Yleisin kysymys HSY:lle biojätteestä: pitääkö se pakata ja miten?
Noin 50 tuhannella pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen kiinteistöllä on jo alkanut tai on alkamassa biojätteen lajittelu jätelain uudistuksen myötä. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on saanut uusilta lajittelijoilta eniten kysymyksiä biojätteen pakkaamisesta.

Yleisimmät kysymykset koskien biojätteen lajittelua koskevat pakkaamista: pitääkö pakata, miten ja vaikuttaako asiaan, jos biojäteastiassa on jo suojapussi? Entä kun kompostoi? HSY kokosi vastauksia:
- HSY:n biojäteastiaan biojäte tulee aina pakata. Näin talvella pakkaaminen vähentää biojätteen jäätymistä kiinni jäteastiaan, kesällä se ehkäisee hajuja. Jäteastian suojapussi nimensä mukaisesti ainoastaan suojaa astiaa likaantumiselta, se ei ole varsinainen biojätteen pakkausmateriaali. Pienkiinteistöillä yleisimmin käytössä oleviin tuulettuviin biojäteastioihin suojapussia ei voi edes laittaa, koska ilmastointiaukot menisivät umpeen, HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti valistaa.
Biojätteen pakkaamiseen on useampia vaihtoehtoja.
- Suosittelemme paperisia pusseja tai esimerkiksi muovittomia kartonkipakkauksia, sillä ne maatuvat parhaiten käsittelyprosessissamme. Myös muut biohajoavat pussit käyvät. Tavallisia muovipusseja ei tule käyttää ja elintarvikkeita ei myöskään saa laittaa biojätteeseen ostopakkauksissa. Vain itse ruokajäte laitetaan biojäteastiaan, Partti selvittää.
Vinkkejä kompostorin sulana pitämiseen
HSY:ltä on kysytty myös omalla kiinteistöllä kompostoitavan biojätteen pakkaamisesta. Kompostoriin biojäte laitetaan sellaisenaan ilman pakkaamista. Lisäksi kompostoriin pitää laittaa katteeksi kuiviketta noin 20–40 % suhteessa jätteen määrään, jotta kompostoituminen toimii kunnolla.
- Kompostoriin voi kuitenkin hyvin laittaa pieniä määriä esimerkiksi sanomalehteä, puukuidusta tehtyä munakennoa tai tavallista talouspaperia, jos niitä käyttää esimerkiksi keittiön biojätekipon pohjalla imemässä nesteitä, Minna Partti neuvoo.
Myös kompostorin jäätyminen talvella mietityttää uusia kompostoijia. Tähän on yksinkertainen neuvo: jäätyminen ei haittaa käyttöä, kunhan biojäte mahtuu kompostoriin. Keväällä kompostoituminen lähtee jälleen käyntiin ilmojen lämmetessä. Tarvittaessa kompostoriin voi lisätä kompostiherätettä.
- Kompostoria voi lämmittää esimerkiksi laittamalla sen sisään kuumalla vedellä täytetyn vesikanisterin. Kuumaa vettä ei kompostoriin kannata kaataa, koska se jäähtyy nopeasti ja jäädyttää kompostorin entistä pahemmin. Kompostorin tyhjennykset kannattaa suunnitella siten, että viimeinen tyhjennys osuu loppusyksyyn ja biojätteelle on sitten talveksi tilaa. Toki kompostorin koko kannattaa myös suunnitella syntyvän jätteen määrän mukaiseksi, Partti muistuttaa.
Uusille kompostoijille kursseja ja itseopiskelumateriaalia
HSY jatkaa keväällä 2024 kompostointikurssien järjestämistä, niitä on myös verkkokursseina. Tiedot kursseista sekä ladattavan oppaan löytää verkkosivulta hsy.fi/kompostointi. Ryhmä voi myös tilata HSY:ltä maksutonta lajitteluneuvontaa tai kompostointikurssin, kun järjestää paikan ja osallistujia on vähintään kymmenen.
Uudistunut jätelaki velvoittaa HSY:n toiminta-alueella, että jokaisella asuinkiinteistöllä pitää olla 1.7.2024 mennessä biojätteen erilliskeräystä varten joko tyhjennettävä biojäteastia, kompostori tai että kiinteistö on mukana kimppakeräyksessä lähinaapureiden kanssa. Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella keräys alkoi kesällä 2023. Vantaalla se alkaa nyt vuodenvaihteessa sitä mukaa kun HSY on saanut jäteastiat jaettua kiinteistölle. Helsingin kiinteistöjen määräaika ilmoittaa oma valintansa päättyi 3.12. ja HSY toimittaa tyhjennettävät biojäteastiat sen tarvitseville kiinteistöille huhti–kesäkuun aikana 2024. Kaikkien kompostoijien pitää muistaa tehdä kompostointi-ilmoitus HSY:lle.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Partti MinnaYmpäristöasiantuntijaHSY
Puh:040 593 6348minna.partti@hsy.fiNuutinen JuhoKäyttöpäällikköHSY
Puh:045 657 9310juho.nuutinen@hsy.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
HSY – Puhtaasti parempaa arkea
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
WC-pytyt valtaavat Kansalaistorin – HSY:n Haitalliset aineet -projekti huipentuu tapahtumaan 7.5.20257.5.2025 08:27:07 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY järjestää 7.5.2025 klo 11–19 Kansalaistorilla Pytyllä on asiaa -tapahtuman. Tempauksessa kymmenistä WC-pytyistä rakennettu Itämeren portit -teos herättelee keskustelua arjen kemikaalikuormasta. Tapahtuman tavoitteena on lisätä asukkaiden ymmärrystä haitallisista aineista ja innostaa tekemään ympäristön kannalta parempia valintoja omassa arjessaan.
HSY aloittaa kiinteistöjen kompostitarkastukset kesällä 20255.5.2025 08:36:46 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut aloittaa kiinteistöjen kompostitarkastukset toukokuussa 2025. Tarkastusten avulla HSY valvoo biojätteen lajitteluvelvoitteen toteutumista ja neuvoo asukkaita kompostoinnissa.
HSY vähensi kasvihuonepäästöjään yli neljänneksen edellisvuodesta24.4.2025 14:41:39 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY vähensi toiminnasta aiheutuvia päästöjään vuonna 2024 yli neljänneksen edellisvuoteen verrattuna. Voimakkaasti pienentynyt päästökertymä oli yhteensä 79 000 tonnia hiilidioksidisiksi muutettuna.
Kevät innostaa siivoamaan – HSY lisää Sortti-asemien lauantain aukioloja22.4.2025 08:37:26 EEST | Tiedote
Kevät on täällä, ja asukkaiden siivousinto kasvaa. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY helpottaa kevätsiivouksia ja lisää Sortti-asemien lauantain aukioloja huhti–toukokuussa. Kivikon Sortti-asema palvelee 26.4. alkaen pysyvästi myös lauantaisin.
HSY:n kierrätyslähettiläät vieneet lajitteluviestiä yli 23 000 kotiin17.4.2025 09:15:06 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) kierrätyslähettiläskampanja syntyi halusta löytää uudenlaisia tapoja parantaa asukkaiden jätteiden lajittelua ja vähentää sekajätteen määrää. Yhdessä pääkaupunkiseudun vuokrakotiyhtiöiden kanssa järjestettyjen kampanjoiden avulla kierrätyslähettiläät ovat vieneet lajitteluviestiä jo yli 23 000 kotiin kannustavin tuloksin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme