Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Hernesaaren kaavoitus käynnistyy uudelleen

Jaa

Helsinki käynnistää uudelleen Hernesaaren asemakaavoituksen. Hernesaareen suunnitellaan asumista ja työpaikkoja sekä satama- ja puistoalueita. Alueen monipuolisia palveluita suunnitellaan noin 7 500 asukkaalle ja 3 000 työpaikalle. Kaavaan lähtökohdat esitellään yleisölle verkkotilaisuudessa 4. joulukuuta.

Tiiviisti rakennettua kaupunkia Hernesaaren havainnekuvassa.
Havainnekuva Hernesaaresta. Hernesaarta suunnitellaan tiiviin kaupunkirakenteen alueena. Tietoa oy

Hernesaarta kehitetään vetovoimaiseksi merellisten matkailu- ja vapaa-ajanpalveluiden alueeksi. Hernesaaren itärantaan suunnitellaan Merisataman jatkeeksi rantapuistoa, jossa on uimaranta, lähiliikuntapalveluita ja vesiurheilukeskus. Venesataman yhteyteen suunnitellaan veneiden huoltoa ja lumen vastaanottoaluetta. Hernesaaren itärannalle sijoitetaan vierasvenesatama.  

Raitiotieyhteys ja pyörätiet kulkevat alueen keskellä Laivakadulla. Katu jakaa alueen itäpuolen asuntoalueeseen ja länsipuolen työpaikka-alueeseen. Raskas liikenne ohjataan alueen länsireunaan Munkkisaarenlaiturille. Kaupalliset palvelut keskittyvät Hernesaaren pohjoisosaan.   

Hernesaaren nykyiset rakennukset puretaan lukuun ottamatta Fordin tehdasrakennusta, Munkkisaaren teollisuustaloa, Valtion viljavarastoa, Löylyä ja Cafe Birgittaa. 

Autopaikat sijoitetaan pääosin pysäköintilaitoksiin 

Hernesaarta suunnitellaan tiiviin kaupunkirakenteen alueena, jossa liikenne tukeutuu pääosin kävelyyn, pyöräilyyn ja raidejoukkoliikenteeseen. Iso osa arjen palveluista on lähietäisyydellä tai hyvin saavutettavissa ilman omaa autoa. Autopaikkojen enimmäismäärä rajataan 1 900 autopaikkaan ja ne sijoitetaan pääosin maanpäällisiin pysäköintilaitoksiin. Autopaikkojen maksimirajoituksella varmistetaan liikenteen sujuvuus läheisellä Telakkakadulla. 

Tervetuloa kuulemaan kaavoituksesta 4. joulukuuta 

Hernesaaren kaavoitusta esitellään yleisölle verkkotilaisuudessa 4. joulukuuta klo 17–19. Tilaisuus pidetään Teamsissa. Ohjelma ja liittymislinkki löytyvät verkosta osoitteesta www.hel.fi/asukastilaisuudet. Tilaisuudessa on varattu aikaa myös osallistujien kysymyksille. 

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan sekä kaavan muuhun aineistoon voi tutustua 27.11.-18.12.2023 välisenä aikana verkkosivuilla hel.fi/suunnitelmat. Mielipiteet pyydetään jättämään kaupungin kirjaamoon 18.12.2023 mennessä.  

Hernesaaren kaavaehdotus valmistellaan vuodenvaihteen jälkeen ja se etenee kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltäväksi keväällä 2024. Kaupunginvaltuusto käsittelee Hernesaaren asemakaavaa alkuvuonna 2025. Hernesaaren rakentaminen voisi alustavien arvioiden mukaan alkaa vuonna 2028. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Matti Kaijansinkko
tiimipäällikkö
Helsingin kaupunki, asemakaavoitus
p. 09 310 37195
matti.kaijansinkko@hel.fi

Linkit

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye