Demokratiatutkimusverkoston ja Tampereen elokuvajuhlien yhteistyöllä pureudutaan demokratiaa uhkaaviin vaaroihin

Jaa

Tampereen yliopiston Demokratiatutkimusverkosto ja Tampereen elokuvajuhlat (Tampere Film Festival) aloittavat yhteistyön vuoden 2024 elokuvajuhlilla. Demokratia vaarassa -ohjelmistokokonaisuus avaa näkökulmia demokratiaan tutkimuksen ja elokuvan keinoin. Demokratiatutkijoiden ja elokuvajuhlien yhteistyössä käydään keskusteluja demokratiasta näytösten lomassa. Tutkijat ovat huolissaan demokratiaa uhkaavista vaaroista, mutta haluavat näyttää myös, miten demokratiaa voidaan edistää arjessa.

Demokratiatutkimusverkosto järjestää osana Demokratia vaarassa -ohjelmistokokonaisuutta arkipäivän demokratiaa ja kansalaisaktivismia käsittelevät paneelikeskustelut, jotka käydään demokratiateemaisten lyhytelokuvanäytösten yhteydessä. Lisäksi ohjelmistokokonaisuuteen kuuluu kaikille avoin Demokratia vaarassa -seminaari, jossa Tampereen yliopiston demokratiatutkijat avaavat tutkimuksiinsa perustuen demokratiaan kohdistuvia vaaroja ja keinoja demokratian turvaamiseksi.

– Ajassa, jossa demokratia on uhattuna monesta suunnasta, haluamme tuoda esiin erilaisia tutkimuksessa tunnistettuja näkökulmia siihen, miksi demokratia on vaarassa. Samalla haluamme avata näkymiä siihen, miten vaaroja voidaan välttää ja lieventää. Pohdimme, miten demokratiaa voidaan edistää yhteiskunnan eri tasoilla, osana arkipäiväistä elämää, toteaa yliopistonlehtori Anni Jäntti Tampereen yliopiston Demokratiatutkimusverkostosta.

Demokratiaa uhkaavia vaaroja ja toivoa paremmasta

Osana Tampereen elokuvajuhlien vuoden 2024 ohjelmistoa on festivaalin taiteellisen ryhmän kuratoima Demokratia vaarassa -ohjelmistokokonaisuus. Demokratia-teemanäytöksissä nähdään tuoreita 2020-luvun lyhytelokuvia, mutta myös vanhempia klassikoita 1960- ja 70-luvuilta. Osana ohjelmistokokonaisuutta esitetään yksi pitkä dokumenttielokuva.

Tampereen elokuvajuhlien toiminnanjohtaja Riina Mikkonen kertoo, että ohjelmistokokonaisuus ottaa kantaa, ja hän toivoo sen tuovan esiin uusia näkökulmia. 

– Miltä näyttää maailma, jossa vahvin saa päättää? Miltä näyttää yhteiskunta, jossa ei ole demokratiaa? Mitä arjessamme tapahtuu, jos annamme vallan pois käsistämme?

– Toisaalta näytösten elokuvissa on myös toivoa ja uskoa: niin kauan kuin on ajattelevia yksilöitä, jotka tekevät yhteistyötä, on toivoa paremmasta, Mikkonen sanoo.

Taide ja tiede yhdistyvät demokratian turvaamiseksi

Tuodessaan tutkijoita ja elokuvaväkeä yhteen pohtimaan demokratiaa tutkimusverkosto tavoittelee uusia yleisöjä. Tutkijat uskovat, että taidetta ja tiedettä yhdistämällä voi avautua uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia demokratian edistämiseen ja demokraattisten yhteiskuntien rakentamiseen.

Demokratiatutkimusverkosto on Tampereen yliopiston tutkijoiden muodostama vapaamuotoinen verkosto, joka tuo yhteen demokratiatutkimusta tekeviä tutkijoita eri tieteenaloilta kaikista yliopiston tiedekunnista. Verkostossa on yhteensä noin 100 Tampereen yliopiston tutkijaa. Verkoston tarkoituksena on edistää dialogia demokratian merkityksestä ja sen eri muodoista ja levittää laaja-alaisen ja monitieteellisen tutkijayhteistyön tuloksia demokratiatutkimuksen alalta.

Tampereen elokuvajuhlat (Tampere Film Festival) on lyhytelokuvaan keskittyvä kansainvälinen festivaali, joka järjestetään vuosittain maaliskuussa Tampereella. Vuonna 1968 perustettua festivaalia järjestää Tampereen elokuvajuhlat – Tampere Film Festival ry. Elokuvajuhlat on yksi kolmesta suurimmasta Euroopan lyhytelokuvafestivaalista ja Pohjoismaiden suurin lyhytelokuvatapahtuma.

Elokuvajuhlien näytökset ja tapahtumat keräävät vuosittain noin 30 000 käyntiä. Tampereen elokuvajuhlat järjestetään 54. kerran 6.–10.3.2024.

Yhteyshenkilöt

Anni Jäntti, anni.jantti@tuni.fi, puh. 050 437 7188
Matias Heikkilä, matias.heikkila@tuni.fi, puh. 050 342 2004

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Light-controlled artificial maple seeds could monitor the environment even in hard-to-reach locations27.6.2024 09:46:25 EEST | Tiedote

Researchers from Tampere University, Finland, and the University of Pittsburgh, USA, have developed a tiny robot replicating the aerial dance of falling maple seeds. In the future, this robot could be used for real-time environmental monitoring or delivery of small samples even in inaccessible terrain such as deserts, mountains or cliffs, or the open sea. This technology could be a game changer for fields such as search-and-rescue, endangered species studies, or infrastructure monitoring.

Keinotekoinen, valo-ohjattava vaahteran siemen voisi kerätä ympäristödataa hankalistakin paikoista27.6.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Tampereen yliopiston ja Pittsburghin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet minirobotin, joka jäljittelee vaahteran siementen tanssia ilmavirtausten mukana. Robotti voisi tulevaisuudessa havainnoida reaaliaikaisesti ympäristöä tai kuljettaa pieniä näytteitä haastavissakin olosuhteissa, kuten aavikoilla, vuoristoissa, jyrkänteillä ja avomerellä. Teknologia voisi mullistaa muun muassa etsintäpalvelut, uhanalaisten lajien tutkimuksen sekä infrastruktuurien valvonnan.

Muistisairaiden ympärivuorokautiseen hoitoon pääsyssä ja hoidon laadussa näkyy hoivaköyhyyden merkkejä26.6.2024 13:25:00 EEST | Tiedote

Tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin hoivakodeissa asuvien muistisairaiden henkilöiden kohtaamattomia hoidontarpeita läheisten näkökulmasta. Tulosten perusteella muistisairaan hoitoon pääseminen saattoi edellyttää paitsi mittavia hoidontarpeita ja avointa paikkaa, myös todentuneita riskejä. Lisäksi hoitopaikan saaminen ei kaikkien kohdalla johtanut tarpeita vastaavaan hoitoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye