Kustannusosakeyhtiö Parvs

Parvs-kustantamolta uusi esseekirjasarja ”Kirjoituksia taiteesta ja arkkitehtuurista”

Jaa

Parvs-taidekirjakustantamon uudessa kirjasarjassa ”Kirjoituksia taiteesta ja arkkitehtuurista” julkaistaan ansioituneiden taiteen ja arkkitehtuurin tutkijoiden esseitä ja muita valikoituja kirjoituksia. Joukossa on sekä uusia tekstejä että arkistojen helmiä. Kolmen ensimmäisen osan kirjoittajina ovat taidekriitikko Marja-Terttu Kivirinta, taidehistorian professori emerita Riitta Nikula sekä tietokirjailija ja taiteilija Harri Kalha.

Kriitikon katse – Melankolian monet kasvot
Kirjoittaja: Marja-Terttu Kivirinta
200 sivua + kuvaliite, sidottu, suojapäällinen
Parvs, 2023

Marja-Terttu Kivirinnan esseekokoelma ajasta ja melankoliasta käsittelee muistin ja menneisyyden siirtymistä osaksi tulevaa taidehistoriallisesta, henkilökohtaisesta ja omaelämäkerrallisesta näkökulmasta, jota kehystävät myös sairaus ja kuolema. Esseiden aiheina ovat taiteilijat – kuten Outi Heiskanen, Marjatta Tapiola tai Tuija Lindström – sekä taideteokset ja näyttelyt. Ne sivuavat usein koti- ja ulkomaisia näyttelyitä, erityisesti Pariisia ja Venetsian biennaaleja, joissa Kivirinta vieraili säännöllisesti Helsingin Sanomien kulttuuritoimittajana vuosina 1978–2008. Teos piirtää kiehtovan muotokuvan pitkän uran tehneestä kriitikosta ja taidehistorioitsijasta. Kirjan ytimessä on Paul Kleen maalaus Angelus Novus (1920), joka kietoutuu 1900-luvun moderniin taide- ja kulttuurihistoriaan ja on pitkään kiehtonut Kivirintaa.
Marja-Terttu Kivirinta (s. 1948), FT, on taidehistorioitsija, taidekriitikko ja tietokirjailija. Kivirinta on kansainvälisen taidekriitikkojen liiton AICAn hallituksen jäsen, ja hänet kutsuttiin vuonna 2023 Suomen arvostelijain liiton kunniajäseneksi.

Kävelykuvia – Aikoja ja paikkoja
Kirjoittaja: Riitta Nikula
88 sivua + kuvaliite, sidottu, suojapäällinen
Parvs, 2023

Taidehistorioitsija ja arkkitehtuurin tutkija Riitta Nikula pohtii kirjoituksissaan tilan, paikan ja ajan suhdetta toisiinsa. Hän on tarkastellut kaupunkikuvaa, maisemaa, paikkaa, tilaa jo puolen vuosisadan ajan. Hitaasti liikkuen, kävellen tai verkkaisesti pyöräillen hänen katseensa on osunut ympäristön pieniinkin ihmeiden hetkiin. Nikulan teksteistä, kolumneista ja puheista rakentuu suorapuheinen omakuva ja tarina Ilta-Sanomien toimittajasta, joka päätyi taidehistorian professoriksi.
Riitta Nikula (s. 1944), FT, on professori emerita, taidehistorioitsija ja arkkitehtuurin tutkija sekä Helsingin yliopiston taidehistorian dosentti. Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämän Tietokirjailijapalkinnon vuonna 2015.

Lupa nauttia – Esineistä, kauneudesta ja keräilystä
Kirjoittaja: Harri Kalha
152 sivua + kuvaliite, sidottu, suojapäällinen
Parvs, 2023

Harri Kalhan Lupa nauttia – Esineistä, kauneudesta ja keräilystä -esseekirjan aihepiiriä ovat taideteollisuus, kodin esineistö, kulttuurihistoria ja keräily. Esineitä peilataan asiantuntevasti historiaan, samalla kun niihin heijastellaan subjektiivisempaa elämyskirjoa. Valtaosa teksteistä on julkaistu aikoinaan kolumnimuodossa, ilman kuvia. Tekstit ovat pieniä ja sieviä – esineellisiä – aivan kuten kirjan aihepiirikin. Harri Kalha on palkittu tutkija ja tietokirjailija, joka on nykyisin päätoiminen kuvantekijä.
Harri Kalha, FT, on kuvantekijä, tutkija ja tietokirjailija. Hänen eritysalaansa ovat visuaalisen kulttuurin tutkimus sekä sukupuoleen liittyvät kysymykset. Kalha on profiloitunut tuotteliaana tutkijana ja kirjoittajana mutta omistautuu nykyisin kokonaan kollaasien teolle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Marja-Terttu Kivirinta: Kriitikon katse – Melankolian monet kasvot, Parvs 2023
Marja-Terttu Kivirinta: Kriitikon katse – Melankolian monet kasvot, Parvs 2023
Lataa
Riitta Nikula: Kävelykuvia – Aikoja ja paikkoja, Parvs 2023
Riitta Nikula: Kävelykuvia – Aikoja ja paikkoja, Parvs 2023
Lataa
Harri Kalha: Lupa nauttia – Esineistä, kauneudesta ja keräilystä, Parvs 2023
Harri Kalha: Lupa nauttia – Esineistä, kauneudesta ja keräilystä, Parvs 2023
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs

Riiko Sakkisen uutuuskirja on taiteellinen tutkimus Fuengirolan suomalaisvähemmistöstä12.6.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Los moimoi de Fuengirola -kirja liittyy näyttely- ja tutkimusprojektiin, jossa taiteilija Riiko Sakkinen (s. 1976) käsittelee suomalaista identiteettiä. Espanjan Aurinkorannikolla Fuengirolassa asuu noin 30 000 suomalaisen yhteisö, jonka jäsenet eivät välitä opiskella paikallista kieltä tai tapoja. He elävät omaa, puolieristäytynyttä elämäänsä ja viettävät kotoisasti aikaa suomalaisissa baareissa ja tukeutuvat omiin suomalaisiin kauppoihinsa, palveluihinsa ja instituutioihinsa. Fuengirolan hallinto onkin nimennyt kuntansa ”Suomen eteläisimmäksi kaupungiksi”.

Jarmo Mäkilän uutuuskirja on autofiktiivinen muistelma taiteilijan lapsuudesta6.6.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Raumalaissyntyinen Jarmo Mäkilä (s. 1952) lukeutuu maamme merkittävimpiin kuvataiteilijoihin. Mäkilä on suunnannäyttäjä ja oman tiensä kulkija, ja hänen taiteensa on ollut laajasti esillä myös muualla maailmassa. Rauman taidemuseon näyttelynavajaisissa 7. kesäkuuta julkaistavassa kirjassa Mäkilä avaa taiteensa lähtökohtia autofiktiivisen kirjoittamisen keinoin. Näissä teksteissä ja niihin liitetyissä maalauksissaan hän palaa lapsuutensa maisemiin sodanjälkeisen Suomen uudelleenrakentamisen aikaan.

Lääkärimuotokuvien historiaa – HUSin taidekokoelman aarteet5.6.2024 12:18:56 EEST | Tiedote

Taidekirjasta Seinälle nostetut – Lääkärimuotokuvia Hippokrateesta HUSin kokoelmiin (Parvs 2020) on nyt ilmestynyt englanninkielinen ja ruotsinkielinen versio. Upplyft på väggen – Läkarporträtt från Hippokrates till HNS samlingar ja Carers on the Pedestal – Medical Portaiture from Hippokrates to the HUS Collection esittelevät lääkäreiden ja ylihoitajien muotokuvia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin sekä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan taidekokoelmista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye