Tuomioistuinvirasto

Tuomioistuinvirasto selvittää ratkaisua riita-asioista tiedottamiseen

Jaa

Oikeustoimittajat ry on myöntänyt Sumuverho-palkinnon 2023 Tuomioistuinvirastolle riita-asioiden pimittämisestä. Perusteluna yhdistys toteaa, että tuomioistumien asiainhallintajärjestelmästä ei ole viime vuosina saatu toimitettua tiedotusvälineille tietoa vireille tulleista siviiliasioista.

Media käräjäoikeuden salissa.
Tuomioistuinvirasto

Tuomioistuinvirasto on tietoinen tästä ongelmasta, joka liittyy käräjäoikeuksien, hovioikeuksien ja korkeimman oikeuden asianhallintajärjestelmien laajaan uudistamishankkeeseen.

”Olemme todella pahoillamme tästä teknisestä ongelmasta, joka hankaloittaa median työtä. Toivomme sopivan ratkaisun löytyvän ja median palvelun paranevan”, Tuomioistuinviraston ylijohtaja Riku Jaakkola pahoittelee.

Käräjäoikeuksien riita-asioiden hallintaan on aiemmin käytetty erillistä järjestelmää, joka on vähitellen poistumassa käytöstä. Korvaava AIPA-järjestelmä kattaa käräjäoikeuden kaikki asiaryhmät ja sen käyttöönotto on tapahtunut vaiheittain. Uuden järjestelmän toiminnot ovat siirtymävaiheessa olleet sillä tavoin puutteellisia, että käräjäoikeudet eivät ole voineet ilman kohtuutonta lisätyötä tuottaa toimittajille heidän pyytämiään listauksia uusista vireille tulleista riita-asioista.

Tuomioistuinvirasto on tänä vuonna yhteistyössä oikeusrekisterikeskuksen kanssa selvittänyt niin sanotun mediaportaalin rakentamista. Selvityksessä on haastateltu myös median edustajia. Mediaportaalin kautta voitaisiin tarjota medialle tarvittavat tiedot tuomioistuinten asioiden käsittelystä.

Tuomioistuinvirasto jatkaa selvitystyötä ongelman ratkaisemiseksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tuomioistuinviraston kehitysosaston johtaja Pasi Kumpula, p. 029 565 0516, pasi.kumpula@oikeus.fi

Tuomioistuinvirasto

Tuo­miois­tuin­vi­ras­to on it­se­näi­nen kes­kus­vi­ras­to, joka pal­ve­lee koko tuo­miois­tuin­lai­tos­ta. Tuo­miois­tuin­vi­ras­to toi­mii oi­keus­mi­nis­te­riön hal­lin­no­na­lal­la. Vi­ras­ton teh­tä­vä­nä on huo­leh­tia sii­tä, että tuo­miois­tui­met ky­ke­ne­vät käyt­tä­mään tuo­mio­val­taa laa­duk­kaas­ti ja että tuo­miois­tuin­ten hal­lin­to on te­hok­kaas­ti ja tar­koi­tuk­sen­mu­kai­ses­ti jär­jes­tet­ty.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tuomioistuinvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye