasta sanotaan.
Tiedossa ei ole, ovatko hyvinvointialueet pyytäneet ohjausta delegointisäännösten tekemisestä aluehallintovirastoista tai Valvirasta.
Talentian ammattieettinen lautakunta tulee käsittelemään tammikuun kokouksessa kyseistä ”näkymätöntä päätöksentekoa” eettisenä dilemmana.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Alpo HeikkinenErityisasiantuntija
Sosiaalihuollon ammatinharjoittaminen ja vaikuttamistoiminta ammatillisissa asioissa, erityisesti lastensuojelussa, sekä ammattietiikka, työhyvinvointi ja työsuojelu
Tietoja julkaisijasta
Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Talentia painottaa vahvempaa integraatiota neuvolan, opiskeluterveydenhuollon ja sosiaalihuollon välillä27.6.2025 11:51:15 EEST | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia pitää tärkeänä, että neuvola- sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon rooli lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin edistäjänä säilyy vahvana. Hallituksen esitysluonnoksessa terveydenhuoltolain muuttamisesta ei ole vielä hyödynnetty mahdollisuutta vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiota eikä vähentää palvelujärjestelmän siiloutumista, jossa palvelut toimivat erillään ilman riittävää yhteistyötä ja tiedonvaihtoa.
Toimeentulotukiuudistus syventää köyhyyttä ja kasvattaa kustannuksia24.6.2025 06:52:00 EEST | Tiedote
Hallitus tavoittelee toimeentulotuen kokonaisuudistuksella työllisyyden parantamista ja säästöjä, mutta seuraukset voivat kuitenkin olla päinvastaiset: heikoimmassa asemassa olevien ahdinko syvenee ja yhteiskunnan kustannukset kasvavat, varoittaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.
Vammaispalvelulakia viilataan: Uudistuksessa huomioitava henkilöstön autonomia ja asiakkaiden yhdenvertaisuus23.6.2025 14:05:20 EEST | Tiedote
Uusi vammaispalvelulaki astui voimaan 1.1.2025, ja hallitus täsmentää lakia nyt soveltamisalapykälän osalta. Uudistuksessa tulee turvata asiakkaiden yksilölliset tarpeet ja asiantuntijoiden, kuten sosiaalityöntekijöiden ja sosionomien, koulutus- ja konsultointimahdollisuudet.
Talentia: Lastensuojelulain uudistus uhkaa jäädä torsoksi, ellei palveluihin varata kunnollista budjettia16.6.2025 13:29:16 EEST | Tiedote
Hallitus valmistelee lastensuojelulain uudistusta kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa syksyllä 2025 annetaan esitys suljettujen kuntouttavien laitospalveluiden perustamisesta vaikeasti oireileville lapsille ja nuorille. Toisessa vaiheessa, vuonna 2026, tavoitteena on selkiyttää ja uudistaa lain rakenne ja sisältö, jotta lastensuojelu olisi vaikuttavampaa.
Talentia: Teknologiasääntely sosiaalihuollossa vaatii aikalisää6.6.2025 09:18:42 EEST | Tiedote
Hallituksen lakiesitys teknologian hyödyntämisestä sosiaalihuollossa sisältää vakavia puutteita. Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia suosittaa, että lainvalmistelussa otetaan aikalisä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme