Keski-Uudenmaan hyvinvointialue ja valtioneuvosto neuvottelupöydän äärellä: Odotukset nojaavat vahvasti hyvinvointialueohjelman toimeenpanoon
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen ja valtioneuvoston neuvottelut pidettiin perjantaina 1. joulukuuta Helsingissä. Valtioneuvoston toimenpidesuositukset ohjaavat vahvasti palveluiden uudistamiseen sekä talouden tasapainottamiseen päätöksenteon ja jatkuvan kehittämisen turvin.

Neuvottelun asialistalla olivat muun muassa hallitusohjelma, hyvinvointialueiden ohjaus sekä tilannekatsaus Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelta. Neuvottelujen pohjalta muodostettiin yhteinen näkemys alueen tilanteesta.
- Valtion ohjaus on strategista: hyvinvointialueiden toimintaa ja taloutta ohjataan kokonaisuutena, toteaa vt. hyvinvointialuejohtaja Mikko Komulainen. - Käsittelimmekin yhdessä valtioneuvoston kanssa, miten aiomme systemaattisesti ja suunnitelmallisesti viedä talouden tasapainottamisen edellytyksiä eteenpäin hyvinvointialueohjelmallamme, jatkaa Komulainen.
Hyvinvointialueen tämänhetkisen arvion mukaan kumulatiivinen alijäämä on vuoden 2024 tilinpäätöksessä jo 90 miljoonaa euroa jatkuvista toiminnan tasapainottamistoimista huolimatta.
– Toki toimme myös esille huolemme rahoituksen riittävyydestä. Alijäämän kattamisjakson pidentäminen olisi hyvinvointialueellemme tärkeää, lisää Komulainen.
Toimenpidesuosituksina vahva toiminnan ja palveluiden uudistaminen
Neuvottelujen tuotoksena Keski-Uudenmaan hyvinvointialue sai toimenpidesuositukset valtioneuvostolta. Valtioneuvosto edellyttää hyvinvointialueen muun muassa jatkavan toiminnan ja palveluiden uudistamista sekä päätöksentekoa niistä ja talouden tasapainottamisesta. Alueellamme on edelleen kevennettävä tarkoituksenmukaista palvelurakennetta ja -verkkoa, digitaalisia palveluja sekä tunnistettava ja toimeenpantava vuokratyövoiman käytön vähentämistä tukevia toimia.
Hyvinvointialueen pelastustoimen osalta sisäministeriö edellyttää muun muassa onnettomuuksien määrän tehokasta vähentämistä ja tulipalojen määrän puolittamista vuoteen 2030 mennessä. Väestönsuojeluun varautumiseen kohdennettujen resurssien ja osaamisen riittävyys tulee varmistaa, ja kiinnittää erityistä huomiota pelastuslaitosten työhyvinvointiin ja työturvallisuuteen.
Valtioneuvosto arvio toiminnan vaikuttavuutta
Valtiovarainministeriön johdolla sosiaali- ja terveysministeriö (STM), sisäministeriö (SM) ja valtiovarainministeriö (VM) sekä muut viranomaiset seuraavat ja arvioivat hyvinvointialueiden toiminnan vaikuttavuutta, taloudellisuutta ja tuloksellisuutta. Valtion ohjauksen yhteensovittamisella tavoitellaan sote-uudistuksen tavoitteiden saavuttamista. Ministeriöt haluavat tukea hyvinvointialueiden päättäjiä ja rohkaista heitä jatkamaan aloitettua uudistustyötä nyt, jotta hyvinvointialueille asetetut tavoitteet voidaan saavuttaa.
- Neuvotteluiden keskustelut painottuivat paljon alueen haasteisiin, mutta oli ilo todeta, että Keusote sai neuvotteluiden aikana myös kiitosta palveluiden kehittämisen edelläkävijyydestä ja muun muassa vaikuttavuuden kysymyksiin paneutumisesta, toteaa aluehallituksen puheenjohtaja Helinä Perttu.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikko Komulainenvt. hyvinvointialuejohtaja
Puh:0447161735mikko.komulainen@keusote.fiHelinä Perttualuehallituksen puheenjohtajaKeski-Uudenmaan hyvinvointialue
Puh:040 315 2490Tietoja julkaisijasta
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Kotihoidon toiminnanohjausjärjestelmässä häiriö27.6.2025 13:31:57 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella (Keusote) käytettävässä kotihoidon toiminnanohjausjärjestelmässä (Kotihoito Mukana) on häiriö. Keusotessa pyritään varmistamaan kotihoidon toiminta niin, että järjestelmähäiriöllä ei ole vaikutuksia asiakaskäynteihin. Häiriö voi kuitenkin hidastaa kotihoidon asiakaskäyntien suunnittelua ja toteutusta. Tilanne ei edellytä toimenpiteitä kotihoidon asiakkailta.
Keusoten työelämän laatu on pysynyt ennallaan27.6.2025 13:06:12 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella (Keusote) on jo useamman vuoden ajan mitattu säännöllisesti henkilöstön kokemaa työelämän laatua Syke-kyselyllä. Tuoreimman, toukokuussa toteutetun kyselyn mukaan työelämän laatu on Keusotessa pysynyt samalla tasolla viime vuoteen verrattuna.
Keusote vahvistaa henkilöstön osallisuutta päätöksentekoon: henkilöstöpaneelissa työstetään uutta strategiaa ja palvelustrategiaa26.6.2025 12:24:03 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) kutsuu henkilöstöään puntaroivaan henkilöstöpaneeliin. Syyskuussa järjestettävässä henkilöstöpaneelissa valmistellaan hyvinvointialueen uutta strategiaa ja palvelustrategiaa.
Nurmijärveläinen, vastaa asukaskyselyyn ja auta kehittämään tulevaisuuden sote-palveluita!18.6.2025 13:44:13 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) selvittää asukaskyselyn ja -tapahtuman avulla, millainen sosiaali- ja terveyspalveluiden verkosto olisi juuri Nurmijärvelle sopiva.
Aluehallitus käynnisti uuden toimintakautensa ja teki keskeisiä nimityksiä18.6.2025 11:33:48 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) aluehallituksen uusi toimintakausi alkoi 17.6.2025. Ensimmäisessä kokouksessaan aluehallitus teki useita tärkeitä nimityksiä. Aluehallitus nimesi henkilöstö- ja konsernijaoston jäsenet ja valitsi nuorisovaltuuston edustajat lapset, nuoret ja työikäiset -lautakuntaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme