Suomen startup-yhteisö

Kanavoidaan yksinkertaisella säädösmuutoksella kasvurahaa suomalaisille startup- ja kasvuyrityksille

Jaa

Kokoomuksen kansanedustaja Aura Salla on tehnyt lakialoitteen yleishyödyllisiä yhteisöjä koskevan eriarvoisen verokohtelun poistamisesta. Pääomasijoittajat ry, Suomen startup-yhteisö ja Säätiöt ja rahastot ry kannattavat aloitetta, joka läpi mennessään auttaisi kanavoimaan lisää kasvurahaa suomalaisille startup- ja kasvuyrityksille.

Kuvassa: Anne Horttainen, Liisa Suvikumpu ja Riikka Pakarinen
Kuvassa: Anne Horttainen, Liisa Suvikumpu ja Riikka Pakarinen

Pääomasijoittajat rahoittavat startup- ja kasvuyrityksiä, ja aktiivisina omistajina tukevat kohdeyrityksiään niiden kasvupolulla, mikä johtaa tutkitusti verrokkiyrityksiä moninkertaisesti nopeampaan kasvuun. Suomalaisiin pääomasijoitusrahastoihin sijoittaminen tarjoaisi yleishyödyllisille yhteisöille, kuten säätiöille, mahdollisuuden sijoittaa varallisuuttaan hajautetusti talouskasvua, innovaatioita ja työpaikkoja luoviin yrityksiin. 

Suomalaiset yleishyödylliset yhteisöt eivät kuitenkaan tällä hetkellä voi sijoittaa kotimaisiin pääomasijoitusrahastoihin veroneutraalisti, toisin kuin esimerkiksi ulkomaisiin rahastoihin tai suoraan osakkeisiin. Säädösesteen vuoksi vain pieni osa suomalaisten säätiöiden 20 miljardin euron sijoitusvarallisuudesta kanavoituukin kotimaisille startup- ja kasvuyrityksille. 

Nyt kommandiittiyhtiöiden verotusta koskevaan tuloverolain 16 §:ään ehdotetaan lisättäväksi uusi 5 momentti, jonka mukaan pääomasijoitustoimintaa harjoittavasta kommandiittiyhtiöstä saatu tulo-osuus olisi veronalaista silloin, kun sama tulo olisi suoraan saatuna veronalaista. Vastaava veromuutos on tehty ulkomaalaisten sijoittajien kohdalla jo vuonna 2019.  

Säädösmuutoksessa ei ole kyse huojennuksesta vaan eriarvoisen verokohtelun poistamisesta – muutos ei vähentäisi valtion verotuloja, mutta se voisi lisätä niitä pääomasijoittamisen kasvun ja yritysten menestyksen myötä. Se olisi myös linjassa hallitusohjelmassa asetetun tavoitteen kanssa luoda edellytyksiä maailman parhaan startup- ja kasvuyritysekosysteemin kehittymiselle.

”Tuoreiden tilastojemme mukaan ulkomaiset pääomasijoitukset suomalaisiin yrityksiin ovat vähentyneet merkittävästi vuoden 2023 alkupuoliskolla. Kotimaisten pääomasijoitusrahastojen merkitys startup- ja kasvuyritysten rahoittamisessa ja tukemisessa korostuu etenkin haastavina aikoina. On ensisijaisen tärkeää poistaa turhat esteet kotimaisen kasvun tukemisen tieltä”, kommentoi Anne Horttanainen, Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja.

”Kotimaisen pääoman aktivointi on tärkeää, jotta startupit ja kasvuyritykset saavat enemmän polttoainetta luodakseen uusia innovaatioita, talouskasvua ja tuottavia työpaikkoja Suomeen”, kommentoi Riikka Pakarinen, Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja.

”Säädösmuutoksen kerrannaisvaikutukset olisivat suuria, kun säätiöillä olisi mahdollisuus tukea kotimaista kasvua pääomasijoitusrahastojen kautta, ja sen jälkeen rahoittaa sijoitustuotoillaan kotimaista tiedettä, taidetta ja muuta yhteiskunnan kehittämistä”, kommentoi Liisa Suvikumpu, Säätiöt ja rahastot ry:n toimitusjohtaja.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvassa: Anne Horttainen, Liisa Suvikumpu ja Riikka Pakarinen
Kuvassa: Anne Horttainen, Liisa Suvikumpu ja Riikka Pakarinen
Lataa

Linkit

Suomen startup-yhteisö

Suomen startup-yhteisön muodostaa yli 200 eri suomalaista kasvuyritystä kasvun eri vaiheista, aina alkuvaiheen yrityksistä kymmensarvisiin asti. Startup-yhteisö ei ole edunvalvontajärjestö yksittäiselle toimialalle, vaan uskomme yhdessä tekemisen voimaan – uhkien sijaan näemme ympärillämme mahdollisuuksia. Startup-yhteisön tavoitteena on rakentaa Suomesta maailman paras paikka yrittää, opiskella ja elää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen startup-yhteisö

Suomen startup-yhteisön barometri Q4-2023: Rahoituksen saatavuus huolettaa startup-yrityksiä – usko ympäröivään taloustilanteeseen heikentyy24.1.2024 09:01:28 EET | Tiedote

Suomen startup-yhteisö julkaisi vuoden 2023 viimeisen neljänneksen startup-barometrin luvut, joiden perusteella startupien rahoituksen saatavuus on huolettaa yli 40 prosenttia vastaajista. Lisäksi usko ympäröivään ja oman yrityksen taloustilanteeseen on heikentynyt hieman. Yleisindeksi, joka vetää yhteen barometrin yksittäiset kysymykset kääntyi myös laskuun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye