Demokratiatutkimusverkoston ja Tampereen elokuvajuhlien yhteistyöllä pureudutaan demokratiaa uhkaaviin vaaroihin

Jaa

Tampereen yliopiston Demokratiatutkimusverkosto ja Tampereen elokuvajuhlat (Tampere Film Festival) aloittavat yhteistyön vuoden 2024 elokuvajuhlilla. Demokratia vaarassa -ohjelmistokokonaisuus avaa näkökulmia demokratiaan tutkimuksen ja elokuvan keinoin. Demokratiatutkijoiden ja elokuvajuhlien yhteistyössä käydään keskusteluja demokratiasta näytösten lomassa. Tutkijat ovat huolissaan demokratiaa uhkaavista vaaroista, mutta haluavat näyttää myös, miten demokratiaa voidaan edistää arjessa.

Demokratiatutkimusverkosto järjestää osana Demokratia vaarassa -ohjelmistokokonaisuutta arkipäivän demokratiaa ja kansalaisaktivismia käsittelevät paneelikeskustelut, jotka käydään demokratiateemaisten lyhytelokuvanäytösten yhteydessä. Lisäksi ohjelmistokokonaisuuteen kuuluu kaikille avoin Demokratia vaarassa -seminaari, jossa Tampereen yliopiston demokratiatutkijat avaavat tutkimuksiinsa perustuen demokratiaan kohdistuvia vaaroja ja keinoja demokratian turvaamiseksi.

– Ajassa, jossa demokratia on uhattuna monesta suunnasta, haluamme tuoda esiin erilaisia tutkimuksessa tunnistettuja näkökulmia siihen, miksi demokratia on vaarassa. Samalla haluamme avata näkymiä siihen, miten vaaroja voidaan välttää ja lieventää. Pohdimme, miten demokratiaa voidaan edistää yhteiskunnan eri tasoilla, osana arkipäiväistä elämää, toteaa yliopistonlehtori Anni Jäntti Tampereen yliopiston Demokratiatutkimusverkostosta.

Demokratiaa uhkaavia vaaroja ja toivoa paremmasta

Osana Tampereen elokuvajuhlien vuoden 2024 ohjelmistoa on festivaalin taiteellisen ryhmän kuratoima Demokratia vaarassa -ohjelmistokokonaisuus. Demokratia-teemanäytöksissä nähdään tuoreita 2020-luvun lyhytelokuvia, mutta myös vanhempia klassikoita 1960- ja 70-luvuilta. Osana ohjelmistokokonaisuutta esitetään yksi pitkä dokumenttielokuva.

Tampereen elokuvajuhlien toiminnanjohtaja Riina Mikkonen kertoo, että ohjelmistokokonaisuus ottaa kantaa, ja hän toivoo sen tuovan esiin uusia näkökulmia. 

– Miltä näyttää maailma, jossa vahvin saa päättää? Miltä näyttää yhteiskunta, jossa ei ole demokratiaa? Mitä arjessamme tapahtuu, jos annamme vallan pois käsistämme?

– Toisaalta näytösten elokuvissa on myös toivoa ja uskoa: niin kauan kuin on ajattelevia yksilöitä, jotka tekevät yhteistyötä, on toivoa paremmasta, Mikkonen sanoo.

Taide ja tiede yhdistyvät demokratian turvaamiseksi

Tuodessaan tutkijoita ja elokuvaväkeä yhteen pohtimaan demokratiaa tutkimusverkosto tavoittelee uusia yleisöjä. Tutkijat uskovat, että taidetta ja tiedettä yhdistämällä voi avautua uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia demokratian edistämiseen ja demokraattisten yhteiskuntien rakentamiseen.

Demokratiatutkimusverkosto on Tampereen yliopiston tutkijoiden muodostama vapaamuotoinen verkosto, joka tuo yhteen demokratiatutkimusta tekeviä tutkijoita eri tieteenaloilta kaikista yliopiston tiedekunnista. Verkostossa on yhteensä noin 100 Tampereen yliopiston tutkijaa. Verkoston tarkoituksena on edistää dialogia demokratian merkityksestä ja sen eri muodoista ja levittää laaja-alaisen ja monitieteellisen tutkijayhteistyön tuloksia demokratiatutkimuksen alalta.

Tampereen elokuvajuhlat (Tampere Film Festival) on lyhytelokuvaan keskittyvä kansainvälinen festivaali, joka järjestetään vuosittain maaliskuussa Tampereella. Vuonna 1968 perustettua festivaalia järjestää Tampereen elokuvajuhlat – Tampere Film Festival ry. Elokuvajuhlat on yksi kolmesta suurimmasta Euroopan lyhytelokuvafestivaalista ja Pohjoismaiden suurin lyhytelokuvatapahtuma.

Elokuvajuhlien näytökset ja tapahtumat keräävät vuosittain noin 30 000 käyntiä. Tampereen elokuvajuhlat järjestetään 54. kerran 6.–10.3.2024.

Yhteyshenkilöt

Anni Jäntti, anni.jantti@tuni.fi, puh. 050 437 7188
Matias Heikkilä, matias.heikkila@tuni.fi, puh. 050 342 2004

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Tutkimuksesta tukea toisen kotona suoritettavan työn turvallisuuteen sote-alalla29.2.2024 15:30:37 EET | Tiedote

Tampereen yliopiston SafeKoti-tutkimushankkeen tulokset tuovat esiin positiivisesti työn turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Tuloksissa korostuvat asiakkaasta saatava tieto, tiedonkulku eri hoitavien tahojen kesken, työtehtävien selkeys, vertaistuki ja suora kontakti esihenkilöön sekä työnjako, jossa huomioidaan muun muassa siirtymiin varattava aika ja allokoidaan riittävä aika asiakasta kohden. Suurimpia kokonaisuuksia olivat työn organisointiin ja kotiin työympäristönä liittyvät asiat.

Väitös: Hammasperäiset bakteerit voivat vaikuttaa aivoinfarktin syntyyn29.2.2024 08:15:00 EET | Tiedote

Aivoinfarkti sekä muut sydän- ja verisuonitaudit ovat maailman johtavia kuolinsyitä. Perinteisten riskitekijöiden lisäksi infektiosairauksilla näyttäisi olevan oma osuutensa näiden sairauksien taustalla, joskin tarkka mekanismi on jäänyt epäselväksi. Väitöskirjatutkimuksessaan lääketieteen lisensiaatti Olli Patrakka selvitti hammasperäisten bakteerien osuutta aivoinfarktin synnyssä.

Väitös: Muokattavat noroviruksen kaltaiset partikkelit voivat auttaa kehittämään tulevaisuuden rokotteita esimerkiksi syöpää vastaan28.2.2024 08:20:00 EET | Tiedote

Koronaviruspandemia osoitti, kuinka mullistavia vaikutuksia virustaudeilla ja toisaalta niitä vastaan kehitettävillä uusilla rokoteteknologioilla voi olla koko ihmiskunnalle. Väitöskirjatutkimuksessaan FM Vili Lampinen kehitti noroviruksen kaltaiseen partikkeliin perustuvan työkalun, joka voi toimia pohjana uusien rokotekandidaattien kehittämiselle seuraavassa vastaavassa pandemiassa. Se voi myös tuoda rokotteet ratkaisuksi olemassa oleviin ongelmiin, kuten syöpään.

Antti Luoto: Tehokas tietotekninen arkkitehtuuri tukee 360-asteen videokatsojista kerättävien lokien hyödyntämistä27.2.2024 11:34:46 EET | Tiedote

360-asteen videoiden yleistymisen myötä on alan teollisuudessa ja tutkimuksessa kasvanut kiinnostus siihen, miten ihmiset näitä videoita katsoessaan toimivat. Katsojien toiminnasta kerätyn lokitiedon ja sen analysoinnin avulla voidaan esimerkiksi kehittää parempia 360-asteen videoita hyödyntäviä sovelluksia sekä keventää videoiden aiheuttamaa tietoverkkojen kuormitusta. Väitöskirjassaan diplomi-insinööri Antti Luoto tutkii, mitä tarkoittaa 360-asteen videoiden katsojien lokittaminen, miksi sitä tehdään ja miten sitä voidaan tehdä tehokkaasti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye