Oulun yliopisto

Uusi kaikille avoin ja maksuton verkkokurssi käsittelee ilmastonmuutosta harvinaisemmasta tunteiden näkökulmasta

Jaa

Ilmastonmuutoksesta puhutaan paljon yhteiskunnan eri areenoilla, esitetään runsaasti mielipiteitä ja aihe herättää erilaisia ja voimakkaitakin tunteita. Oulun yliopisto tarjoaa kaikille avoimen ja maksuttoman verkkokurssin, jossa ilmastonmuutosta lähestytään harvinaisemmalla tavalla, sen herättämien tunteiden kautta.

Ihmisiä kävelemässä metsässä
Mikko Törmänen

Ilmastonmuutos on yksi suurimmista haasteista, joita ihmiskunta kohtaa tällä vuosisadalla. Aiheesta tehdään paljon tieteellistä tutkimusta, joka kattaa eri aloja, kuten ilmastotiedettä, geologiaa, biologiaa, taloutta, yhteiskuntatieteitä ja teknologiaa. Ilmastonmuutoksesta myös puhutaan paljon yhteiskunnan eri areenoilla, esitetään runsaasti mielipiteitä ja aihe herättää erilaisia ja voimakkaitakin tunteita.

Oulun yliopisto tarjoaa kaikille avoimen ja maksuttoman verkkokurssin, jossa ilmastonmuutosta lähestytään harvinaisemmalla tavalla, sen herättämien tunteiden kautta. Ilmasto mielessä ja kielessä -kurssin tavoitteena on auttaa ihmisiä tunnistamaan näitä tunteita sekä itsessään että muissa. Kurssi pohjautuu tunteiden ja vuorovaikutuksen tutkimustietoon ja antaa työkaluja toivon ylläpitämiseen sekä rakentavaan ilmastokeskusteluun arjen tilanteissa.

”Ihmisten voi olla välillä vaikeaa ymmärtää ilmastonmuutokseen liittyviä omia ja toisten tunteita. Opintokokonaisuuden kautta halutaan antaa tukea niiden ymmärtämiseen ja sen kautta myös ihmisten väliseen myönteiseen vuorovaikutukseen. Esiin on tullut myös muutokseen liittyvä ilmastoahdistus. Opinnoilla pyritään myös vahvistamaan toivoa ja toimintakykyä”, sanoo opinnot tuottanutta ryhmää johtanut va. dekaani Sari Harmoinen Oulun yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnasta.

Ilmasto mielessä ja kielessä -verkkokurssi on MOOC-kurssi (Massive Open Online Course). MOOCit ovat kaikille avoimia, ilmaisia verkko-opintoja, joihin ei ole pääsyvaatimuksia ja jotka voi suorittaa täysin itsenäisesti oman aikataulun mukaan. MOOC-opintoja voivat suorittaa esimerkiksi lukioiden ja muiden oppilaitosten opiskelijat ja henkilökunta tai kuka tahansa kiinnostunut.

Verkko-opintokokonaisuudessa on käytetty avatar-hahmoja, joiden avulla kurssilaiset voivat arvioida omia ilmastotunteitaan ja suhtautumistaan ilmastonmuutokseen. Avattarien kautta on myös tarkoitus vastata osallistujalle kysymyksiin, miksi toiset tuntevat ilmastonmuutoksen eri tavoin ja ovat eri mieltä. Avattaret tuovat opintoihin pelillisyyttä.

Kaikki Oulun yliopiston tuottamat kurssit perustuvat sen asiantuntija-alojen opetukseen ja tutkimukseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

va. dekaani Sari Harmoinen, Oulun yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta,puh. 050 5983 175, sähköposti: Sari.Harmoinen@oulu.fi

viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 040 7161 387, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Äidin synnytyksessä saamalla antibiootilla yhteys lapsen autoimmuunisairauksiin22.2.2024 05:51:00 EET | Tiedote

Lapset, joiden äidit ovat saaneet synnytyksen yhteydessä antibioottihoitoa, sairastuvat muita lapsia todennäköisemmin autoimmuunisairauksiin. Tulos käy ilmi Oulun yliopiston tuoreesta rekisteripohjaisesta tutkimuksesta, jossa oli mukana lähes 46 000 lasta. Tavallisimpia lasten autoimmuunisairauksia ovat tyypin 1 diabetes, keliakia ja lastenreuma. Tutkimuksen mukaan äidin antibioottihoito ei ollut yhteydessä lapsen allergisiin sairauksiin tai astmaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye