Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

Keskity joulunpyhinä olennaiseen – lajittele pakkausjätteet välipäivinä

Jaa

Pakkausjätettä syntyy jouluna moninkertaisesti arkeen verrattuna. Lajittelu on osa vastuullista joulunviettoa, mutta joulunpyhinä voi silti ottaa rennosti. Pakkausjäte, kuten pahvilaatikot ja alumiinivuoat, säilyvät muutaman päivän kotona ja Rinki-ekopisteelle ehtii välipäivinäkin.

Jouluna syntyvä kartonkipakkausjätteen litistäminen kannattaa, sillä litistämällä keräysastioihin mahtuu pakkauksia jopa kaksinkertainen määrä.
Jouluna syntyvä kartonkipakkausjätteen litistäminen kannattaa, sillä litistämällä keräysastioihin mahtuu pakkauksia jopa kaksinkertainen määrä.

Pakkausjätettä syntyy jouluna huomattavasti tavanomaista viikonloppua enemmän. Pakkausjätteen suuret määrät sekä arkipäiville sijoittuvat joulun pyhäpäivät saattavat aiheuttaa paikallisia viivästyksiä pakkausjätekeräyspisteiden tyhjennysajoissa.

Joulunviettäjä voi välttää ruuhkaiset keräyspisteet säilyttämällä pakkausjätettä muutaman päivän kotona. Täyttyneen ekopisteen ympäristöön jätettä ei tule missään tapauksessa jättää.

”Erityisesti suuret pahvilaatikot voivat aiheuttaa tukoksen täydellä ekopisteellä. Muutaman päivän säilytyksestä kotona ei synny hajuhaittoja. Tyhjää laatikkoa voi hyödyntää kartonkijätteen keräysastiana tai viedä sen vaikka varastoon hetkeksi”, kommentoi Rinki-ekopisteistä vastaava operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori.

Pakettien avaamisen jälkeen litistä ne

Lahjapakettien pahvilaatikot ja jouluruokien kartonkipakkaukset kannattaa tilan säästämiseksi litistää kunnolla. Kun kartongit litistetään, on keräysastioiden tyhjennyskertojen määrä mahdollista jopa puolittaa. Suuret pahvilaatikot voi myös repiä pienempiin osiin, jotta ne mahtuvat kartonginkeräysastian suusta helpommin sisään.

”Syntyvän pakkausjätteen määrää voi myös pyrkiä vähentämään suosimalla uudelleenkäytettäviä lahjapakkauksia, kuten lahjakasseja, tai antamalla aineettomia lahjoja” vinkkaa Tammivuori.

Joulun lajitteluohjeet

Lahjapaperit eivät kuulu paperi- tai kartonkikeräykseen, vaan sekajätteeseen. Ne sisältävät paljon pinnoitemateriaaleja, painovärejä, tarroja ja teippejä, jotka aiheuttavat ongelmia kierrätysprosessissa. Rikkinäiset jouluvalot taas tulee viedä sähkölaitekeräykseen. Kotona lojumassa tai väärin lajiteltuna sekajätteessä tai pakkausjätekeräyksessä litiumioniakut ja -paristot voivat aiheuttaa tulipaloriskin. Suomen kierrätyspisteet pakkausjätekeräyksestä sähkölaitekeräykseen löytyvät osoitteesta kierratys.info.

Myös kinkun ja muiden jouluruokien valmistamisesta aiheutuvan paistinrasvan voi kierrättää. Kinkkutemppu-kampanja kerää paistinrasvaa uusiutuvan dieselin raaka-aineeksi. Esimerkiksi yhden keskikokoisen kinkun rasvasta valmistettavalla dieselillä ajaa jopa kolme kilometriä. Paistinrasvan keräyspisteitä on ympäri Suomen lähes 250 kappaletta. Keräyspisteet löydät täältä.

Lajittelutärpit joulunviettäjälle:

  • Lahjapaperit ja -nauhat sekajätteeseen 
  • Tuikkukynttilöiden kuoret ja joululaatikoiden alumiinirasiat metallipakkauskeräykseen 
  • Rikkinäiset joulukoristeet, kuten kuusenkoristeet sekä lasiset kynttilälyhdyt sekajätteeseen
  • Hautalyhdyt sekajätteeseen
  • Rikkinäiset jouluvalot ja led-kynttilät sähkölaitekeräykseen, muista teipata akkujen ja paristojen navat!
  • Konvehtirasioiden pahvinen kuori kartonginkeräykseen, rasian muovinen kääre ja suklaiden muovialusta muovipakkauskeräykseen
  • Jouluruokien paistinrasvat Kinkkutemppu-keräykseen.

Anna palautetta

Jos ekopisteen keräyssäiliö on täynnä, siitä kannattaa ilmoittaa heti. Jätteitä ei tule jättää maahan. Palautetta voi antaa Ringin maksuttomaan asiakaspalveluun numeroon 0800 133 888 (ark. 7–21 ja la 9–18) ja sähköpostitse osoitteeseen asiakaspalvelu@rinkiin.fi. Palautetta voi antaa myös osoitteessa rinkiin.fi/asiakaspalvelu.

Rinki kiittää ahkeria lajittelijoita ja toivottaa hyvää joulua sekä lajittelurunsasta uutta vuotta 2024!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy on voittoa tavoittelematon, Suomen teollisuuden ja kaupan vuonna 1997 perustama ja omistama palveluyhtiö. Tuottajayhteisöille ja yrityksille tuotamme tehokkaita ja kestäviä ratkaisuja pakkausten tuottajavastuun toteutukseen. Yli 4 800 pakkausten tuottajavastuullista yritystä hoitaa velvoitteensa kuulumalla tuottajayhteisöön. Kuluttajille tarjoamme valtakunnallisen Rinki-ekopisteverkoston, jonne kuluttajat voivat tuoda maksutta käytetyt pakkauksensa kierrätettäviksi. Rinki-ekopisteissä ympäri Suomen kerätään kartonki- ja lasipakkauksia sekä metallia ja noin 1000 ekopisteessä kerätään lisäksi muovipakkauksia. www.rinkiin.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

S-Market Lehtimäen Rinki-ekopiste on väliaikaisesti suljettu27.3.2024 12:08:52 EET | Tiedote

Alajärven Lehtimäen Rinki-ekopiste on väliaikaisesti suljettu. Ekopiste siirtyy purettavan S-Marketin kiinteistöltä tien toiselle puolelle. Ekopiste avataan uudessa paikassa toivottavasti pääsiäisen jälkeisellä viikolla. Siihen asti pyydämme pitämään pakkausjätteen kotona tai viemään sen muille lähialueen ekopisteille. Pahoittelemme katkoksesta aiheutuvaa haittaa. Mitä Rinki-ekopisteelle voi tuoda? Kotitalouksille tarkoitetuille Rinki-ekopisteille voi tuoda maksutta kodin pakkausjätettä. Pakkausmateriaalien lajitteluohjeet löytyvät osoitteesta rinkiin.fi. Ohjeet ovat myös keräyssäiliöihin kiinnitetyissä tarroissa. Kaikki muut kuin pakkausjätteet, esimerkiksi huonekalut, on vietävä kunnan ohjeistamaan paikkaan. Vaaralliset aineet tai niiden jäämiä sisältävät pakkaukset eivät kuulu pakkausjätteen keräykseen. Lajittelu kannattaa – kun pakkaukset tuodaan Rinki-ekopisteeseen oikein lajiteltuna, materiaali saadaan kiertoon. Kierrätys säästää energiaa ja luonnonvaroja, sillä sen ansiosta vähe

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye