Helsingin seudun kauppakamari

Ennakointikamari: Työvoiman kysyntä Uudellamaalla puolittunut vuodesta 2022 – lasku voimakkaampaa kuin koko Suomessa

Jaa

Työvoiman kysynnän hiipuminen on ollut syyskuussa Uudellamaalla voimakkaampaa kuin koko Suomessa, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin koordinoiman Ennakointikamarin selvityksestä.

Uudet avoimet työpaikat Uudellamaalla Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilasto, avoimet työpaikat sektorin mukaan kuukauden aikana
Uudet avoimet työpaikat Uudellamaalla Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilasto, avoimet työpaikat sektorin mukaan kuukauden aikana

Työvoiman kysyntä on laskenut vuoden 2022 kysyntäpiikin jälkeen. Syyskuussa 2023 Uudellamaalla ilmoitettiin työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan noin 17 600 uutta työpaikkaa. Työvoiman kysyntä on lähes puolittunut (-47 %) viime vuoden syyskuuhun verrattuna. Koko Suomessa pudotus uusien avoimien työpaikkojen määrässä oli maltillisempaa (-36 %).

”On tärkeää muistaa, että viime vuonna Uudenmaan TE-toimistoissa ilmoitettiin ennätysmäärä uusia työpaikkoja. Työvoiman kysyntä on laskenut kysyntäpiikin jälkeen selvästi. Työttömyyden kasvu on kuitenkin kaukana pandemian aikaisista lukemista, eikä kauppakamarin tilannekatsauksen mukaan työttömyyden uskota räjähtävän käsiin lähitulevaisuudessakaan, vaikka ajat pysyvät vaikeina”, sanoo Ennakointikamarin projektipäällikkö Olli Oja Helsingin seudun kauppakamarista.

Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksilleen syyskuussa tekemässä kyselyssä vain kymmenen prosenttia vastaajista raportoi, että yrityksen rekrytointitarve vähenee seuraavan puolen vuoden aikana. Vastaajista 49 prosentin rekrytointitarpeet pysyvät samalla tasolla ja loput kertoivat rekrytointitarpeiden kasvavan tai kasvavan merkittävästi seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyritysten rekrytointinäkymät ovat heikentyneet syksystä 2022, vuosi sitten 48 prosenttia vastaajista ilmoitti rekrytointitarpeiden kasvavan.

Näin jäsenkysely tehtiin

Helsingin seudun kauppakamarin jäsenkyselyyn vastasi 265 yritystä. Kyselyn vastaajat ovat suurimmalta osalta ylintä johtoa ja johtoa. Kysely tehtiin aikavälillä 6.9.–11.9.2023. Vastaajista 80 prosenttia edustaa alle 50 hengen, 12 prosenttia 50–249 hengen ja 8 prosenttia yli 250 hengen yrityksiä. Vastaajista 45 prosenttia edustaa palveluita, 17 prosenttia kauppaa, 13 prosenttia teollisuutta, 12 prosenttia rakentamista ja 14 prosenttia muuta alaa.

Helsingin seudun kauppakamarilla on noin 7 400 jäsenyritystä.

Mikä on Ennakointikamari?

Helsingin seudun kauppakamarin koordinoima Ennakointikamari kokoaa työssään yhteen työ- ja elinkeinohallinnon, yritykset, oppilaitokset ja aluehallinnon. Verkostoon kuuluvat Stadin AO, Vantaan ammattiopisto Varia, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia, Taitotalo, Mercuria kauppaoppilaitos Oy, Helsinki Business College Oy, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda, Careeria, STEP-koulutus, Suomen Diakoniaopisto Oy, Laurea, Haaga-Helia, Metropolia, Helsingin yliopisto, Uudenmaan liitto, Uudenmaan ELY-keskus, Uudenmaan TE-toimisto ja Helsingin seudun kauppakamari. Ennakointikamariverkosto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa ja etsii konkreettisia ratkaisuja ja toimenpiteitä Uudenmaan työllisyyden kysymyksiin. Ennakointikamari tuottaa vuosittain kaksi tilannekatsausta Uudenmaan alueelta.

Ennakointikamarin tilannekatsaus julkaistaan tiistaina 5.12. kello 7.00 osoitteessa www.helsinki.chamber.fi. Asiaa käsittelevän jutun saa julkaista aamun painetuissa lehdissä.

Lisätiedot:

Olli Oja, Ennakointikamarin projektipäällikkö, Helsingin seudun kauppakamari, olli.oja@helsinki.chamber.fi, +358 50 564 7586, Olli Oja on hyvin median tavoitettavissa maanantaina 4.12. kello 15 jälkeen.

Lisätiedot, julkaisun ennakkopyynnöt: Heini Larros, viestintäjohtaja, Helsingin seudun kauppakamari, heini.larros@helsinki.chamber.fi, +358 40 526 9728

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Uudet avoimet työpaikat Uudellamaalla. Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilasto, avoimet työpaikat sektorin mukaan kuukauden aikana.
Uudet avoimet työpaikat Uudellamaalla. Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilasto, avoimet työpaikat sektorin mukaan kuukauden aikana.
Lataa
Yrityksenne rekrytointitarve 6 kuukauden sisällä. Lähde: Helsingin seudun kauppakamarin rekrytointi- ja osaamistarvekysely 2020-2023, Syksy 2023 N=265
Yrityksenne rekrytointitarve 6 kuukauden sisällä. Lähde: Helsingin seudun kauppakamarin rekrytointi- ja osaamistarvekysely 2020-2023, Syksy 2023 N=265
Lataa
Ennakointikamarin projektipäällikkö Olli Oja.
Ennakointikamarin projektipäällikkö Olli Oja.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Helsingin seudun kauppakamari kysyi yrityksiltä: Espoo erottuu edukseen yritysmyönteisyydessä, kuntien työvoimapalveluille arvostelua12.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote

Yritykset Helsingin seudulla arvioivat Uudenmaan kuntien yritysmyönteisyyden varsin hyväksi. Suurista kaupungeista edukseen erottuu erityisesti Espoo. Helsinki puolestaan jää selkeästi jälkeen, erityisesti asenteissa yritystoimintaa kohtaan, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin kyselystä Uudellamaalla sijaitseville yrityksille. Kunnan yritysmyönteisyyttä arvioitiin kolmella kysymyksellä: asenne yritystoimintaa kohtaan, yritys- ja työnantajapalvelujen toimivuus, kunnan houkuttelevuus yritykselle. Yritykset arvioivat vain omaa sijaintikuntaansa.

Puoliväliriihessä huomioitava uusimaalaisten yritysten osaajatarpeet ja vähennettävä kaupan sääntelyä8.4.2025 09:57:47 EEST | Tiedote

Helsingin seudun kauppakamari muistuttaa hallitusta puoliväliriihessä, että osaajapula ei saa jarruttaa talouskasvua, kun kasvu alkaa. Siksi hallituksen tulee ryhtyä toimeen nyt. Hallituksen on tässä vaiheessa keskityttävä toimiin, joilla turvataan kasvu erityisesti talouden veturialueilla, kuten Uudellamaalla. Hallituksen on varmistettava se, että Uudenmaan alueen koulutustarjonta vastaa yritysten osaavan työvoiman tarpeisiin. Nuorten oppisopimuskoulutuksesta on tehtävä nykyistä houkuttelevampi yrityksille. Ammatillisesta koulutuksesta pitää päästä sujuvammin ammattikorkeakouluun. Helsingin seudun kauppakamari esittää myös, että työperäisen maahanmuuton perheenyhdistämisen tulorajojen tulkintaa joustavoitetaan ja digitaalinen tunnistautuminen mahdollistetaan jo lähtömaassa. Kaupan investointeja ja kilpailua tulee edistää keventämällä kaupan sijainnin ohjausta merkittävästi. Kuntien maapolitiikan avoimuutta on lisättävä ja keinoja täsmennettävä.

Suhdannepulssi: Helsingin seudun yritysten näkymät jatkuvat heikkoina – ”Kauppapoliittiset jännitteet syventävät epävarmuutta”18.3.2025 07:00:00 EET | Tiedote

Yritykset Helsingin seudulla arvioivat seuraavan kolmen kuukauden suhdannenäkymät yhä korkeintaan välttäviksi. Arviot käyvät ilmi Helsingin seudun kauppakamarin Suhdannepulssista. Yritysten arvioiden mukaan näkemykset liikevaihdosta ja työllisyydestä ovat hieman valoisampia kuin viime joulukuussa. ”Geopoliittiset jännitteet ja kauppapoliittiset riskit sumentavat horisonttia. Yhdysvaltojen vapaakauppaa rajoittavat toimet lisäävät erityisesti vientivetoisten yritysten liiketoimintariskejä. Poliittinen epävarmuus maailmalla heijastuu nyt suoraan yritysten päätöksentekoon liiketoimintaympäristön heikon ennakoitavuuden takia”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin vaikuttamistyön johtaja Markku Lahtinen. 28 prosenttia alueen yrityksistä arvioi, että Yhdysvaltain EU:lle suunnittelemat ja asettamat tullit ja muut rajoitukset vaikuttavat negatiivisesti niiden liiketoimintaan.

Uudenmaan korkeakoulupaikkavaje jatkuu – ”Uusimaalaiset nuoret selkeästi huonommassa asemassa kuin koko Suomessa keskimäärin”11.3.2025 00:10:00 EET | Tiedote

Suomessa on 0,92 korkeakoulupaikkaa yhtä toisen asteen tutkinnon suorittanutta kohti. Uudellamaalla suhdeluku on 0,75, selkeästi pienempi kuin suurissa tai keskisuurissa korkeakoulumaakunnissa, selvitti Helsingin seudun kauppakamari. Tilanne ei ole korjaantunut Kauppakamarin viimevuotisesta tarkastelusta. Itse asiassa se on jopa hieman huonompi. Tuolloin Uudenmaan suhdeluku oli 0,76. Petteri Orpon hallitusohjelma sitoutuu lisäämään korkeakoulujen aloituspaikkoja ja suuntaamaan niitä erityisesti muun muassa kasvukeskuksiin ja sinne, missä aloituspaikkojen määrä suhteessa nuoriin on alhainen. ”Asiaan pitää tarttua viimeistään kevään puoliväliriihessä”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin projektipäällikkö Olli Oja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye