Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan 12.12. kokouksen ennakkotiedote

Jaa

Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan kokous on tiistaina 12. joulukuuta klo 16.15. Lautakunta jatkaa järjestöille ensi vuodelle myönnettävien avustusten käsittelyä. Lautakunta aloittaa myös toimialan vuoden 2024 toimintasuunnitelman ja tulosbudjetin käsittelyn.

Lautakunta jatkaa järjestöavustusten käsittelyä

Lautakunnalle esitetään, että se myöntäisi toimialan käyttötalousmäärärahoista järjestöille avustuksia vuodelle 2024 yhteensä 1 000 000 euroa.

Avustuksia myönnetään järjestöille toimintaan, joilla ne tukevat toimialan lakisääteisten palvelujen tuottamista ja edistävät helsinkiläisten hyvinvointia ja terveyttä ja kaventavat hyvinvointieroja. Pelastustoimen avustukset kohdennetaan järjestöille, joiden toiminta kytkeytyy onnettomuuksien ehkäisyyn, pelastustoimintaan tai väestönsuojelun edistämiseen Helsingissä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestöille esitetään myönnettäväksi avustuksia yhteensä 913 500 euroa ja pelastustoimen järjestöille 86 500 euroa.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta antaa myös lausunnon kaupunginhallitukselle sen valtionperinnöistä ja kaupunginhallituksen määrärahoista myöntämistä järjestöavustuksia. Avustuksia esitetään myönnettäväksi yhteensä 5 miljoonaa euroa hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Kaupunginhallitus käsittelee järjestöavustuksia 18.12.2023.

Lautakunta jätti järjestöavustukset 28.11. kokouksessa pöydälle.

Lisätietoa:

Vuoden 2024 toimintasuunnitelma ja tulosbudjetti

Koronapandemian aiheuttamasta pitkittyneestä hoito- ja palveluvelasta huolimatta Helsinki etsii keinoja nopeuttaa kaupunkilaisten kiireettömään hoitoon ja palveluun pääsyä muun muassa lisäämällä ja kehittämällä digitaalisia palveluja.

Parannamme edelleen Maisa-portaalin käytettävyyttä ja jatkamme Apotti-järjestelmän kehittämistä yhteistyökumppaneiden kanssa, jotta se tukee entistä paremmin ammattilaisten työtä.

Panostamme lasten ja nuorten arjessa mielen hyvinvoinnin varhaiseen tukeen ja matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalveluihin. Ikääntyneiden palveluissa tuemme omaishoitajien jaksamista tehostamalla lakisääteisten vapaapäivien käyttöä, lisäämme yhteisöllistä asumista ja valmistelemme ikääntyneiden perhehoidon käyttöönottoa.

Jatkamme asunnottomuuden vähentämistä asunnottomuuden poistamisen toimenpideohjelman mukaisesti. Pelastustoimessa kehitämme edelleen pelastusasemaverkostoa ja vakiinnutamme kärkiyksikön toiminnan osaksi tavanomaista pelastustoimintaa.

Henkilöstön saatavuus ja pysyvyys on yksi meidän tärkeimmistä tavoitteistamme ensi vuonnakin. Kehitämme yksilöllisiä ja joustavia työjärjestelyjä ja mahdollistamme henkilöstöllemme jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittymisen. Panostamme myös palkkakilpailukykyymme talousarvion sallimissa rajoissa.

Vuoden 2024 rahoitus erittäin tiukka

Kiristyvä rahoitus edellyttää toimialalta taloutta tasapainottavien toimenpiteiden määrätietoista jatkamista ja sitä kautta ennustetun menokasvun hillitsemistä. Vuoden 2024 rahoitus on tiukka, kun ottaa huomioon tiedossa olevat palkankorotukset, lakisääteiset tehtävämuutokset ja kustannustason nousun.

Valtion kokonaisrahoitus Helsingille sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelujen järjestämiseen ensi vuodelle on 2 699,6 miljoonaa euroa. Toimialan kokonaismenot ovat 2 891,1 miljoonaa ja tulot 200,1 miljoonaa euroa. Tilikauden tulos, sisältäen poistot ja korkotuotot, on 4,5 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Toimialan kokonaisrahoitus muodostuu valtiolta saatavasta yleiskatteellisesta laskennallisesta rahoituksesta, asiakasmaksutuloista ja muista toimintatuotoista, kuten hankeavustuksista.

”Nykyinen rahoitusmalli ei huomio riittävästi Helsingin erityispiirteitä, esimerkiksi maahanmuuttajien määrää, asunnottomuutta, pääkaupunkiseudun korkeampaa kustannustasoa eikä todellista rahoitustarvetta lakisääteisten tehtäviin. Riittävien, helsinkiläisten tarvitsemien palvelujen järjestäminen nykyisellä rahoitusmallilla on vaikeaa. Tämän vuoksi rahoitusmallia tulee uudistaa”, vs. toimialajohtaja Leena Turpeinen toteaa.

Lisätietoa:


Linkit

  1. Kokouksen esityslista liitteineen
  2. Kokouksen päätöstiedote julkaistaan sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan verkkosivuilla kokouksen jälkeen.

 

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta helsinkiläisille yhteistyöllä ja vahvalla osaamisella

Toinen linja 4A

PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)

www.hel.fi/sotepe

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan 13.2. kokouksen ennakkotiedote9.2.2024 12:28:27 EET | Tiedote

Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan kokous on tiistaina 13. helmikuuta 2024 klo 16.15. Lautakunta antaa tässä kokouksessa muun muassa lausunnon järjestöyhteistyön tiivistämisestä maahanmuuttajataustaisten perheiden parissa. Lisäksi lautakunta antaa lausunnon vieroitushoitopaikkojen lisäämisestä. Lisätietoa kaupunginhallitukselle annettavista lausunnoista on lautakunnan esityslistalla. Linkit Lausunto järjestöyhteistyön tiivistämisestä Lausunto vieroituspaikkojen lisäämisestä Esityslista on sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan verkkosivuilla. Lautakunnan sivulla julkaistaan kokouksen päätöstiedote kokouksen jälkeen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye