Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Nato-myönteisyys yhdistää laajasti suomalaisia – myös EU-myönteisyys huipussaan

Jaa

Suomalaisten suhtautuminen Natoon on hyvin yhtenäistä, paljastaa Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn tuore Arvo- ja asennetutkimus. Naton kannatus on suurempaa kuin EU-myönteisyys, mutta myös EU-myönteisyys on noussut ennätystasolle.

EVAn Arvo- ja asennetutkimus, syksy 2023.
EVAn Arvo- ja asennetutkimus, syksy 2023.

Tärkeimmät havainnot

  • Yli kolme neljästä suomalaisesta (77 %) suhtautuu myönteisesti Suomen Nato-jäsenyyteen. Näkemykset ovat pysyneet vakaina Suomen jätettyä Nato-hakemuksen toukokuussa 2022.
  • EU-myönteisyys on noussut 68 prosenttiin. Se on kasvanut 18 prosenttiyksikköä kolmessa vuodessa.
  • Nato ja EU nähdään tärkeinä tekijöinä Suomen kansallisen turvallisuuden kannalta, mutta Nato-jäsenyys nauttii laajempaa tukea.
  • Vasemmistoliiton kannattajat ovat varauksellisimpia Nato-jäsenyyttä kohtaan (50 % myönteisiä, 25 % kielteisiä) ja perussuomalaisten kannattajat EU-jäsenyyttä kohtaan (27 % myönteisiä, 52 % kielteisiä).

Suomalaisista 77 prosenttia suhtautuu myönteisesti maamme Nato-jäsenyyteen. Kahdeksan prosenttia suhtautuu liittokuntaan kielteisesti, ja 14 prosenttia ottaa neutraalin kannan. Käytännössä katsoen suomalaisten Nato-näkemykset ovat säilyneet muuttumattomina Suomen jätettyä Nato-hakemuksen toukokuussa 2022.

Enemmistö suomalaisista suhtautuu Nato-jäsenyyteen myönteisesti sukupuoleen, ikään, koulutukseen, sosioekonomiseen asemaan tai asuinpaikkaan katsomatta. Nato-myönteisyys on myös vahvaa kaikkien puolueiden kannattajaryhmissä. Pienintä Nato-jäsenyyden kannatus on vasemmistoliiton kannattajien keskuudessa, joista puolet (50 %) suhtautuu Natoon myönteisesti. Neljäsosa (25 %) heistä suhtautuu liittokuntaan kielteisesti ja viidesosa (21 %) ottaa neutraalin kannan.

"Suomalaiset eivät ole tulossa vähäisimmissäkään määrin katumapäälle Nato-jäsenyyden suhteen, vaan päätös liittyä läntiseen puolustusliittoon on perusteellinen", toteaa aiheesta artikkelin kirjoittanut EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen.

Myös EU:n kannatus ennätyskorkealla

Yli kaksi kolmasosaa (68 %) suomalaisista suhtautuu Suomen EU-jäsenyyteen myönteisesti. Kielteisen kannan ottaa 16 prosenttia, ja yhtä moni suhtautuu unioniin neutraalisti. EU-myönteisyys on kasvanut syksyn 2020 edellisistä pohjalukemista 18 prosenttiyksikköä. Kolme vuotta sitten suomalaisten epäilevämpiä EU-asenteita selitti muun muassa keskustelu elpymispaketista, mutta tämän jälkeen havaitun kannatuksen kohentumisen selittää kansainvälisen politiikan tilanteen kiristyminen ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Perussuomalaisten äänestäjät ovat ainoa väestöryhmä, jossa enemmistö (52 %) suhtautuu EU-jäsenyyteen kielteisesti. Toisaalta reilu neljäsosa (27 %) heistäkin suhtautuu jäsenyyteen myönteisesti. Vielä kolme vuotta sitten, syksyn 2020 mittauksessa 74 prosenttia perussuomalaisista suhtautui kielteisesti EU:hun ja vain 10 prosenttia myönteisesti.

”Turvallisuus on kysymys, josta suomalaisilla on hyvin yhtenäiset näkemykset. Siksi Nato-jäsenyys nauttii varauksettomampaa tukea kuin EU”, tiivistää Metelinen.

Näin kysely tehtiin

Tulokset perustuvat 2 045 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 15.–27.9.2023. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin on tehnyt Pentti Kiljunen (Yhdyskuntatutkimus Oy). Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Lisätiedot

Sami Metelinen: Nato-myönteisyys yhdistää laajasti suomalaisia – EU-myönteisyys huipussaan -EVA Artikkeli tiistaina 28.11. kello 6 osoitteessa www.eva.fi

Asiaa käsittelevän jutun saa julkaista saman aamun painetuissa uutislehdissä.
Lisätiedot: toimituspäällikkö Sami Metelinen, sami.metelinen@eva.fi tai 040 578 0041.
Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Mikko Laakso, mikko.laakso@eva.fi tai 050 383 9432

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus, syksy 2023.
Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus, syksy 2023.
Lataa
Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus, syksy 2023.
Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus, syksy 2023.
Lataa

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

EVAn Arvo- ja asennetutkimus: Yhä useampi suomalainen pitää yrittäjien menestymistä hyvänä asiana koko yhteiskunnalle17.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Selvä enemmistö suomalaisista (58 %) pitää ”yrittäjien vaurastumista vain hyvänä asiana, sillä samalla nousee muidenkin elintaso”. Samalla yrittäjien oma arvio yrittäjäriskistä on synkistynyt: kaksi kolmesta yrittäjästä (66 %) yhtyy väitteeseen yrittäjyyden liian suurista kustannuksista ja riskeistä, selviää EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye