Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Havis Amandaa suojaa kansanjuhlien aikana vahvasta levystä tehty suoja

Jaa

Suojaa on tarkoitus käyttää vain lyhytaikaisesti ja tarpeen vaatiessa, korkeintaan muutamina päivinä vuodessa. Vappuisin suojaa ei ole suunniteltu käytettävän.

Havainnekuva levysuojasta, johon painettu Havis Amandan kuva. Suojan ympärillä juhlivia ihmisiä.
Havis Amandan juhlinnan aikaista suojaa on tarkoitus käyttää vain harvoin, kenties muutamana päivänä vuodessa. Havainnekuva: WSP.

Suoja on nopea pystyttää

Kansanjuhlien aikainen suoja koostuu vahvasta, säänkestävästä levystä ja teräsrungosta. Suoja on mahdollista kuljettaa paikalle osissa ja koota nopeasti, tarvittaessa työvuoron aikana.

Seitsemänkulmaisen suojan pintaan painetaan kuva veistoksesta. Tilapäinen suoja on hauraan pronssipatsaan turvana railakkaimpien kansanjuhlien aikana.

”Suojaa on tarkoitus käyttää esimerkiksi silloin, jos Suomi etenee jääkiekon maailmanmestaruuskilpailujen finaaliin. Kenties yhtenä tai kahtena päivänä vuodessa, tai joinain vuosina ei välttämättä ollenkaan. Tietysti toivomme Suomelle mahdollisimman paljon menestystä niin urheilun kuin kulttuurin saralla”, sanoo kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikkö Jussi Luomanen Helsingin kaupungilta.

Havis Amanda on kokenut kovia

Vuonna 1908 valmistunut suihkulähde pronssiveistoksineen on taitelija Ville Vallgrenin suunnittelema kokonaistaideteos, joka on taiteellisen arvonsa lisäksi kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti erityisen merkittävä.

Taideteos on kokenut vuosien varrella kovia muun muassa erilaisten kansanjuhlien aikana, jolloin juhlijat ovat kiipeilleet veistoksen päälle. Lisäksi suolainen ja tuulinen meri-ilmasto on kuluttanut veistoksen pintaa.

Erilaisia vaihtoehtoja harkittiin

Havis Amandan korjauksen suunnitteluryhmä harkitsi erilaisia vaihtoehtoja väliaikaiselle suojalle, kuten aiemmin julkisuudessa esillä ollutta teräsaitaa ja erilaisia kupuratkaisuja. Vaihtoehtoja punnitessa tärkeitä seikkoja olivat rakenteen kustannukset, väliaikaisuus, kuljetettavuus ja nopean pystyttämisen mahdollisuus.

Väliaikaista suojaa ei säilytetä aukiolla, joten sen kuljettamisen on oltava helppoa ja nopeaa. Kauppatorin ympäristössä raitiotien ajolangat asettavat rajoituksia kuljetuksen korkeudelle, eikä esimerkiksi kupolirakenne tule siksi kyseeseen.

Havis Amandan aukion peruskorjaus valmistuu elokuussa

Aukion ja taideteoksen peruskorjaus valmistuu elokuussa 2024. Tulevana vappuna Mantaa ei siis päästä paikan päällä lakittamaan, vaan päivää täytyy juhlistaa muissa merkeissä.

Vappuaaton lakitustapahtumaa juhlitaan ensi keväänä Kansalaistorilla. Mantan lakituksen vappuaattona on vuosittain tehnyt vaihtuva ylioppilaskunta. Keväällä 2024 lakitusvuorossa oleva Taideyliopiston ylioppilaskunta (TaiYo) suunnittelee tapahtumaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väliaikainen suoja:
Kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikkö
Jussi Luomanen
Kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 38626

Veistoskokonaisuuden konservointi:
Julkisen taiteen päällikkö
Taru Tappola
HAM Helsingin taidemuseo
p. 09 310 87077

Havis Amandan aukion peruskorjaus:
Projektinjohtaja Heikki Kosonen
Kaupunkiympäristön toimiala, projektirakennuttaminen
p. 09 310 42158

Kuvat

Havainnekuva suojasta päiväsaikaan.
Havainnekuva suojasta päiväsaikaan.
Lataa
Havis Amandan juhlinnan aikaista suojaa on tarkoitus käyttää vain harvoin, kenties muutamana päivänä vuodessa.
Havis Amandan juhlinnan aikaista suojaa on tarkoitus käyttää vain harvoin, kenties muutamana päivänä vuodessa.
Lataa

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye