Palkansaajajärjestöjen opiskelija- ja nuorisotoimijat: Työelämäheikennykset koskettavat erityisesti nuoria

Jaa

Maan hallituksen suunnittelemat heikennykset palkansaajien asemaan ja turvaan purevat nimenomaisesti nuoriin. Muutokset tuovat poikkeuksellista epävakautta ja horjuttavat nuorten uskoa reiluun työelämään entisestään. 

Kyselyiden perusteella jopa joka kolmas nuori pelkää työelämään siirtymistä, sillä työelämä nähdään haastavana, sekavana ja raskaana. Jotta saavuttaisimme työllisyystavoitteet, työelämää tulisi parantaa ja vakauttaa entisestään epävarmuustekijöiden luomisen sijaan. 

Jo nyt lähes puolet nuorista siirtyy työelämään määräaikaisiin työsopimuksiin, ja määrä nousee, jos korkeintaan vuoden pituiset määräaikaiset työsuhteet ilman perusteita sallitaan. Nuorten uskoa reiluun työelämään halutaan horjuttaa helpottamalla irtisanomisperustetta. 

– Nuorella, työelämään juuri siirtyneellä on usein muutenkin huolta, riittävätkö hänen taitonsa ja osaamisensa. Näillä muutoksilla luodaan lisäksi painetta ja pelkoa työpaikan menettämisestä, toteaa Akavan opiskelijoiden puheenjohtaja Nicole Ojala. 

Samalla kun ansiosidonnaisen työttömyysturvan tasoa halutaan heikentää monin tavoin, työssäoloehtoa ollaan pidentämässä 12 kuukauteen, ja yhä useampi nuori menettää oikeuden ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan heikennysten takia. Työttömyysturvan lapsikorotuksen poisto osuu lisäksi myös nuoriin perheellisiin. Suomen matalan syntyvyyden tilanteessa tulisi erityisesti luoda turvaa perheen perustamiselle. 

–  Heikennykset työelämään ja palkansaajan turvaan sekä oikeuksiin luovat poikkeuksellista epävakautta ja horjuttavat nuorten uskoa reiluun työelämään entisestään. Tämäkö tosiaan on se perintö, jonka Orpon-Purran hallitus haluaa nuorillemme jättää, ihmettelee SAK:n järjestöasiantuntija Jussi Kukkola.  

Nuoret laitetaan selviytymään työelämään kepillä ja luomalla paineita oikeista valinnoista nuoresta iästä lähtien. Aikuiskoulutustuen lakkauttamisen seurauksena uudelleen kouluttautuminen ja osaamisen täydentäminen tulee lähes mahdottomaksi, mikä lisää nuorille paineita valita oikea opiskeluala jo yläasteella valita. Indeksijäädytykset koskevat myös mm. opintorahaa ja asumistukea, mikä vaikuttaa nuorten ja opiskelijoiden toimeentuloon huomattavasti.  

– On nurinkurista poistaa aikuiskoulutustuki ennen kuin meillä on toimiva järjestelmä täydennys- ja muuntokouluttautumiseen. Tämä leikkaus osuu jälleen nuoriin jo työelämässä oleviin uudelleenkouluttautujiin, sanoo STTK-opiskelijoiden puheenjohtaja Markus Wright.

Palkansaajan asemaan suunnitellut työelämän heikennykset koskevat erityisesti nuoria tulevaisuuden tekijöitä. Nuorten hyvinvointia halutaan edistää ainoastaan juhlapuheissa. Suunnitellut muutokset heikentävät nuorten hyvinvointia tai uskoa tulevaisuuteen. Me vaadimme myös nuorille ja tuleville sukupolville reilua ja oikeudenmukaista työelämää. 

Nicole Ojala, puheenjohtaja, Akavan opiskelijat, puh. 045 698 6370 

Jussi Kukkola, järjestöasiantuntija, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK,
puh. 044 585 5285 

Markus Wright, puheenjohtaja, STTK-opiskelijat, puh. 044 544 9106 

Avainsanat

Akava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Akava: Osaajien maahanmuuton lasku voi uhata kasvun edellytyksiä28.2.2024 12:00:23 EET | Tiedote

Erityisasiantuntijoille myönnettiin vuonna 2023 lähes puolet vähemmän oleskelulupia kuin vuonna 2022, osoittaa tuore Akava Works -maahanmuuttokatsaus. Se merkitsee, että hallituksen tavoite kansainvälisten osaajien houkuttelemiseksi loittonee. Akava painottaa, että maahantuloprosessia pitää nopeuttaa edelleen, panostaa kotoutumiseen ja tehdä tehokasta syrjinnän ja rasismin vastaista työtä, jotta Suomi on kansainvälisille osaajille kiinnostava maa tulevaisuudessa.

Tiedoksi medialle: Akavan ja liittojen toimet tiistaina 6.2.2.2.2024 13:26:25 EET | Kutsu

Akavan hallitus teki kokouksessaan 19.1. päätöksen ulosmarsseista, joiden järjestämistä Akava koordinoi. Katsomme, että hallitusohjelman työelämää koskevat tavoitteet ja keinot keskenään ristiriitaisia. Olemme neuvottelujen ja sopimisen kannalla. Ehdotuksemme tilanteen ratkaisemiseksi eivät ole saaneet vastakaikua, joten ilmaisemme mielipiteemme entistä painokkaammin marssimalla ulos työpaikoilta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye