Pohjois-Savon ELY-keskus

Sonkajärven Myllykankaan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtävillä

Jaa

YIT Energia Oy suunnittelee Sonkajärven kunnan alueelle tuulivoimahanketta. Myllykankaan tuulivoimahankealue sijoittuu Sonkajärven kunnan pohjoisosaan ja sen pinta-ala on noin 2160 hehtaaria ja sinne suunnitellaan rakennettavaksi enintään 12 tuulivoimalaa. Mielipiteitä voi esittää 15.1.2024 asti ja yleisötilaisuus järjestetään Sukevalla 12.12.2023

Tuulivoimala kuvattuna talvisessa illalla
Myllykankaan tuulivoimahankealue sijoittuu Sonkajärven kunnan pohjoisosaan ja sen pinta-ala on noin 2160 hehtaaria ja sinne suunnitellaan rakennettavaksi enintään 12 tuulivoimalaa. Kuva: Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Myllykankaan tuulivoimahankkeen hankealue rajautuu etelässä osin Vieremän kunnan rajaan ja pohjoisreunaltaan Kajaanin kaupungin rajaan. Hankealueelle suunnitellaan rakennettavaksi enintään 12 tuulivoimalaa. Yksittäisen voimalan teho tulisi olemaan 7–9 MW ja kokonaiskorkeus enintään 300 metriä. Hankkeen sähkönsiirtoa varten joko hankealueen pohjoisosaan tai keskivaiheille rakennetaan sähköasema. Alustavien suunnitelmien mukaan tuulivoimahankkeen liityntäpisteeksi valtakunnan sähköverkkoon on suunniteltu Höyttikangas -nimistä sähköasemaa, jota Fingrid Oyj suunnittelee Vuolijoen sähköaseman itäpuolelle. Sähkönsiirron liityntää varten rakennettaisiin uusi 14–16 kilometriä pitkä 110 tai 400 kV ilmajohto hankealueelta pohjoiseen. Kaikki reittivaihtoehdot sijoittuvat pääosin Fingrid Oyj:n 400 kV Vuolijoki-Alapitkä-voimajohtokäytävään.

Hanketta koskeva ympäristövaikutusten arviointiohjelma (YVA-ohjelma) on nähtävillä verkossa osoitteessa www.ymparisto.fi/sonkajarvimyllykangastuulivoimaYVA. YVA-ohjelman paperiversioon voi tutustua 5.12.2023-15.1.2024 välisenä aikana Pohjois-Savon ELY-keskuksessa (Kallanranta 11, Kuopio), Sonkajärven kunnantalolla, Sonkajärven kunnan Sukevan asiointipisteellä, Iisalmen kaupungintalolla, Vieremän kunnanvirastolla sekä Kajaanin kaupungintalolla.

Mielipiteitä voi esittää 15.1.2024 asti ja yleisötilaisuus järjestetään Sukevalla 12.12.2023

YVA-ohjelma on hankkeesta vastaavan tuulivoimayhtiön laatima suunnitelma nyt alkavan ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettely) aikana tehtävistä selvityksistä ja käytettävistä arviointimenetelmistä. YVA-ohjelmasta voi esittää mielipiteitä 15.1.2024 asti.

Kirjalliset mielipiteet tulee toimittaa sähköisenä osoitteeseen kirjaamo.pohjois-savo@ely-keskus.fi tai postitse osoitteella Pohjois-Savon ELY-keskus, PL  2000, Kallanranta 11, 70101 Kuopio.

Hanketta, YVA-ohjelmaa ja sen kanssa samanaikaisesti nähtävillä olevaa tuulivoimaosayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa koskeva yleisötilaisuus järjestetään 12.12.2023 klo 17.00–19.00 (kahvitus klo 16.30 alkaen) Sukevan kyläkeskuksella (Matarantie 11, 74340 Sukeva). Tilaisuuteen on mahdollista osallistua myös etäyhteyksin.

YVA-Arviointiohjelma liitteineen sekä osallistumislinkki yleisötilaisuuteen löytyy ympäristöhallinnon verkkosivulta: www.ymparisto.fi/sonkajarvimyllykangastuulivoimaYVA

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja
ympäristöasiantuntija Emma Keränen, emma.keranen@ely-keskus.fi, puh. 0295 027 626 tai
10.12.2023 alkaen ympäristöasiantuntija Mari Isojärvi, mari.isojarvi@ely-keskus.fi, puh. 029 502 3810.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 29.2.202429.2.2024 11:33:08 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,00. Taso on tasoissa ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon kanssa ja näyttää kääntyneen nousevaksi. Toistaiseksi säännöstelypadoista ei juoksuteta, mutta juoksutuksen aloittamistarvetta harkitaan viikoittain. Iisalmen reitillä juoksutukset ovat pieniä ja vedenpinnat silti kesäkorkeuksissa. Viimeisen viikon nollakelit eivät ole vielä saaneet vesiä liikkeelle. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin vedenpinta on ajankohdan keskimääräistä ylempänä, mutta Vuotjärven vedenpinta lähellä ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvoa. Juojärvi on 5 cm ajankohdan keskimääräistä ylemmällä tasolla. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 42 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,53. Saimaalla lisäjuoksutus on edelleen käynnissä ja vedenpinta on kääntynyt laskuun. Haukiveden pinta on laskenut 5 cm helmikuun aikana ja ennuste odottaa samantyylisen tilanteen jatkuvan maaliskuussa. Säännöstelem

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye