Suuri virtaama ja hyyde nostavat vedenkorkeuksia Kymijoen alaosalla

Jaa

Alkutalven pakkasjakso yhdessä suurten virtaamien kanssa ovat nostaneet vedenkorkeuksia ja lisänneet merkittävästi hyydetulvan riskiä Kymijoen alaosalla. Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehottaa Kymijoen ranta-alueiden asukkaita ja kiinteistönomistajia tarkkailemaan vesitilannetta ja varautumaan mahdollisesti nopeasti nouseviin vedenkorkeuksiin.

Kymijoen vesistöalueella on satanut heinäkuun alun jälkeen n. 37 % keskimääräistä enemmän, minkä vuoksi Päijänteen vedenkorkeus ja juoksutus ovat olleet koko syksyn ja alkutalven selvästi tavanomaista suurempia. Päijänteen vedenkorkeus on kääntynyt pakkasjakson myötä laskuun, mutta on edelleen yli 20 cm ajankohdan keskimääräisen vedenkorkeuden yläpuolella. Kymijoen virtaama on ollut joulukuun alussa noin 500 m3/s, kun se tyypillisesti tähän aikaan vuodesta on noin 300 m3/s. Päijänteen juoksutusta on pienennetty ja Kymijoen virtaama on tällä hetkellä noin 420 m3/s. Kymijoen virtaamat tulevat ennusteen mukaan pysymään tavanomaista suurempina koko joulukuun ja tammikuun ajan.

Marraskuun lopun ja joulukuun alun pakkasjakso on lisännyt hyyteen muodostumista Kymijoen alaosalla. Vettä alijäähtymiseltä suojaavia jääkansia on muodostunut osaan Kymijoen pääuomaa ja itä- ja länsihaaroja, mutta joen voimakkaasti virtaavat osuudet ja luonnonkosket eivät ole jäässä. Hyyteen muodostuminen yhdessä Kymijoen tavanomaista suuremman virtaaman kanssa ovat nostaneet tällä viikolla vedenkorkeuksia Kymijoen alaosalla paikoin 50–60 cm ja vedenkorkeudet ovat edelleen nousussa.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus toteuttaa hyydöntorjuntaa pääasiassa hyydepuomituksilla sekä vesitilanteen salliessa edistämällä jääkansien muodostumista Kymijoessa Päijänteen juoksutusta pienentämällä. Hyyderäjäytyksiin on olemassa valmius, mutta räjäytysten toteutettavuus ja vaikuttavuus ovat vallitsevassa vesitilanteessa heikkoja. Sään ennustetaan pysyvän Kymijoen alueella pakkasen puolella ainakin vielä ensi viikon ajan. Lumisade ja tuuli lisäävät osaltaan hyyteen muodostumista.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehottaa Kymijoen alaosan ranta-alueiden asukkaita ja kiinteistönomistajia tarkkailemaan vesitilannetta ja varautumaan talven aikana mahdollisesti nopeasti nouseviin vedenkorkeuksiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

- Vesitalousasiantuntija Juha Pohjoisaho, p. 0295 029 270
- Johtava vesitalousasiantuntija Tapio Tuukkanen, p. 0295 029 225
- Vesistöpäällikkö Matti Vaittinen, p. 0295 029 112

Sähköposti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyyden kasvu jatkuu Kaakkois-Suomessa20.2.2024 08:15:00 EET | Tiedote

Kaakkois-Suomessa työttömyyden muutosprosentit ja trendit olivat tammikuussa samansuuntaisia kuin edeltävinäkin kuukausina. Alkuvuoden kausivaihtelu piristi lukuja joulukuuhun verrattuna, mutta tilanne on kahta edellisvuotta heikompi. Kauemmas katsottuna tilanne ei ole niin synkkä. Kun verrataan tammikuita vuodesta 2006 eteenpäin, on kaakossa tänä vuonna työttömiä neljänneksi vähiten. Työttömien määrä on nyt hieman matalampi kuin koronaa ennen tammikuussa 2019 ja 2020. Uusia avoimia työpaikkoja oli vuodentakaisesta selvästi vähemmän. Sen sijaan joulukuusta työpaikkojen määrä kasvoi.

Viime viikkoina on ollut poikkeuksellisen hankalat keliolosuhteet - tienhoitotoimista huolimatta ei aina saada tavoiteltua laatutasoa16.2.2024 08:23:16 EET | Tiedote

Alkutalvi nautittiin ”perinteisistä Lapin talvikeleistä”, mutta tammikuussa kelit vaihtuivat nopeasti talveen, jossa lämpötilat sahaavat nollan molemmin puolin. Vesisade sulatti lumen liukkaiksi tienpinnoiksi. Tienpinnat ovat vuorotellen sulaneet ja jäätyneet uudelleen. Liukkaudentorjuntatoimenpiteiden hyöty on jäänyt lyhytaikaiseksi. Etenkin hiekoitushiekkaa on levitetty tiestölle ennätysmäärä tammikuun aikana. Siitä huolimatta aina ei olla saavutettu tavoiteltavaa laatutasoa ja myös tienkäyttäjiltä on tullut runsaasti palautetta teiden liukkaudesta etenkin vähäliikenteisiltä teiltä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye