Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Puutteita omavalmisteisen koneen turvallisuudessa – työnjohtajalle sakkoja ja yhtiölle yhteisö-sakko

Jaa

Keski-Suomen käräjäoikeus on 30.11.2023 tuominnut Millog Oy:n työnjohtajan työturvallisuusrikoksesta kahdeksaan päiväsakkoon ja Millog Oy:n 10 000 euron yhteisösakkoon. Käräjäoikeuden käsiteltävänä ollut asia tuli ilmi, kun Millog Oy:ssä suoritettiin työsuojelutarkastus tammikuussa 2021 sattuneen työtapaturman johdosta. Tarkastuksella havaittiin useita puutteita tapaturmaan liittyvässä 30–40 vuotta vanhassa omavalmisteisessa lämpöhitsauskoneessa.

Käräjäoikeus katsoi esitetyn todistelun perusteella tulleen näytetyksi, että koneen turvalaitteiden toimintaa ei ollut testattu ennen koneen käyttöönottoa. Yhtiössä ei myöskään ollut luotu koneen toimintakunnon varmistamiseksi asianmukaista prosessia, joka olisi tukenut tarkastusvelvollisuudesta huolehtimista.

Vaarojen selvityksen ja riskien arvioinnin osalta ratkaistavana oli, mikä merkitys oli annettava sille, että kyseessä oli vanha, toiminnaltaan vakaa kone, jossa ei ollut aiemmin havaittu vikoja tai käyttöön liittyviä ongelmia. Koneelle tapaturman jälkeen tehdyssä vaarojen arvioinnissa oli havaittu turvallisuuspuutteita ja koneeseen oli tehty turvallisuutta parantavia muutoksia. Käräjäoikeus katsoi, että vaikka yhtiössä oli tehty vaarojen arviointia yleisesti, ei kyseisen koneen vaaroja ollut kuitenkaan arvioitu lainsäädännön edellyttämällä tavalla. Käräjäoikeuden mukaan huolellisella ja työturvallisuusmääräysten mukaisella menettelyllä vaaroihin olisi voitu puuttua ajoissa.

Koneen käyttöohjeiden osalta käräjäoikeuden tuli ratkaista, oliko käsittelyssä kirjallisena todisteena esitettyä työohjetta pidettävä ainakin osittain koneen käyttöohjeena. Käräjäoikeus totesi, että työohje, joka oli yleisluontoinen ja jossa ei ollut mainittu konetta lainkaan, oli ohje tuotteen tekemiseksi eikä koneen käyttämiseksi. Näin ollen sitä ei voitu rinnastaa koneen käyttöohjeeseen. Käräjäoikeus katsoi, ettei koneeseen ollut laadittu eikä saatavilla riittäviä käyttöohjeita työturvallisuusmääräysten edellyttämällä tavalla.

Käräjäoikeus katsoi, ettei yhtiö ollut varmistanut riittäviä resursseja työnjohtajalle työturvallisuusvastuiden hoitamiseksi, joten yhtiön toiminnassa ei ollut noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta työtuvallisuusrikoksen ehkäisemiseksi ja perusteet yhteisösakon tuomitsemiselle olivat olemassa. Yhteisösakon mittaamisessa käräjäoikeus otti korottavina seikkoina huomioon yhtiön koon ja taloudellisen aseman. Yhteisösakon määrää alentavina seikkoina puolestaan huomioitiin yhtiössä tehty aktiivinen kehitystyö työturvallisuusasioissa. Lisäksi vaikka laiminlyönti oli ollut pitkäaikainen, oli se kohdistunut vain yhteen koneeseen ja työturvallisuuspuutteisiin oli puututtu tapaturman jälkeen.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että myös omavalmisteisten työvälineiden osalta työnantajan on tehtävä järjestelmällinen vaarojen arviointi ja huolehdittava, että työvälineen käyttöohjeet on laadittu ja saatavilla.

Keski-Suomen käräjäoikeuden asia nro R 22/3345. Tuomio ei ole tiedotteen julkaisuhetkellä lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Kirsi-Maria Kallio, puh. 0295 018 273, etunimi.sukunimi@avi.fi
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastont työsuojelun vastuualue

Linkit

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Det behövs överenskommelse om regionalt och lokalt samarbete för beredskap vid nödsituationer med strålrisk29.2.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och inre Finland publicerade nyligen en rapport om beredskapsövningen LSS23 som ordnades 2023, vars fokus låg på beredskap i en eventuell nödsituation med strålrisk. Enligt rapporten behövs det en verksamhetsmodell och närmare riktlinjer för hur lägesbilden över strålningsläget skapas och förmedlas på regional och lokal nivå. Som utvecklingsobjekt lyftes fram att också lokalförvaltningens roller och ansvar ska beaktas i anvisningarna.

Säteilyvaaratilanteisiin varautumiseen kaivataan alueellisesta ja paikallisesta yhteistoiminnasta sopimista29.2.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto julkaisi tuoreeltaan raportin vuonna 2023 järjestetystä LSS23-valmiusharjoituksesta, jonka keskiössä oli mahdolliseen säteilyvaaratilanteeseen varautuminen. Raportin mukaan säteilytilannekuvan muodostamiseen ja jakamiseen alue- ja paikallistasolla kaivataan toimintamallia ja tarkempia suuntaviivoja. Kehittämiskohteena nousi esiin myös paikallishallinnon roolien ja vastuiden huomioiminen ohjeistuksissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye