Oulun yliopisto

Väitös: Atooppisella ihottumalla yhteys syömishäiriöihin ja muihin psykiatrisiin sairauksiin

Jaa

Atooppista ihottumaa sairastavilla on suurentunut riski syömishäiriöille, todetaan lääketieteen lisensiaatti Saana Kaupin väitöstutkimuksessa. 

Kuva: Unsplash
Kuva: Unsplash

Atooppinen ihottuma on maailmanlaajuisesti yleisin ihon tulehduksellinen sairaus. Sitä esiintyy jopa viidesosalla lapsista ja vajaalla kymmenyksellä aikuisista. Sairaus ilmenee vaihtelevan laajuisina ihottumaläiskinä. Taudin keskeinen oire on kutina, joka voi heikentää keskittymistä ja työkykyä sekä unen laatua. 

Väitöstutkimuksen tavoitteena oli lisätä tietämystä atooppiseen ihottumaan liittyvistä psykiatrisista ja somaattisista sairauksista, jotka vaikuttavat potilaiden elämänlaatuun ja terveyteen. Aihetta on tutkittu vasta vähän.

Tutkimuksessa havaittiin, että atooppista ihottumaa sairastavilla on kohonnut riski syömishäiriöille erityisesti nuoruusiässä. Suurin riski liittyy bulimiaan. Yhteyttä syömishäiriöiden ja atooppisen ihottuman välillä ei ole aiemmin raportoitu.

Tutkimus osoitti, että ahdistuneisuushäiriö ja masennus ovat yleisimpiä psykiatrisia liitännäissairauksia aikuisilla atoopikoilla. Lisäksi atooppista ihottumaa sairastavilla havaittiin lisääntynyt riski skitsofreniaan, joka on harvinainen mutta vakava mielenterveyden häiriö.

Tutkimuksen mukaan lapsilla atooppinen ihottuma lisää selvästi sekä keliakian että ihokeliakian riskiä. Koska keliakiaa löytyi tutkimusjoukosta vain vähän, lisätutkimuksia aiheesta tarvitaan. Keliakiaa sairastaa noin 2 % suomalaisista.

Tutkimuksessa hyödynnettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hoitoilmoitusjärjestelmää sekä Digi- ja väestötietoviraston väestörekisteriä vuosilta 1987–2018. Aineistoon valittiin ne potilaat, joilla oli atooppisen ekseeman eli atooppisen ihottuman diagnoosi.

”Terveydenhuollossa atooppista ihottumaa sairastavat potilaat tulisi kohdata kokonaisvaltaisesti ja ottaa huomioon somaattisten ja psykiatristen liitännäissairauksien mahdollisuus”, Kauppi korostaa. Hoidon tavoitteena tulisi Kaupin mukaan olla paitsi taudin hyvä hallinta myös mahdollisimman vähäinen vaikutus potilaan päivittäiseen elämään.

Ihotautien ja allergologian erikoislääkärinä työskentelevä Saana Kauppi väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 8. joulukuuta.

Väitöskirja

Lisätietoa väitöksestä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väitöskirjatutkija, LL Saana Kauppi, Oulun yliopisto, saana.kauppi@fimnet.fi

Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi

Kuvat

Saana Kauppi väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 8. joulukuuta (kuva Eveliina Halttu)
Saana Kauppi väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 8. joulukuuta (kuva Eveliina Halttu)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Äidin synnytyksessä saamalla antibiootilla yhteys lapsen autoimmuunisairauksiin22.2.2024 05:51:00 EET | Tiedote

Lapset, joiden äidit ovat saaneet synnytyksen yhteydessä antibioottihoitoa, sairastuvat muita lapsia todennäköisemmin autoimmuunisairauksiin. Tulos käy ilmi Oulun yliopiston tuoreesta rekisteripohjaisesta tutkimuksesta, jossa oli mukana lähes 46 000 lasta. Tavallisimpia lasten autoimmuunisairauksia ovat tyypin 1 diabetes, keliakia ja lastenreuma. Tutkimuksen mukaan äidin antibioottihoito ei ollut yhteydessä lapsen allergisiin sairauksiin tai astmaan.

Revontulten vaikutukset näkyvät Suomen talvilämpötiloissa ja sähkönkulutuksessa – polaaripyörre hajoaa taas15.2.2024 05:04:00 EET | Tiedote

Oulun yliopiston avaruusilmaston tutkimusryhmä on jo pidempään tutkinut avaruudesta ilmakehään tulevan energeettisen hiukkassateen, tuttavallisemmin revontulien, vaikutusta talven säävaihteluihin. Revontuliin liittyy paitsi kaunis valoilmiö, myös kemiallisia muutoksia, jotka johtavat talvella otsonikatoon korkealla napa-alueen stratosfäärissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye