Oulun yliopisto

Väitös: Lisää luotettavuutta lohkoketjuilla liikkuvuuden datapalveluihin

Jaa

Perinteiset palvelumarkkinat toimivat usein keskitetyn palvelualustan varassa. Tällainen alusta toimii linkkinä palveluntarjoajien ja asiakkaiden välillä, välittää palveluita tehokkaasti ja huolehtii esimerkiksi maksuliikenteestä. Teknisessä mielessä keskittäminen ei kuitenkaan ole ongelmatonta erityisesti vaaditun luottamuksen ja erilaisten tietoturva- ja skaalautuvuusongelmien vuoksi.

Oulun yliopiston väitöskirjatutkija Tri Hong Nguyen
Oulun yliopiston väitöskirjatutkija Tri Hong Nguyen

Palvelumarkkinoiden alustan hajauttaminen voisi tarjota ratkaisun näihin huolenaiheisiin mahdollistamalla suoran tiedonvaihdon palveluntarjoajien välillä. Toisaalta se tuo kuitenkin mukanaan haasteita luottamuksellisen datan hajautetussa jakamisessa. Oulun yliopiston väitöskirjatutkija Tri Hong Nguyen on työssään perehtynyt lohkoketjuteknologioihin. Tutkimuksessa selvitetään, miten lohkoketjujen käytöllä saadaan luotua turvallisuutta ja luottamusta hajautetuille palvelumarkkinoille. 

Väitöstutkimus keskittyy kompromisseihin, joita on tehtävä, kun halutaan sekä hajauttaa toimintoja että lisätä skaalautuvuutta ja tietoturvallisuutta. Nguyen tutkii erityisesti lohkoketjupohjaisten palvelumarkkinoiden soveltamista älyliikenteen palveluihin kuten liikkuvuuteen palveluna (Mobility as a Service) sekä miehittämättömien lennokkien (Unmanned Aerial Vehicle) ja autonomisten ajoneuvojen datan jakamiseen. Kun kaikki erilaiset liikenneväline- ja liikkumismuodot pyritään tuomaan käyttöön palveluna, vaaditaan luotettavaa tiedonsiirtoa. Siinä lohkoketjuteknologia on keskeisessä roolissa. 

Nguyen keskittyy väitöskirjassaan hajautetun tilikirjateknologian keskeisiin osa-alueisiin, kuten järjestelmän suunnitteluun, käyttöönottoon ja luottamuksellisuuteen. Hän esittelee lohkoketjupohjaisen MaaS-järjestelmän palvelumarkkinan kehikon ja käsittelee lohkoketjun mahdollisia käyttötapoja ja siihen liittyviä haasteita hajautetussa datan jakelussa ym. käyttötapauksissa. 

”Lisäksi tutkimuksessa arvioidaan lohkoketjupohjaisten interaktiivisten järjestelmien luottamuksellisuutta nollatiedon argumenttien (zero-knowledge arguments) avulla, vertaillen niiden etuja ja haittoja. Hajautetun autonomisen toiminnan suorituskykyä tarkastellaan lohkoketjuteknologian erilaisten päivityskapasiteettien näkökulmasta. Tutkimuksessa analysoidaan myös lohkoketjupohjaisen palvelumarkkinan käyttöönottoa ja vertaillaan kahta eri lohkoketjualustaa: luvanvaraista ja luvatonta. Lisäksi vertaillaan lohkoketjualustojen suorituskykyä ja esitellään tekniikkakehystä alustan valintaan”, Oulun yliopistossa väittelevä Tri Hong Nguyen selittää.

Maisteri Hong Tri Nguyen väittelee Oulun yliopistossa keskiviikkona 29.11. Tietotekniikan väitöskirjan suomennettu otsikko on Hajautetun palvelumarkkinan lohkoketjuun perustuvat mahdollistajat, haasteet, ja ratkaisut (A Transition Towards Decentralized Service Market: Blockchain-based Enablers, Challenges, and Solutions). Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Hong-Linh Truong Aalto-yliopistosta ja kustoksena dosentti Susanna Pirttikangas Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa kello 12 Linnanmaalla salissa L10.

Avainsanat

Kuvat

Oulun yliopiston väitöskirjatutkija Tri Hong Nguyen
Oulun yliopiston väitöskirjatutkija Tri Hong Nguyen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Äidin synnytyksessä saamalla antibiootilla yhteys lapsen autoimmuunisairauksiin22.2.2024 05:51:00 EET | Tiedote

Lapset, joiden äidit ovat saaneet synnytyksen yhteydessä antibioottihoitoa, sairastuvat muita lapsia todennäköisemmin autoimmuunisairauksiin. Tulos käy ilmi Oulun yliopiston tuoreesta rekisteripohjaisesta tutkimuksesta, jossa oli mukana lähes 46 000 lasta. Tavallisimpia lasten autoimmuunisairauksia ovat tyypin 1 diabetes, keliakia ja lastenreuma. Tutkimuksen mukaan äidin antibioottihoito ei ollut yhteydessä lapsen allergisiin sairauksiin tai astmaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye