Tutkija Pasi Saukkonen Työeläke-lehdessä: Maahanmuuttokeskustelu mustavalkoista

Jaa

Työeläke-lehti tapasi tutkija Pasi Saukkosen. Ulkomaalaistaustaisen väestön tuntijana hän ihmettelee päätöksentekijöiden ylimalkaisia puheita maahanmuutosta ja myös kritisoi Suomen maahanmuuttopolitiikkaa.

Pasi Saukkonen
– Maahanmuuttajien kotoutumisen edistämisen resursseja pitäisi lisätä, ei leikata, sanoo Pasi Saukkonen Työeläke-lehdessä. (Kuva: Karoliina Paatos)

Viimeaikaiset maahanmuuttomäärät yltävät vuositasolla jo 50 000:een. Päätöksentekijöiden puheet kymmenien tuhansien tulijamääristä kuulostavat Helsingin kaupungin erikoistutkija Pasi Saukkosen korvissa kuitenkin vivahteettomilta.

– Suomeen muuttavat, usein perheineen, ovat moninainen ryhmä, jolla on erilaisia tarpeita. Todellisuutta yksinkertaistava maahanmuuttopolitiikka tekee hallaa työperäiselle maahanmuutolle ja kotoutumiselle, hän toteaa uusimmassa Työeläke-lehdessä.

Eläkkeissä kyse on rahasta, myös nuorten rahoista

Nuoret ja työikäiset luovat horisonttia tulevaisuuteen, eritoten eläkkeiden maksajina. Asia nousi keskusteluun myös Työeläkepäivässä Helsingin Sanomien Teemu Muhosen ja Eläkeliiton Raimo Ikosen puheenvuoroissa sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta.

Eläkevaroille saatavia sijoitustuottoja ja etenkin osaketuottojen kasvattamista on väläytelty yhtenä tulevan eläkeuudistuksen kuningasajatuksena työikäisten maksurasituksen hillitsemiseen. Työeläke-lehdessä Kevan Ari Huotari, Veritaksen Kari Vatanen ja Eläketurvakeskuksen Ismo Risku kertovat kantansa osakeriskin kasvattamiseen.

Rahasta on kyse myös indekseissä. Keskiaukeaman indeksivisualisoinnissa lehti havainnollistaa indeksien merkityksen ja kehityksen 2000-luvulla.

Suomi pärjää hyvin eläkevertailussa

Suomen tapa järjestää eläketurva osoittautui jo kymmenettä kertaa luotettavimmaksi ja läpinäkyvimmäksi kansainvälisessä Mercer-vertailussa. Eläkkeiden kestävyyden ja riittävyyden osalta meillä riittää edelleen kirittävää kärkimaihin. Erityisasiantuntija Mika Vidlund paljastaa analyysissään Mercer-tuloksen salat.

Tutustu verkkolehteen Työeläkelehti.fi-palvelussa

Näköislehti luettavissa pdf:nä Julkari.fi-palvelussa

Lisätietoja:

toimituspäällikkö Anne Iivonen, 050 575 7134, anne.iivonen(at)etk.fi

päätoimittaja Tuovi Rautjoki, 045 138 6123, tuovi.rautjoki(at)etk.fi

Eläketurvakeskuksen Työeläke-lehti on työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti.

Tilaa Työeläke-lehden uutiskirje – ja saat lehden käsiisi ensimmäisten joukossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pasi Saukkonen
– Maahanmuuttajien kotoutumisen edistämisen resursseja pitäisi lisätä, ei leikata, sanoo Pasi Saukkonen Työeläke-lehdessä.
Lataa
Lehden kansikuva
Joulukuun Työeläke-lehdessä teemana ovat maahanmuutto ja eläkkeiden kestävyys.
Lataa

Linkit

Työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti

Työeläke-lehti on Eläketurvakeskuksen julkaisema työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläke-lehti

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye