Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue ja valtioneuvosto neuvottelupöydän äärellä: Odotukset nojaavat vahvasti hyvinvointialueohjelman toimeenpanoon

Jaa

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen ja valtioneuvoston neuvottelut pidettiin perjantaina 1. joulukuuta Helsingissä. Valtioneuvoston toimenpidesuositukset ohjaavat vahvasti palveluiden uudistamiseen sekä talouden tasapainottamiseen päätöksenteon ja jatkuvan kehittämisen turvin.

Kuvituskuva

Neuvottelun asialistalla olivat muun muassa hallitusohjelma, hyvinvointialueiden ohjaus sekä tilannekatsaus Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelta. Neuvottelujen pohjalta muodostettiin yhteinen näkemys alueen tilanteesta.

- Valtion ohjaus on strategista: hyvinvointialueiden toimintaa ja taloutta ohjataan kokonaisuutena, toteaa vt. hyvinvointialuejohtaja Mikko Komulainen. - Käsittelimmekin yhdessä valtioneuvoston kanssa, miten aiomme systemaattisesti ja suunnitelmallisesti viedä talouden tasapainottamisen edellytyksiä eteenpäin hyvinvointialueohjelmallamme, jatkaa Komulainen.

Hyvinvointialueen tämänhetkisen arvion mukaan kumulatiivinen alijäämä on vuoden 2024 tilinpäätöksessä jo 90 miljoonaa euroa jatkuvista toiminnan tasapainottamistoimista huolimatta.

– Toki toimme myös esille huolemme rahoituksen riittävyydestä. Alijäämän kattamisjakson pidentäminen olisi hyvinvointialueellemme tärkeää, lisää Komulainen.

Toimenpidesuosituksina vahva toiminnan ja palveluiden uudistaminen

Neuvottelujen tuotoksena Keski-Uudenmaan hyvinvointialue sai toimenpidesuositukset valtioneuvostolta. Valtioneuvosto edellyttää hyvinvointialueen muun muassa jatkavan toiminnan ja palveluiden uudistamista sekä päätöksentekoa niistä ja talouden tasapainottamisesta. Alueellamme on edelleen kevennettävä tarkoituksenmukaista palvelurakennetta ja -verkkoa, digitaalisia palveluja sekä tunnistettava ja toimeenpantava vuokratyövoiman käytön vähentämistä tukevia toimia. 

Hyvinvointialueen pelastustoimen osalta sisäministeriö edellyttää muun muassa onnettomuuksien määrän tehokasta vähentämistä ja tulipalojen määrän puolittamista vuoteen 2030 mennessä. Väestönsuojeluun varautumiseen kohdennettujen resurssien ja osaamisen riittävyys tulee varmistaa, ja kiinnittää erityistä huomiota pelastuslaitosten työhyvinvointiin ja työturvallisuuteen.

Valtioneuvosto arvio toiminnan vaikuttavuutta

Valtiovarainministeriön johdolla sosiaali- ja terveysministeriö (STM), sisäministeriö (SM) ja valtiovarainministeriö (VM) sekä muut viranomaiset seuraavat ja arvioivat hyvinvointialueiden toiminnan vaikuttavuutta, taloudellisuutta ja tuloksellisuutta. Valtion ohjauksen yhteensovittamisella tavoitellaan sote-uudistuksen tavoitteiden saavuttamista. Ministeriöt haluavat tukea hyvinvointialueiden päättäjiä ja rohkaista heitä jatkamaan aloitettua uudistustyötä  nyt, jotta hyvinvointialueille asetetut tavoitteet voidaan saavuttaa.

- Neuvotteluiden keskustelut painottuivat paljon alueen haasteisiin, mutta oli ilo todeta, että Keusote sai neuvotteluiden aikana myös kiitosta palveluiden kehittämisen edelläkävijyydestä ja muun muassa vaikuttavuuden kysymyksiin paneutumisesta, toteaa aluehallituksen puheenjohtaja Helinä Perttu.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helinä Perttualuehallituksen puheenjohtajaKeski-Uudenmaan hyvinvointialue

Puh:040 315 2490

Tietoja julkaisijasta

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Ravitsemushoitoa tehostamalla ja vajaaravitsemuksen riskiä seulomalla haetaan kustannussäästöjä hyvinvointialueille27.2.2024 09:54:59 EET | Tiedote

Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat julkaisseet uudistetun ravitsemushoitosuosituksen. Suosituksen tavoitteena on tehostaa ravitsemushoitoa ja -ohjausta osana potilaan kokonaisvaltaista hoitoa sekä edistää kansalaisten ravitsemusterveyttä. Keski-Uudenmaan alueellinen ravitsemuskoulutuspäivä järjestetään 6.3.2024 Hyvinkään sairaalalla ja etänä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye