Pellervon taloustutkimus PTT

Pikakommentti: Asuntojen hinnat vellovat yhä pohjamudissa

Jaa

Asuntojen hinnat vellovat edelleen pohjamudissa, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n ekonomisti Veera Holappa.

”Vaikka viime kuussa ennakoitiin pohjakosketuksen tapahtuneen, niin käännettä parempaan ei ole vielä tullut”, Holappa arvioi.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat lokakuussa koko maassa 6,5 % edellisestä vuodesta ja 0,8 % syyskuusta. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 7,8 % vuoden takaisesta.

Syyskuuhun verrattuna vanhojen osakeasuntojen hinnat kääntyivät nousuun Tampereella 1,9 %. Muissa suurissa kaupungeissa hintojen lasku jatkui. Tampere pärjäsi parhaiten myös vertailussa viime vuoteen, sillä hinnat laskivat vain 5 %.

”Tampere on pitkällä aikavälillä ollut maan menestyneimpiä asuntomarkkinoita. Yhtenä tekijänä taustalla voisi vaikuttaa se, että maan sisäinen muuttoliike keskittyy etenkin Tampereelle, mikä tukee omistusasuntojen kysyntää. Tampere on houkutellut tämän vuoden aikana 3 000 asukasta lisää muista Suomen kunnista”, Holappa sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Veera Holappa, veera.holappa@ptt.fi, 040 631 7217

Tietoja julkaisijasta

Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT

Kutsu seminaariin 12.3.: Tuuppausten rajat ja mahdollisuudet – miten pehmeitä ohjauskeinoja voi käyttää ilmastopäästöjen vähentämiseksi19.2.2024 09:33:21 EET | Kutsu

Tuuppauksiksi kutsutut ohjauskeinot ovat olleet viime vuosina paljon puhuttu mahdollisuus tukea ilmastopäästöjen vähentämistä ja ilmastotavoitteiden saavuttamista. Tutkimushankkeemme CLIMATE NUDGE (Ilmastotuuppaus) on vuodesta 2020 tutkinut tuuppausten toimivuutta ja vaikutuksia työ- ja koulumatkaliikenteessä sekä metsänomistuksessa. Kehitämme myös työkaluja siihen, miten muotoillaan hyvä tuuppaus. Mitä olemme tähän mennessä saaneet selville? Tervetuloa kevään sidosryhmätilaisuuteemme kuulemaan tuoreinta tutkimustietoa ja havaintoja tuuppausten käytännön toteutuksesta, vaikuttavuudesta ja eettisistä kysymyksistä:

PTT-ennuste: Asuntomarkkinat kääntyvät vihdoin montusta nousuun15.2.2024 09:57:35 EET | Tiedote

Asuntomarkkinat vilkastuvat ja asuntojen hinnat kääntyvät vihdoin nousuun vuoden 2024 aikana, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n ennuste. Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousevat koko maassa tänä vuonna 0,5 prosenttia, mutta alueellinen vaihtelu on suurta. Vuokrien kasvu kiihtyy, erityisesti ARA-asunnoissa. Lisääntyvä maahanmuutto kasvattaa varsinkin suurten kaupunkien vuokra-asuntokysyntää. Asuntopolitiikassa olisi ryhdyttävä hillitsemään segregaatiota yhä kunnianhimoisemmin, esimerkiksi edistämällä asuinalueiden monimuotoista asuntotarjontaa ja takaamalla laadukas opetus kaikilla alueilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye