Keski-Suomen ELY-keskus

Tiesuunnitelma valtatien 4 parantamiseksi Aholaidan ja Lohikosken välillä tauolle toistaiseksi

Jaa

ELY-keskuksen saama kannanotto jättää epäselväksi Jyväskylän kaupungin tahtotilan suunnittelutyön jatkamiselle.

Keski-Suomen ELY-keskus on laatinut tiesuunnitelmaa valtatien 4 parantamiseksi Jyväskylän Aholaidan ja Lohikosken välillä. Suunnittelutyö eteni lausuntopyyntövaiheeseen keväällä 2021. Jyväskylän kaupunki päätti syyskuussa 2023 olla antamatta asiasta lausuntoa ja viittasi syksystä 2022 kevääseen 2023 työskennelleen kaupunginhallituksen asettaman ohjausryhmän kannanottoon.

Ohjausryhmän kannanotto sisältää eräitä tiensuunnitelman sisällön kannalta selkeitä näkemyksiä. Pääosa kannanoton asioista liittyy kaupungin maankäytön ja katuverkon suunnitteluun. Asioilla on voimakas yhteys maanteiden suunnitteluun, mutta ratkaisut niistä tekee Jyväskylän kaupunki.

”Suunnittelutyön pitkittyminen on ikävää ja haittaa merkittävästi sekä valtatien kehittämistä että hidastaa keskeisellä paikalla olevan kehittyvän alueen suunnittelua”, toteaa yksikön päällikkö Minna Immonen Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Kaupungin kannanotto linjaa, että Tourulan eritasoliittymä olisi uudelleen järjesteltävissä niin, että valtatien liikenne kytkeytyy katuverkkoon Tourulantien kautta. Jyväskylän kaupungin alustavien selvitysten perusteella tämä olisi tietyin edellytyksin mahdollista, mutta vaatii lisäselvityksiä.

Tavoitteena purkaa liittymien ruuhkaisuutta

Valtatien 4 ja Lohikoskentien / Laukaantien (maantie 637) liittymän parantaminen on oleellinen osa suunnitelmakokonaisuutta liittymän ruuhkautuessa päivittäin pahoin. ELY-keskuksen saama kannanotto jättää epäselväksi kaupungin tahtotilan suunnittelutyön jatkamiselle.

”Tässä tilanteessa ELY-keskus ei voi jatkaa suunnittelua eikä tehdä esityksiä hankkeen sisällyttämisestä Väyläviraston investointiohjelmaan. ELY-keskuksella on kuitenkin hyvä keskusteluyhteys Jyväskylän kaupungin kanssa ja uskon, että epäselvät asiat voidaan ratkaista ja suunnittelua jatkaa”, Keski-Suomen ELY-keskuksen ylijohtaja Jukka Lehtinen toteaa.

Valtatielle 4 Jyväskylän kohdalla tehtävien ratkaisujen tulee olla korkeatasoisia ja yhteneväisiä valtatiellä tehtävien muiden ratkaisujen kanssa. Valtatie 4 on osa TEN-t-ydinverkkoa ja pääväyläverkkoa. Valtatie 4 on Suomen merkittävin etelä-pohjoissuuntainen väylä ja merkittävä elinkeinoelämän reitti. Valtatiellä 4 on myös tärkeä kansainvälinen rooli.

Valtion tavoitteena on parantaa valtatien 4 nykytilannetta ja poistaa Jyväskylän kohdalla olevat ongelmakohdat. Ongelmat aiheutuvat mm. nykyisten liittymien läheisyydestä suhteessa toisiinsa. Tästä aiheutuu merkittävää haittaa niin liikenneturvallisuudelle kun liikenteen sujuvuudellekin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen luontokohteiden kunnostukset vauhdissa Helmi-ohjelmassa25.4.2024 10:17:06 EEST | Tiedote

Vuonna 2023 Keski-Suomen ELY-keskus kunnosti ja hoiti kymmeniä luontokohteita: lintuvesiä, perinneympäristöjä, metsäisiä elinympäristöjä ja pienvesiä. Lisäksi ELY-keskus perusti uusia soidensuojelualueita. Nämä toimenpiteet ovat osa valtakunnallista Helmi-elinympäristöohjelmaa, jolla vahvistetaan Suomen luonnon monimuotoisuutta ja pyritään pysäyttämään luontokato. Vaikka työssä on päästy hyvään vauhtiin, työnsarkaa riittää vuosiksi eteenpäin.

Keski-Suomeen odotettavissa selvästi keskimääräistä suurempia tulvia lumisen talven takia – osassa järviä tulvahuippu jo saavutettu17.4.2024 13:32:13 EEST | Tiedote

Aikaisen kevään takia vedenkorkeushuiput osuvat tänä vuonna tavanomaista varhaisempaan ajankohtaan. Tilanteen kehittymistä kannattaa seurata ja käydä tarkastamassa tilanne omalla rantakiinteistöllä. Irtotavarat kannattaa kerätä rannalta suojaan sekä tarkistaa laitureiden ja veneiden kiinnitykset. Myös matalilla rantateillä ajamista on syytä välttää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye