Pohjois-Savon ELY-keskus

Työvoimabarometri syksyllä 2023: Pohjois-Savossa osaavasta työvoimasta pulaa erityisesti sosiaali- ja terveysalalla

Jaa

Tuoreen työvoimabarometrin mukaan Pohjois-Savossa on pulaa erityisesti sote-alan osaajista. Lähihoitajista on suuri työvoimapula, vaikka samaan aikaan lähihoitajia on työttöminä työnhakijoina. Ensi vuonna teknologiateollisuuden ammattien kysyntä kasvaa edellyttäen, että yritysten tilauskannat, liikevaihto ja vienti lähtevät kasvuun. Arvion mukaan pulaa tulee olemaan myös puhtaanapitotyöntekijöistä, majoitus-, ravitsemis- ja matkailupalvelut toimialan työntekijöistä sekä varhaiskasvatuksen työntekijöistä. Tiedot käyvät ilmi 29.11.2023 ensimmäistä kertaa julkaistusta Pohjois-Savon työvoimabarometrista.

Suomen kartta, jossa on kuvattu osaamistarpeet
Ensimmäistä kertaa toteutetussa työvoimabarometrissä koostettiin tietoa Pohjois-Savon ammatti- ja osaamistarpeista.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen tutkija Jaakko Honkalammen mukaan maakunnan osaamistarpeissa korostui aloihin liittyvän ammattiosaamisen lisäksi mielenterveys- ja päihdetyön osaaminen, asiakaspalvelu ja kielitaidot, tekoälyosaaminen sekä vihreän siirtymän ja puhtaan energian tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-osaaminen.  
-  Työvoimabarometrissa arvioitiin yleisten Pohjois-Savon alueen työvoima ja -osaamistarpeiden lisäksi majoitus-, ravitsemis- ja matkailupalvelut toimialan sekä teknologiateollisuus- ja palvelut toimialan työvoima- ja osaamistarpeet. Tavoitteemme on tuottaa laadukasta ja kattavaa lyhyen aikavälin tietoa Pohjois-Savon työvoima- ja osaamistarpeista eri toimijoille, Honkalampi kertoo uudesta työvoimabarometrista.  

 
Majoitus-, ravitsemis- ja matkailuala investoivat rajusti, mutta työvoimapula vaivaa  

Majoitus, ravitsemis- ja matkailupalvelut toimiala on koronan jälkeen kokenut pulaa osaavasta työvoimasta sekä Pohjois-Savossa että valtakunnallisesti ja toimialan haasteena on myös kohtaanto-ongelma.  Pohjois-Savossa majoitus-, ravitsemis- ja matkailupalvelut toimialalla on jo useamman vuoden ajan ollut vireillä ennätysmäiset investoinnit, jonka myötä työvoiman kysynnän odotetaan kasvavan. Investointien myötä tarve asiakaspalvelijoille, matkaoppaille sekä elämys- ja ohjelmapalveluiden tuottajille tulee lisääntymään ja englannin kielen merkitys tulee korostumaan kansainvälisen matkailun lisääntyessä. 

Toimialalla kaivataan osaamista laajasti. Kysyntää on erityisesti tarjoilijoista, suurtaloustyöntekijöistä ja ala-carte kokeista. Majoituksien yhteydessä myös siivous- ja puhtaanapito-osaajille on paljon kysyntää. Erityisesti suurtaloustyöntekijöiden osalta kaivataan moniosaamista eli monipuolisten taitojen hallitsemista ja kykyä vaihdella tehtävästä toiseen. Ravitsemisalalla osaamisessa korostuu allergioiden ja erityisruokavalioiden tunteminen niin ruuanlaiton kuin myös asiakaspalvelun yhteydessä.  

Teknologiateollisuus- ja palvelut - tekoälyn osaamistarve lisääntyy tulevaisuudessa asiantuntijatyössä 

Pohjois-Savossa on useita teknologiateollisuuden vientiyrityksiä, jotka alihankintaverkostoineen tarvitsevat osaavaa työvoimaa.  - Tilauskantojen ja viennin ennakoidaan kasvavan kesän 2024 aikana, mikä lisää työvoiman kysyntää teknologiateollisuus- ja palvelut toimialalla. Erityisesti hitsaajista, koneistajista ja tietotekniikan osaajista on tarvetta, Honkalampi arvioi.  

EU-kestävyysraportointivelvollisuuden ja hiilijalanjäljen pienentämisen trendin vuoksi lähitulevaisuudessa on tarvetta vastuullisuusasioiden- ja vähähiilisyydenasiantuntijoille sekä vihreään siirtymään sekä puhtaaseen energiaan liittyvään tutkimus, kehitys ja innovointi osaamiseen. Sähkötekniikan- ja vetyosaamisen tarpeet korostuvat tulevaisuuden vähähiilisessä teknologiateollisuudessa.   

Kansainvälisen työvoiman myötä, työpaikat tulevat monikulttuurisemmiksi. Lähes poikkeuksetta teknologiateollisuuden alalla tarvitaan kielitaitoa (suomi tai englanti) sekä osaamista monikulttuurisessa ympäristössä työskentelyyn. Toimialan työtehtävissä tarvitaan moniosaamista, joka mahdollistaa monipuolisten työtehtävien suorittamisen yhden rutiininomaisen työtehtävän sijaan. Asiantuntijatehtävissä tekoälyn hyödyntämiseen liittyvä osaamisen tarve tulee lisääntymään. Tuotantotyössä puolestaan automatisoitujen tuotantolinjastojen lisääntyessä tarvitaan robotiikka- ja automaatiosaamista. 

Mikä on työvoimabarometri?  

 Aiemmin tietoa työvoimatarpeista on julkaistu Ammattibarometrissa, jonka Työvoimabarometri korvaa. Työvoimabarometri tarjoaa kattavamman kuvan alueiden työmarkkinoiden tarpeista ja näkymistä, sillä siinä tarkastellaan ammattinimikkeiden lisäksi myös osaamistarpeita. Uutta on myös toimialakohtainen lähestymistapa, jonka myötä työvoimatarpeista piirtyy tarkempi kuva. 

Työvoimabarometrin keskeisin tiedonlähde on alueellisten asiantuntijoiden näkemys lähitulevaisuuden tarpeista. Syksyllä 2023 Työvoimabarometrin tiedonkeruu toteutettiin ensimmäistä kertaa uuden mallin mukaisesti. Uudesta toimintatavasta johtuen ensimmäisellä kierroksella toimialakohtainen tieto on rajatumpaa kuin jatkossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye