HSL Helsingin seudun liikenne

HSL:n tarkastusmaksu nousee 100 euroon vuodenvaihteessa

Jaa

1.1.2024 alkaen HSL:n joukkoliikenteen tarkastusmaksu on 100 euroa. Nykyinen tarkastusmaksu on 80 euroa.

Kuvituskuva ihmisistä kävelemässä laiturialueelle.

Liikenne- ja viestintäministeriö päätti keskiviikkona 29.11. muuttaa asetusta joukkoliikenteen tarkastusmaksusta HSL-alueella. Ministeriön arvion mukaan tarkastusmaksun korottaminen 100 euroon on oikeasuhtainen korotus suhteessa matkalippujen hintojen nousuun.

“Tämä on erittäin tervetullut päätös. Liputtomuudesta aiheutuu meille vuosittain jopa 40 miljoonan euron lipputulomenetykset, ja haluamme kaikin keinoin vähentää liputta matkustamista”, sanoo HSL:n toimitusjohtaja Mika Nykänen.

Joukkoliikenteen tarkastusmaksu on ollut HSL-alueella 80 euroa vuodesta 2007 lähtien. Tänä aikana yleinen kustannus- ja palkkataso on noussut merkittävästi, mikä on samalla pienentänyt tarkastusmaksun todellista suuruutta ja siten myös vaikuttavuutta. Vuoden 2007 aikuisten alimman kertalipun hinta oli Helsingin seudun joukkoliikenteessä 2,20 euroa. Vuonna 2023 vastaavan lipun hinta on 3,10 euroa ja ensi vuonna 2,95 euroa.

Muissa Pohjoismaissa tarkastusmaksu on ollut jo pitkään yli 100 euroa, joten tarkastusmaksu HSL-alueella on ollut verrattain pieni.

HSL:n bussiliikenteestä yhä suurempi osa on sellaista, jossa lippua ei ole tarpeen näyttää kuljettajalle kyytiin noustessa, mikä sujuvoittaa liikennettä ja parantaa palvelua. Samaan aikaan se on kuitenkin osaltaan lisännyt matkustamista ilman lippua. Tarkastusmaksun noston tavoitteena on vähentää liputtomuutta.

HSL:n matkalippujen tarkastus perustuu lakiin joukkoliikenteen tarkastusmaksusta.

Yhteyshenkilöt

Helsingin seudun liikenne HSL vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta, tilaamisesta ja lipuista sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on noin 400 työntekijää. Vuonna 2022 HSL:n toimintakulut olivat 734 miljoonaa euroa ja toimintatuotot 815 miljoonaa euroa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehtiin 304 miljoonaa nousua, mikä on suurin osa Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Asiakastyytyväisyys HSL:n liikenteeseen pysyi hyvällä tasolla – pikaraitiovaunulla matkustaneet tyytyväisimpiä29.1.2024 11:44:14 EET | Tiedote

Syksyn 2023 asiakastyytyväisyystutkimuksessa 86 prosenttia matkustajista oli joko erittäin tai melko tyytyväisiä HSL:n joukkoliikenteeseen antaen sille yleisarvosanaksi 4 tai 5 asteikolla 1–5. Tulos oli sama kuin syksyn 2022 asiakastyytyväisyystutkimuksessa. Syksyllä 2023 tyytyväisimpiä olivat pikaraitiovaunulla matkustaneet, joista 90 prosenttia antoi arvosanan 4 tai 5. Metroliikenteessä tyytyväisten osuus oli 89 prosenttia, raitioliikenteessä 88 prosenttia, bussiliikenteessä 85 prosenttia ja lähijunaliikenteessä 84 prosenttia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye