Oivaltavimmat dataa hyödyntävät ratkaisut voivat luvata Suomelle seuraavia menestystarinoita
Suomen ensimmäiselle Datatalouden kiinnostavimmat -listalle nousi yli 20 yritys- ja organisaatioratkaisua. Datan uudenlainen hyödyntäminen voi luoda uutta liiketoimintaa, uudistaa yhteiskuntaa ja tuottaa hyvinvointia.

Suomen ensimmäinen Datatalouden kiinnostavimmat -lista nostaa esiin tämän hetken 24 kiinnostavinta dataratkaisua eri toimialoilta ja eri puolilta Suomea, aina Porista Joensuuhun ja Helsingistä Sodankylään. Listalle valitut ratkaisut hyödyntävät dataa esimerkiksi kestävyyskysymysten ratkomiseksi, koulujen opetuksessa, kuluttajien hyvinvoinnin parantamiseksi, teollisuuden ja maatalouden uudistamiseksi tai liikenteen tehostamiseksi.
Listalle valituissa ratkaisuissa näkyy esimerkiksi Suomen edelläkävijyys yksilön oikeuksia kunnioittavissa niin kutsutuissa omadata-ratkaisuissa. Niissä palvelun käyttäjän on mahdollista hyötyä hänestä kerätystä datasta ja hallita sitä helpommin.
Tällaisia ovat esimerkiksi Vastuu Groupin työnhakua sujuvoittava palvelu ja päivittäistavaraketjujen tarjoamat palvelut, joissa kuluttajat saavat käyttöönsä tietoa ostoksistaan esimerkiksi terveellisempien tai kestävämpien arjen valintojen tueksi. Suomen Olympiakomitean Suomisport-palvelu puolestaan kokoaa tietoa harrastajien liikkumisesta alan tutkimuksen käyttöön.
Sitra valitsi ratkaisut uudelle listalle yhdessä datatalouden asiantuntijoista koostuneen arviointiraadin kanssa. Listalle pyrki lähes 80 ratkaisua Sitran järjestämässä avoimessa haussa.
Projektijohtaja Laura Halenius Sitrasta on ilahtunut, että Suomesta löytyy datatalouden edelläkävijöitä useilta toimialoilta, niin suuria vakiintuneita yrityksiä kuin kasvuyrityksiä, julkisia organisaatioita sekä oppilaitoksia. Tarjolla on datavetoisia palveluja sekä yrityksille että kuluttajille.
”Dataa hyödyntävät yritykset ovat tutkitusti muita tuottavampia ja näemme tästä hyviä esimerkkejä myös Suomessa. Haluamme kannustaa yhä useampia tarttumaan datan tarjoamiin mahdollisuuksiin ja kehittämään omia dataan pohjautuvia ratkaisuja”, Halenius sanoo. Hän oli mukana myös listan arviointiraadissa.
Satelliitit päästövähennysten apureiksi ja orastavat innovaatiot esille
Useat listalle valitut ratkaisut pyrkivät datan avulla edistämään vihreää siirtymää ja hillitsemään ilmastokriisiä. Ne tarjoavat työkaluja yrityksille esimerkiksi luontovaikutusten arviointiin ja seuraamiseen, hiilijalanjäljen laskemiseen ja ympäristöraportointiin. Näin tekevät esimerkiksi maatalous- ja elintarvikealan yritysten parissa työskentelevä Biocode ja rakennusalalla toimiva Materialisting. Ilmatieteen laitos ja Vaasan yliopisto puolestaan ovat hyödyntäneet satelliittien keräämää dataa päästöjen seurannan kehittämiseksi.
”Esimerkiksi kiertotalous, jossa materiaalit ja niiden arvo pyritään pitämään yhä uudelleen kierrossa, tarvitsee toimiakseen dataa, joka liikkuu materiaalien, tuotteiden ja palveluiden mukana. Aiemmin digitalisaation vähäisyys on ollut kiertotalouden hidaste Suomessa. Nyt myös Euroopan unionin tiukentuva lainsäädäntö vie kiertotalouden kehitystä datalla eteenpäin”, sanoo Halenius.
Datapohjaiset palvelut tarjoavat myös mahdollisuuksia kustannussäästöihin ja toiminnan tehostamiseen niin logistiikan alalla kuin uudistuvassa teollisuudessakin. Listalle nousi esimerkiksi merikuljetuksia ja satamien toimintaa tehostava Port Activity -sovellus, joka jakaa alusten ja satamien tietoa reaaliaikaisesti meriliikenteen eri toimijoille. Sen on kehittänyt Satakunnan ammattikorkeakoulu ja liikenteenohjausyhtiö Fintraffic.
Osa listan ratkaisuista on vasta kokeiluasteella, muistuttaa asiantuntija Emma-Leena Kemppainen Sitran projektista, joka kirittää Suomea uudistumaan ja menestymään datatalouden mahdollisuuksia hyödyntäen.
”Halusimme nostaa mukaan listalle myös varhaisessa kehitysvaiheessa olevia ratkaisuja, kiinnostavia pilotteja ja orastavia palveluita näyttääksemme datatalouden tulevaisuuden potentiaalia”, sanoo Kemppainen.
Sitra koosti Datatalouden kiinnostavimmat -listan nyt ensi kertaa. Sitra on koonnut vuodesta 2016 alkaen suosittua listaa kiertotalouden kiinnostavimmista yrityksistä ja samalla auttanut eri toimijoita hahmottamaan kiertotalouden liiketoimintaa, yrityskenttää ja mahdollisuuksia.
Datatalouden mahdollisuuksia ja hidasteita |
|
Lisätietoja
Suomen ja EU:n datatalouden tilanne: Laura Halenius, projektijohtaja,
Data ja kilpailukyky -projekti, laura.halenius@sitra.fi, p. +358 294 618 303
Datatalouden kiinnostavimmat -lista: Emma-Leena Kemppainen, asiantuntija,
Data ja kilpailukyky -projekti, emma-leena.kemppainen@sitra.fi, p. +358 294 618 357
Johanna Kippo, asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet,
johanna.kippo@sitra.fi, p. +358 294 618 220
Tutustu tarkemmin:
Datatalouden kiinnostavimmat -lista: https://www.sitra.fi/hankkeet/datatalouden-kiinnostavimmat/
Datatalouden kansallinen tiekartta näyttää suunnan ja toimet, joilla viedään eteenpäin suomalaisten hyvinvointia, vihreää siirtymää ja kilpailukykyä dataa hyödyntämällä: www.datataloudentiekartta.fi
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sitra
Sitras förändringsförhandlingar avslutades12.5.2025 11:25:09 EEST | Pressmeddelande
Förändringsförhandlingar i Jubileumsfonden för Finlands självständighet har avslutats. Som en följd av förhandlingarna upphör uppskattningsvis högst 29 tjänster från Sitras stödverksamheter. Antalet uppsägningar kommer att preciseras under de närmaste veckorna.
Sitran muutosneuvottelut päättyivät12.5.2025 11:25:09 EEST | Tiedote
Suomen itsenäisyyden juhlarahaston muutosneuvottelut on saatu päätökseen. Neuvottelujen seurauksena Sitran tukitoiminnoista lakkaa arviolta enintään 29 tehtävää. Irtisanottavien määrä täsmentyy lähiviikkoina.
Medieanalys: USA:s helomvändning i säkerhetspolitiken överraskade EU som ger ett svagt och splittrat intryck9.5.2025 01:00:00 EEST | Pressmeddelande
Politikerna efterlyser för närvarande europeiska säkerhetslösningar och en upprustning av Europa. Bara för ett år sedan, 2024, såg situationen helt annorlunda ut, och EU hade ingen större koppling till säkerhetsfrågor i den offentliga säkerhetsdebatten i Finland, Sverige, Tyskland och Italien. Det framgår av Sitras medieanalys där man har undersökt den journalistik som fått mest synlighet i länderna i fråga.
Media-analyysi: USA:n turvallisuuspoliittinen täyskäännös yllätti heikolta ja hajanaiselta näyttävän EU:n9.5.2025 01:00:00 EEST | Tiedote
Tällä hetkellä poliitikkojen puheissa peräänkuulutetaan eurooppalaisia turvallisuusratkaisuja ja Euroopan aseistamista. Näin ei kuitenkaan ollut vielä vuonna 2024, jolloin Suomen, Ruotsin, Saksan ja Italian julkisessa turvallisuuskeskustelussa EU ei juurikaan kytkeytynyt turvallisuusaiheisiin. Tämä käy ilmi Sitran teettämästä media-analyysista, jossa on tarkasteltu kyseisten maiden eniten näkyvyyttä saanutta journalismia.
Tidskrift från 2046: så kan framtiden se ut8.5.2025 07:08:20 EEST | Pressmeddelande
Tänk om våra tankar inte längre är privata? Tänk om mobiltelefoner förbjuds på offentliga platser? Tänk om äldre människor börjar begå brott för att komma in i fängelse för vård och gemenskap? Sitras tidskrift JOS* tar med läsaren in i framtiden där en rad svaga signaler har blivit vår vardag. Tidningens syfte är att skapa diskussioner om framtiden och stärka vår förmåga att leva i en tid av osäkerhet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme