Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Ensimmäisen sairauspäivän palkattomuudelle vahva tuki yrittäjiltä

Jaa

Yrittäjät tukevat vahvasti hallituksen suunnitelmaa tehdä ensimmäisestä sairauspäivästä palkaton, kertoo tuore Yrittäjägallup. Ehdotusta ensimmäisen sairauspäivän palkattomuudesta tukee 66 prosenttia yrittäjistä ja pk-yritysten edustajista.

Johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä. Kuva: Johanna Erjonsalo
Johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä. Kuva: Johanna Erjonsalo

Tuki ensimmäisen sairauspäivän palkattomuudelle vahvistuu entisestään, kun yrityksen työntekijämäärä lisääntyy. 5–9 henkeä työllistävistä vastaajista ensimmäisen sairauspäivän palkattomuutta tukee 81 prosenttia ja kymmenen henkeä tai sitä enemmän työllistävistä 79 prosenttia.

– Tulokset kertovat, että yrittäjät haluavat muutosta ja kokevat laajalti, että sairastumisen lasku lankeaa liikaa yrittäjien harteille. Hallitusohjelman linjauksella on siis yrittäjien tuki, sanoo johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä.

– Moni kokee kohtuuttomana sen, että lyhyiden sairauspoissaolojen kustannukset kaatuvat yksittäisen työnantajan vastattavaksi. Jos sijainen pitää palkata, työnantajalle tulee tuplakulut, Makkula jatkaa.

Pienten ja keskisuurten yritysten näkemyksiä selvittävään Yrittäjägallupiin vastasi 1 300 pk-yritysten edustajaa marraskuun alkupuolella.

Myös yksinyrittäjien enemmistö (54 prosenttia) on ehdotuksen kannalla. Miesyrittäjät puolestaan tukevat ehdotusta selvästi enemmän (72 prosenttia) kuin naisyrittäjät (56 prosenttia).

– Yrittäjät uskovat, että ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus keventää yrittäjän taakkaa ja työnantajariskiä sekä vähentää väärinkäytöksiä, joihin moni on valitettavasti törmännyt, Makkula sanoo.

Tutustu tutkimustuloksiin tästä.

Näin tutkittiin
Suomen Yrittäjien Verianilla (entinen Kantar Public) teettämään tutkimukseen vastasi 1 301 pk-yritysten edustajaa. Kysely tehtiin 1.–10.11.2023. Tutkimustulosten luottamusväli on 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 374 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 63 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Paikallisen sopimisen työryhmä päätti työnsä – Myös liittoon kuulumattomat yritykset pääsevät hyödyntämään työehtosopimuksen joustoja15.2.2024 16:00:00 EET | Tiedote

Lainsäädännöstä ollaan poistamassa järjestäytymättömiä yrityksiä koskevat paikallisen sopimisen kiellot. Lisäksi yrityskohtaisilla työehtosopimuksilla voisi sopia samoista joustoista kuin valtakunnallisilla työehtosopimuksilla. Tähän päätyi mietinnössään paikallisen sopimisen edistämistä valmistellut työryhmä. Yrittäjät kiittelee esitystä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye