Jyväskylän yliopisto

Väitös: Yhteismusisointi tarjoaa erityislaatuisen näkymän lapsen toimijuuden tarkasteluun

Jaa

FM Eveliina Stolp tutki väitöskirjassaan oppilaiden toimijuutta yhteismusisoinnissa opettajien ja oppilaiden kokemusten kautta. Tulokset antavat tärkeää tietoa siitä, kuinka yhteismusisointi ja tahdistumisen kokemus tarjoaa oppilaalle mahdollisuuden tunnistaa ja tutkia omia tapojaan osallistua ja toimia, mutta myös koko ryhmälle mahdollisuuden tutkia sosiaalisia suhteita sekä tapoja olla yhdessä puhuttuun kieleen perustuvan maailman tuolla puolen.

Yhdessä soittamisella ja laulamisella on osoitettu olevan merkittävä yhteys yksilön hyvinvointiin ja musiikillisten kohtaamisten on todettu saavan aikaan positiivisia tunteita sekä edistävän yhteenkuuluvuuden kokemusta. Suomalainen musiikkikasvatus ja yhteismusisointi kouluissa kannustaa lapsia musiikillisiin lähtökohtiin katsomatta osallistumaan, kokeilemaan eri instrumentteja sekä musiikillisia tyylejä – jokaista tarvitaan ja jokaiselle löytyy tapa osallistua omalla tasollaan. Kuitenkin matka kohti yhteistä musiikillista kokemusta on oppilaiden kokemusten mukaan tunnepitoinen, herkkä ja haavoittuva tila, mikä pahimmillaan sulkee oppilaan ulkopuolelle ja haavoittaa. Miksi toiset oppilaat osallistuvat yhteismusisointiin innolla ja miksi toiset vetäytyvät kokemuksen ulkopuolelle?

Stolpin väitöskirjatutkimuksen aineisto koostui opettajien ja oppilaiden haastatteluista. Tulokset osoittavat kuinka oppilaan toimijuus yhteismusisoinnissa on vahvasti sidoksissa oppilaan moninaisiin lähtökohtiin, ja kuinka toimijuus rakentuu ei ainoastaan yksilö- ja kollektiivisella tasolla, mutta myös niin musiikillisella kuin sosiaalisellakin tasolla. Tutkimuksen aineistossa korostuivat oppilaiden kokemukset haavoittuvuudesta, tilanteen tunnepitoisuudesta sekä musiikin välittömästä luonteesta. Lisäksi tulokset korostivat yksilön suhdetta musiikkiin ja halua kiinnittyä musiikilliseen kokemukseen, sekä tahdistumisen kokemuksesta löytynyttä turvaa, yhteenkuuluvuuden tunnetta sekä jaettuja onnistumisen kokemuksia. 

Tutkimuksen tuloksista kävi ilmi, kuinka opettajalla ja hänen uskomusjärjestelmällään on suuri merkitys oppilaan toimijuuden muodostumisessa ja kehittymisessä. Opettajalta vaaditaankin sensitiivisyyttä kohdata ja ymmärtää oppilaan kokemusmaailmaa. Tulokset antavat tärkeää tietoa siitä, kuinka yhteismusisointi ja tahdistumisen kokemus tarjoaa oppilaalle mahdollisuuden tunnistaa ja tutkia omia tapojaan osallistua ja toimia, mutta myös koko ryhmälle mahdollisuuden tutkia sosiaalisia suhteita sekä tapoja olla yhdessä toisenlaisessa vuorovaikutuksen ulottuvuudessa.

Musiikilliset kohtaamiset perustuvat moniaistilliseen vuorovaikutukseen puhutun kielen tuolla puolen

Musiikki kutsuu meitä osallistumaan ja toimimaan, mutta se toimii myös vahvasti palautteen antajana – me kuulostetaan hyvältä, me tehtiin tämä yhdessä! Yhteismusisointikontekstista tekee erityislaatuisen mm. se, että kommunikaatio, ohjaus ja vuorovaikutus eivät painotu puhuttuun kieleen, vaan ne tapahtuvat kokonaisvaltaisesti kehollisesti sekä musiikillisesti. Kun tanssimme tai musisoimme yhdessä, tahdistumme toisiimme niin musiikillisesti kuin sosiaalisestikin. Tahdistuminen laukaisee meissä spontaaneja prosesseja, mitkä lisäävät osallistujien tietoisuutta tästä hetkestä, heistä itsestään, toisistaan, jaetuista tunteista sekä yhteenkuuluvuudesta. Nämä mekanismit avaavat abstraktin tason dialogin osallistujien välille, joka ei perustu puhuttuun kieleen, vaan toisten ja ympäristön kokonaisvaltaiseen aistimiseen. Kuitenkin tahdistuminen, tietyssä määrin, vaatii halua sekä mahdollisuutta pystyä toimimaan ja osallistumaan, mitkä ovat toimijuuden käsitteen ydintä.

Stolpin kasvatustieteen väitöskirjan "Student agency in whole-class playing in music education" tarkastustilaisuus järjestetään Jean Sibeliuksen päivänä perjantaina 8.12. klo 12 alkaen Jyväskylän yliopiston salissa S 212 (Seminaarinmäki). Vastaväittäjänä apulaisprofessori Beatriz Ilari (University of Southern California) ja kustoksena professori Marja-Kristiina Lerkkanen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti. Väitöskirja on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/91817 

Yhteyshenkilöt

Eveliina Stolp
+358408055030
eveliina.stolp@jyu.fi

Kuvat

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoululle tunnustusta laadukkaasta opetuksesta ja tutkimuksesta - AACSB-akkreditointi myönnettiin kuudeksi vuodeksi eteenpäin3.7.2024 10:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu on saanut arvostetun tunnustuksen korkealaatuisesta opetuksestaan ja tutkimuksestaan, kun sille myönnettiin AACSB-akkreditointi kuudeksi vuodeksi eteenpäin. Kauppakorkeakoulun vahvuuksina pidettiin erityisesti sitoutumista vastuullisuuteen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylästä valmistunut diplomi-insinööri – heti perään valmistuu myös oma puoliso2.7.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylän yliopistosta diplomi-insinööriksi valmistunut opiskelija. Susanna opiskeli Jyväskylässä tieto- ja ohjelmistotekniikan diplomi-insinööriohjelmassa ja työskentelee tällä hetkellä Valmetilla. Myös Susannan puoliso Aatu Laitinen valmistuu tänä keväänä diplomi-insinööriksi ensimmäisten joukossa. Tekniikan alan koulutus alkoi Jyväskylän yliopistossa vuonna 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye