Keski-Suomen ELY-keskus

Valtionavustuksia yksityisteiden perusparannuksiin joudutaan priorisoimaan

Jaa

ELY-keskuksilla on ollut viime vuosina poikkeuksellisen hyvät resurssit myöntää yksityisteiden perusparannuksiin merkittävää taloudellista avustusta. Tiekunnat ovatkin hyödyntäneet mahdollisuutta pienen viiveen jälkeen niin tehokkaasti, että samaan aikaan määrärahojen niukentumisen myötä avustuskohteita joudutaan jo priorisoimaan tarkasti. Tiekuntien on syytä myös varautua kieltävään avustuspäätökseen.  

Siltarummut yksityistiellä.

Vuonna 2023 hakemuksia on tullut koko Suomessa moninkertainen määrä edellisiin vuosiin verrattuna, ja enemmistö ELY-keskuksista on sitonut suurimman osan jo myönnetyistä vuosien 2022–2023 määrärahoista nyt sisällä oleviin hakemuksiin.

– ELY-keskuksiin on tullut hakemuksia loppuvuodesta useita satoja. Hakemusten tarvitsema avustusmäärä ylittää huomattavasti käytettävissä olevat määrärahat. Nämä hakemukset siirtyvät käsiteltäväksi ensi vuodelle, kertoo rakennusasiantuntija Erja Vainionpää Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Valtion talousarvioesityksessä on varattu vuodelle 2024 yksityisteiden perusparannusavustuksiin ja erityiskohteisiin (sisältäen yksityistielautat/-lossit ja jäätiet) yhteensä 8,5 miljoonaa euroa. Tästä Traficom voi jakaa tämänhetkisen tiedon mukaan ELY-keskuksille parannusavustuksiin yhteensä noin 5 miljoonaa euroa. Määrärahojen vähentäminen on merkittävää, kun ottaa huomioon, että vuosina 2021 ja 2022 määrärahat olivat lähes 30 miljoonaa euroa/vuosi ja kuluvana vuonnakin 23 miljoonaa euroa.

Tarkka priorisointijärjestys määrittää

Lähtökohtaisesti avustuksia myönnetään jatkossa ensisijaisesti hankkeisiin, joissa liikennöinti tiellä on tapahtuneen vaurion vuoksi kokonaan estynyt tai uhkaa estyä. Tällaisia hankkeita ovat ELY-keskuksen näkökulmasta ennen kaikkea siltojen ja suurien rumpujen korjaaminen.

Tarkempi priorisointijärjestys löytyy Traficomin sivuilta (pdf).

Priorisointijärjestys ja samaan aikaan niukentuneet määrärahat tulevat aiheuttamaan sellaistenkin hankkeiden avustushakemusten hylkäyksiä, jotka paremman määrärahatilanteen aikana olisi hyväksytty. Vainionpää haluaa kuitenkin muistuttaa, ettei kyseessä välttämättä ole lopullinen ratkaisu.

– Hylkäävä päätös ei tarkoita asian lopullista hylkäämistä, vaan avustushakemuksen voi laittaa vireille uudestaan tulevina vuosina. Suunnitteluun käytetyt panokset, kuten kantavuusmittausraportti tai aukkolausunto ovat suunnittelukuluna myöhemminkin tukikelpoisia – olettaen, että raporttien teon jälkeen ei ole tehty mitään oleellista muutosta.

Yksityistieavustuksissa on tällä hetkellä jatkuva haku eli tiekunnat voivat jättää hakemuksia ympäri vuoden.  ELY-keskukset ovat havainneet sisään tulevien hakemusten laadun heikkenemisen. Entistä useammin joudutaan pyytämään täydennyksiä, mutta siitä huolimatta laatu jää osassa hakemuksia heikoksi. ELY-keskus suosittelee käyttämään perusparannuksen suunnittelussa asiaan perehtyneitä alan ammattilaisia ja sähköistä hakumenettelyä.

Lisätietoja avustuksista: https://www.ely-keskus.fi/yksityistieavustukset

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Rakennusasiantuntija
Erja Vainionpää
p. 0295 024 076
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Keski-Suomen ELY-keskus

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Lumet painavat hallien kattoja – lumi painaa nyt Keski-Suomen alueella tavanomaista enemmän20.2.2024 09:37:28 EET | Tiedote

Lumen vesiarvo (lumen paino) on Keski-Suomen alueella tavanomaista suurempi. Siksi nyt onkin viimeistään sopiva aika poistaa lumet suurten hallien, maneesien ja erityisesti kuplahallien katoilta, jos sitä on sinne päässyt kertymään. Nyrkkisääntönä on, että 50 cm lumikerros hallien katoilla ja 20 cm kuplahallien katoilla saattaa aiheuttaa sortumavaaran. Sortumavaaraan riittää, että tämä määrä lunta on kasaantunut, vaikka vain johonkin osaan kattoa.

Keski-Suomeen vajaa 600 hehtaaria uusia suojelualueita v.202312.2.2024 10:10:10 EET | Tiedote

Viime vuonna Keski-Suomessa suojeltiin metsänomistajien vapaaehtoisuuteen perustuvassa METSO-ohjelmassa noin 204 hehtaaria luonnonsuojelullisesti arvokkaita metsäalueita. Lisäksi Helmi-elinympäristöohjelman avulla suojeltiin noin 344 hehtaaria pääosin suoalueita, jotka kuuluvat Keski-Suomen maakuntakaavan suojeluvaraus- ja soidensuojelun täydennysehdotuksen rajauksiin. Lisäksi suojeltiin noin 20 hehtaaria Natura 2000 -verkoston kohteita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye