Ilmatieteen laitos

Itsenäisyyspäivää vietetään talvisessa pakkassäässä

Jaa

Pilvisyys on melko runsasta ja monin paikoin satelee vähän lunta. Pakkanen on pohjoisessa paikoin kireää, etelässä kovin pakkanen hellittää.

Ilmatieteen laitoksen maanantaina 4. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan itsenäisyyspäivänä sää alkaa hieman lauhtua etelästä alkaen.

"Suomessa pitkään vaikuttanut kylmä korkeapaineen selänne alkaa itsenäisyyspäivänä väistyä itään, ja etelän ja kaakon välinen ilmavirtaus voimistuu", sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Henri Nyman.

Tässä yhteydessä esiintyy paikoin sakeita lumikuuroja maan lounaisosasta maan itäosaan ulottuvalla alueella. Myös Lappiin leviää Perämereltä lumisateita. Uutta lunta kertyy paikoin 2‒6 senttimetriä. Myös muualla maassa voi esiintyä heikkoja pakkaslumisateita viime päivien tapaan.

Pakkanen lauhtuu etelässä -1:n ja -5 asteen välille, tosin illalla pakkanen voi uudelleen kiristyä noin -10 asteeseen. Maan keskiosassa pakkasta on 5‒15 astetta ja pohjoisessa 10‒20 astetta, mutta pilvipeitteen rakoillessa pakkasta voi olla jopa -25 astetta.

Viime vuonna itsenäisyyttä juhlistettiin vuodenaikaan nähden tavanomaisessa säässä

Viime vuonna itsenäisyyspäivänä lämpötila käväisi nollan vaiheilla maan etelä- ja länsirannikolla, muualla maassa oli pikkupakkasta. Sää oli suuressa osassa maata pilvinen, ja monin paikoin saatiin heikkoa lumisadetta. Lunta oli maassa yleisesti 5‒30 senttimetriä muutamaa maan länsiosan mittauspistettä lukuun ottamatta.

Itsenäisyyspäivänä lämpötila on tyypillisesti maan etelä- ja länsiosissa hieman suojan puolella, maan itä- ja pohjoisosissa on yleensä pakkasta. Lapissa on öisin usein yli -10 astetta, etelässä ja lännessäkin lämpötila on yöllä yleensä pakkasen puolella. Lunta on yleensä koko maassa rannikkoseutuja ja maan lounaisosaa lukuun ottamatta.

Suomen historiaan mahtuu sään puolesta monenlaisia itsenäisyyspäiviä. Erityisen kylmää oli muun muassa vuosina 1973 ja 1985, joista jälkimmäisenä Sallassa mitattiin -37,6 astetta. Lauhimmat itsenäisyyspäivät ovat olleet vuonna 2015, jolloin Maarianhaminassa mitattiin 11,1 astetta, sekä vuonna 2006, jolloin Salossa mitattiin 10,8 astetta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi, puh. 029 539 1000 (vaihde).
Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye