Gummerus

Antti Järven Minne katosi Antti Järvi? saa tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon

Jaa

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi vuonna 2023 on valittu kirjailija, toimittaja Antti Järvi teoksestaan Minne katosi Antti Järvi? Kertomus kadonneesta isoisoisästä ja luovutettuun Karjalaan jääneistä (Gummerus). Se on ensimmäinen kotimainen tietokirja, joka käsittelee talvisodan jälkeen luovutetulle alueelle vapaaehtoisesti jääneitä suomalaisia. Samalla se on romaanin lailla avautuva teos perhesalaisuudesta ja vaietusta historiasta. Palkinnon saajan valitsi kuuden ehdokaskirjan joukosta lastenkirjailija Linda Liukas.

Minne katosi Antti Järvi? -teoksen kansikuva
Minne katosi Antti Järvi? -teoksen kansikuva

Linda Liukkaan mukaan Järven teos on ajankohtainen tavalla, jota kukaan meidän sukupolvessamme tuskin olisi toivonut.

”Teos rakentaa tarinaa arkistosta, kirjeenvaihdosta ja tietokannoista käsin, mutta ei keksi. Se on tarkka ja vilpitön. Kirja tekee näkyväksi tarinan, jonka kuvittelen kuulleeni tuhansia kertoja, mutta kertoo sen uudesta perspektiivistä.” 

Antti Järvi sanoo kiitospuheessaan, että kirja sai alkunsa henkilökohtaisesta tiedon tarpeesta ja kaipuusta.

Kirjan kirjoittaminen opetti minulle jälleen kerran sen, kuinka tärkeää on yrittää kuunnella niitä ihmisiä, joiden ääni ei kuulu yhteiskunnassa tai on katoamassa menneisyyteen. Tieto on paras väline toistemme ymmärtämiseen. Tieto on myös muistamista ja tuo valoa siihen, mistä vaietaan ja mikä tuntuu häpeälliseltä.”

Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa. Sen jakaa Suomen Kirjasäätiö.

Antti Järvi on arvostettu toimittaja ja tietokirjailija, joka kuuluu tutkivasta journalismista ja laajoista reportaaseista tunnetun Long Play -verkkojulkaisun perustajiin. Myös hänen edellinen teoksensa Karanteeni (Siltala 2014, yhdessä Hanna Nikkasen kanssa) oli ehdolla tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi.

Antti Järvi: Minne katosi Antti Järvi? Kertomus kadonneesta isoisoisästä ja luovutettuun Karjalaan jääneistä
374 sivua

Lisätietoja sekä haastattelu-, arvostelukappale- ja kuvapyynnöt:

Pauliina Pietilä, tuottaja, p. 040 779 2942, pauliina.pietila@gummerus.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Minne katosi Antti Järvi? -kirjan kansikuva
Minne katosi Antti Järvi? -kirjan kansikuva
Lataa
Kirjailija Antti Järvi
Kirjailija Antti Järvi
Lataa

Gummerus

Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Ennakkotiedote: Mahtisukujen salaisuuksia, taideaarteita ja nykyitalialaista arkea – Muutosta Firenzeen, unelmien kaupunkiin kertova kirja on hurmaava nojatuolimatka taiteeseen ja kulttuuriin 1200-luvulta tähän päivään22.2.2024 11:45:00 EET | Tiedote

Kuinka suoraviivainen skandinainen, jonka italiantaito on oopperamusiikista peräisin, neuvottelee kiinteistönvälittäjän kanssa unelmakämpän kosteusvaurioista? Taidehistorioitsija ja Kansallisoopperassa työskennellyt oopperalaulaja Salla Leponiemi toteutti haaveensa ja muutti mäyräkoiransa Figaron kanssa Firenzeen. Maaliskuussa ilmestyvässä kirjassa Firenzeläiset elämät (Gummerus) hän kertoo elämänmuutoksestaan ja esittelee lukijalle hurmaavalla tavalla firenzeläistuttavuuksia piazzalla päivystävästä pappaparlamentista Medicien kaltaisiin historian suurnimiin sekä taiteilijoihin ja arkkitehteihin, jotka ovat jättäneet jälkensä kaupunkiin.​

Ennakkotiedote: Merja Mäen tunteikas romaani käsittelee historiankirjoituksessamme vähälle huomiolle jäänyttä aihetta: suomalaissotilaiden ja karjalaisnaisten romansseja jatkosodan miehitysvaiheen aikana ja näistä suhteista syntyneitä lapsia15.2.2024 07:50:00 EET | Tiedote

Merja Mäki teki kaunokirjallisen läpimurron 2022 ilmestyneellä evakkoromaanillaan Ennen lintuja (Gummerus), joka palkittiin Tulenkantaja-vientikirjapalkinnolla. 11.3.2024 ilmestyvä jatkosodan miehitysvaihetta kuvaava Itki toisenkin (Gummerus) jatkaa tunteikkaiden sota-ajan Karjalaan sijoittuvien romaanien sarjaa. Mäellä on karjalaisia sukujuuria Käkisalmessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye